Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nevelés kérdése, vagy temperam...

Nevelés kérdése, vagy temperamentum-függő?

Figyelt kérdés
Nekem 2 fiam van.Elég akaratosak.Ez tény.Gyakran hallom,hogy ez az én hibám,mert elkényeztettem őket.(család,barátok)Nos,hát elég nehéz néha,szinte mindig egyedül voltam/vagyok velük.De nem hiszem,hogy el lennének kényeztetve. Nagyon életrevaló,okos gyerekek.Kérdésem az lenne,szerintetek,mitől függ ez?Véleményem szerint vannak nyugodtabb gyerekek és vannak persze rosszcsontok is,és szerintem ez nem kényeztetés kérdése,hanem egyszerűen így születnek,alapvető tulajdonságaikkal,temperamentumukkal.Szerintetek?

2013. jan. 17. 14:53
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Nem alapvető tulajdonság, Higgy nekem.
2013. jan. 17. 14:57
 2/13 A kérdező kommentje:
Tehát azt mondod az akaratosabb gyerekek el vannak rontva,kényeztetve?Van barátnőm akinek a lánya pl.kimondottan mintababa volt,egy angyal-régebben,most 4 évesen egy hisztikirálynő lett,pedig látom nap mint nap-nem kényeztették,jól nevelték.
2013. jan. 17. 15:03
 3/13 anonim ***** válasza:

Nem írtad, mennyi idősek, és mivel nem ismerjük őket, nem tudjuk megállapítani, hogy az akaratosságukat rá lehet-e fogni a temperamentumukra, vagy túlmutat-e már azon. Nyilvánvaló, hogy ha egy 2 éves hisztizik, az normális, de ha egy 10 éves viselkedik ugyanúgy, ott már komoly bajok vannak.

Az tény, hogy vannak nyugis és elevenebb gyerekek, az én két gyerekem a tökéletes példa rá, hogy hogyan lehet azonos neveléssel teljesen eltérő vérmérsékletű gyerekeket nevelni. De mindent nem lehet a veleszületett tulajdonságokra fogni, főleg nagyobbaknál nem. Konkrétumok nélkül viszont elég nehéz válaszolni a kérdésedre.

2013. jan. 17. 15:04
 4/13 anonim ***** válasza:

3 gyermekem van. Az első egy angyal, csendes, visszahúzódó. A második és harmadik egy kaptafára készült, ők teljesen egy húron pendülnek, nagyon elevenek, állandóan pörögnek:)

Más a temperamentumuk, a szüleik pedig ugyanazok, mégis totál más típusú gyerekek.

5/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is-is. Nekem 2 fiam van az egyik6 éves a kicsi16 hónapos. Gondoltam én már rutinos leszek, nem lett itt semmi gond a nevelésben. Erre a olyanok mint a tűz és víz. A nagy eleven ugyan de mvele mindig is meg lehetett beszélni mindent szót fogad, tud viselkedni, eljátszik egyedül is, nyugisabb. A kicsi egy égető, állandóan megtalál mindent ami veszélyes, hisztis , akaratos , földhöz vágja magát, verekszik, pedig ezt nem látja nálunk senkitől, főleg nem a tesójától, akivel sokat van együtt. Máshogy kell őket nevelnem. Szerintem alapvetően sokat számít a temperamentum, de fonos hogy megtaláljuk, ahhoz passzoló nevelési módot, valamint hogy elfogadjuk a gyerekünk alapvető tulajdonságait, és azért ne akarjuk teljesen átformálni, olyanná amilyen ő alapvetően nem lenne, csak hogy nekünk kényelmesebb legyen. A lényeg hogy legyen valami következetesség, de szerintem nem lehet minden gyereket ugyanolyan "jóra" nevelni, nem lehet megerőszakolni, senkinek az alaptermészetét.
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a temperamentum nem nevelés kérdése, az azonban, hogy mit engednek meg maguknak és mit nem, az igen. Lehet egy eleven, csupa energia fiú is jó. Csak épp állandóan pörög. És egy csendes, visszahúzódó is lehet olyan, aki mindig a rosszaságokat keresi. A temperamentumunkat születéskor kapjuk, a viselkedésünket a nevelés befolyásolja.
2013. jan. 17. 15:06
 7/13 anonim ***** válasza:

A temperamentum adott, a kérdés az, hogy mit "hoz ki" belőle a szülő szerintem:).

Attól, hogy egy gyerek "karatos", életrevaló, még lehet szuper kis ember, jól fog jönni ez a jellemvonás az életben:).

Én inkább látom "problémának" azt, ha egy gyerek mindent csak "parancsra" csinál, csak szülői engedélyre, mert aztán később sem fog tudni önálló döntéseket hozni. Az önálló döntéshozatalhoz, kreativitáshoz pedig kell, hogy a gyerek néha akaratos legyen, eleven, keresse az újat:).

Persze nem arra gondolok, hogy nyugodtan püfölje a másikat, vagy korlátlanul visszabeszéljen a szüleinek... de egészséges keretek között nemhogy nem baj de kell a "rosszaság":).

2013. jan. 17. 15:08
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Korábban is úgy gondoltam, de az anyaság csak megerősített benne, hogy aneveléssel max. 20-30%-ot tudunk hozzátenni (vagy elvenni) a gyerekhez.

Ők kész szoftverrel születnek, nekünk a finomhangolás marad (pl. viselkedés közösségben, apalvető illem stb.).

2013. jan. 17. 15:08
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Nekem, mióta megvan mind a három gyerekem- meggyőződésem hogy nagyrészt temperamentum kérdése kivel mennyire könnyű vagy nehéz főleg a dackorszakban. Nem azt mondom hogy a nehezebb esetet akkor "fel kell adni" vagy a lovak közé dobni a gyeplőt mondván hogy ő ilyen és kész- de hogy sokkal több energiába és próbálkozásba kerül mire végre megtalálja az ember az ilyen gyerekhez vezető utat- az BIZTOS.

Nekem az első fiam ilyen hogy kb. 5-6 éves lett mire végre "lenyugodott" megjött az esze és beért az addig teljesen hiábavalónak tűnő "szájtépésem" és állandó következetességem.

Nála nem vált be az ejnyebejnye a csúnya nézés, a bünti pont, a jutalom tábla is csak BIZONYOS helyzetekben és egyszerűen egy csődnek éreztem a nevelését. Közben a középső gyermekem és a legkisebb is beért a dackorszakba és őnáluk láthattam hogy UGYANAZok a nevelési elvek szépen beváltak náluk a középső gyerekem pl. szinte alig volt hisztis semmi földre vetődve ordítás meg ilyesmi.

Pedig őt is én neveltem, pontosan ugyanúgy.

Úgyhogy vannak könnyebb és nehezebb esetek ez biztos.

Persze az se jó ha a szülő egyáltalán nem látja hogy a gyermek szélsőségesen rossz mondjuk. Barátnőm fiait úgy neveli hogy nem neveli és rosszak nagyon verekednek másokkal is csúnyán beszélnek az anyjukkal másokkal, barátnőm meg meg se próbál rájuk szólni csak mosolyogva mondja hogy jaj hát nem tehetek róla olyan akaratosak, meg önfejűek...ez van...na azért ez a másik véglet.

2013. jan. 17. 15:09
 10/13 anonim ***** válasza:
...alapvető...
2013. jan. 17. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!