Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ki tud segíteni nekem tgyás/gy...

Ki tud segíteni nekem tgyás/gyed ügyben, ha az oep nem?

Figyelt kérdés
Úgy értem kit hívhatnék fel a problémámmal?
2013. márc. 16. 13:38
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nem tudom ezt olvastad-e már, azért belinkelem:

[link]

Én a táblázat után a 2.oldalon "Választás a különbözőpénzbeli ellátások közt" címszó alatt azt értelmezem, hogy maradhatsz gyeden az elsővel és utána igényelsz amásodik után. Ha nem jól értelmeztem bocsi!

Viszont én is javaslom, hogy az oepnél feljebb menj és érdeklődj mert saját tapasztalatból tudom,hogy a m.helyeken nem mindig van topon (nekem anno meg akarták magyarázni, hogy KÖTELEZŐ kivennem az összes gyedet és gyest..... na inkább nem jellemezném őket...)

2013. márc. 16. 15:27
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

Ezt az OEP honlapján találtam Neked:

Abban az esetben, ha a szülő ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre/baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre/gyedre is jogosult lenne, akkor csak az egyik – saját választása szerinti – ellátást veheti igénybe.

Ha a szülő ezen ellátások folyósítása idején újabb ellátásra válik jogosulttá, vagy eredeti választásától eltérően más ellátást kíván felvenni, akkor az új ellátást a választás napjától, a korábbi ellátás folyósításának beszűntetésével lehet megállapítani és folyósítani.

Csak azt nem értem, hogy a munkáltatód hogy nem tudja ezt, ha egyszer kifizetőhely. Bár sajnos az én munkahelyem is ilyen volt, mindennek nekünk kell utánajárni, ami elvileg az ő dolguk lenne... Szóval majd júliusban ráérsz igényelni a kicsi után.

2013. márc. 16. 15:32
 13/22 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm!

Én is úgy értelmezem, hogy szabad a választás. Hétfőn felhívom a m.helemet és szólok nekik, hogy ez van az oep honlapján.

Erről mi a véleményetek?

Ha a szülőnek az irányadó időszakban [a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően] azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezőbb, mint a minimálbér.

Akkor ezek szerint mégsem a szerződéses béremet kell alapul venni?

2013. márc. 16. 15:57
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Itt a törvény is, ami megfelel az OEP honlapján olvashatóaknak- csak hogy meg tudd erősíteni ( Eb. tv.):

39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

(6): Az (1)-(5) bekezdésben említett ellátások között a biztosított, illetve a szülő a jogosultság fennállása alatt választhat.

A táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt választott újabb ellátásra való jogosultságot a biztosított, illetve a szülő által megjelölt időponttól kell megállapítani, feltéve, hogy a jogosultság feltételeivel már ekkortól rendelkezik.

Tehát te döntheted el melyiket választod, ha egyszerre mindkettőre jogosult lennél.

2013. márc. 17. 15:45
 15/22 A kérdező kommentje:

Végre sikerült felhívnom a munkaheylemet. Sajnos hiába olvastam fel nekik a törvényt, másképp lett értelmezve. Ez a választás arról szól, hogy ha egy gyerek esetén járna több ellátás, akkor választhatok, hogy melyiket kérem. Mondjuk lemondhatok a gyedről és inkább csak gyest kérek. De 2 gyerek után járó ellátások közt nem választhatok :(

Tudtuk nekem küldeni valami megbízható táblázatot ahol kiszámolhatom a tgyásomat és a gyedemet? Vagy ha pontos összeget meg tudtok nekem írni, annak is örülnék. 129.000 bruttó alapbérből kell kiszámolni a nettó tgyásomat és gyedemet.

2013. márc. 20. 10:41
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én mindig e-mailt írtam az Oep-nek, arra muszáj válaszolniuk, és a munkahelyednek is megmutathatod a választ. Több ügyben is muszáj volt tőlük kérdezni, de az ügyintézők mind mást mondtak, így az e-mailt fel tudtam használni a melóhelyen bizonyítani.

Esetleg próbáld meg, annyit megér.

A tgyás a bér 70%-a, és csak szja-t vonnak belőle, ha kéred a családi kedvezményt, akkor annyi lesz a nettód is, mást nem vonnak.(90300 ft)ha nem kéred, akkor -16% szja(14448), azaz 75.852 ft.

2013. márc. 20. 11:47
 17/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm! És milyen címre írtál? Ami ott van az oep honlapján legalul?
2013. márc. 20. 13:25
 18/22 anonim ***** válasza:
kmrep@oep.hu
2013. márc. 20. 13:43
 19/22 A kérdező kommentje:
Köszi! Mindenképp írok nekik! Bár kicsit már ciki lesz, ha megint felhívom kb tizedjére is a munkahelyemet...
2013. márc. 20. 13:52
 20/22 anonim ***** válasza:
Én is gyedbe szültem, sajnos az első gyermekem után le kellett mondani a gyedemet és a második gyerek után lett igényelve a tgyás. Nekem se engedte a munkahely, hogy az első gyerekem után folyósítsák tovább a gyedet. Bár nekem nem volt ilyen nagy különbség, 5000 Ft-ot vesztettem a gyedből, a tgyásom pedig ugyanannyi volt, mint az első gyerekemnél a tgyás. Ezen csodálkoztam is.
2013. márc. 20. 14:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!