Mit gondoltok egy ilyen Anyukáról?
Otthon szült, mert az a meggyőződése, hogy ez a legjobb a babának és mindenkinek.
Nincs babakocsija, mert nem érzi szükségét, hordozókendőben viszi a babát.
Mosható pelenkát használ és sok minden más mosható náluk otthon a lakásban. (pl. papírzsepkendő, szalvéta, stb. hogy minél kevesebb legyen a hulladék) Ami mégis marad, azt szelektíven gyűjti. Az előbbieket ő maga varrta, de más holmijukat is maga készítette. (Azért persze marad pár dolog amit ő is boltban vesz meg)
Ételeikre ugyanennyire odafigyel, hogy mit tartalmaz, hogy készült, stb., ezért amit tudnak, maguk termelnek meg.
Nem rólam van szó, Ő nem is látja a kérdést, úgyhogy lehettek annyira őszinték amennyire csak akartok. (viszont arrogáns, stb. válaszokat nem szeretnék, de bízom benne, hogy ilyen nem is lesz :))
Textilpelenkára visszatérve:
Én elsősorban a magam nevében beszélek, betét formájában. Ég és föld a különbség a mosható betét és az eldobható között! Míg utóbbitól állandóan bepállottam, és pelenkakiütésem (rosszabb esetben keveredve gombával) lett, addig a mosható sokkal jobban szellőzik, nem pállik be. De beszélhetek a páromról is, pont abban az időben jöttek be az eldobhatók, volt neki ez is az is. Egyetlen egyszer lett kiütéses, piros a feneke, amikor eldobható volt rajta :) De átéltem az öcséimmel is, az eldobhatóhoz egy csomó popsikrém kell (mert annyira jól szív, hogy a természetes nedvességet is elveszi...), és a gyakori csere ellenére is baj volt a fenekükkel. Ráadásul mivel baromi drága, inkább hagyják a babán mikor pisis, pedig nagyon nem egészséges. Fiúknál: a moshatóban egy Celsius fokkal hűvösebb van, mint az eldobhatóban, a heréknek pedig nem tesz jót az eldobható melege. Nem értek egyet azzal, hogy környezetszennyezőbb a mosható. A mai pelenkákat nem lehet akármivel mosni, csak környezetbarát szerekkel (pl mosódió, mosószóda), mert az enzimes, foszfátos mosóporok tönkreteszik a nedvszívó képességét. Vizet ugyanúgy felhasználnak az eldobható gyártásra is (sőt, sokkal többet), és vegyszereket is, ráadásul a mosható után nem marad egy tonna nehezen lebomló szemét gyerekenként. A mosás sem nagy dolog, átöblít, bele a gépbe, majd kitereget, nem több 5 percnél. Szóval én minden szempontból a mosható mellett vagyok, magamon látom az eredményt :)
" játszótéren ha találkoztok, egyszer beszélgettek, mindez kiderül, akkor legközelebb keresed-e a társaságát, vagy inkább mással beszélgetsz?"
Erre a kérdésre válaszolva: én teljesen más típus vagyok, de ettől függetlenül még beszélnék vele máskor is.
DE: Én elfogadom hogy ő ilyen, de akkor ő is fogadja el hogy én másképpen csinálom. Ennyi! Így el lehet beszélgetni bármiről, ha meghallgatjuk, de nem kritizáljuk egymás véleményét.
És ezt nem azért írtam le, mert egy későbbi válaszodban kifejtetted, hogy mi is ennek a kérdésnek a lényege, hanem egyből ez volt a gondolatom.
"A textilpelenkáról már írtam, nem használnám. Új divatnak találom."
Ezen hangosan felnevettem. Persze, már üknagyanyám is Pampers-be csomagolta mind a 6 pulyáját! :D
Igen, érdekes ez, mert valóban "divat" újra, de ha azt vesszük, akkor pedig az eldobható alig pár évtizede létezik, csak nekünk olyan mintha mindig is ez lett volna, hiszen ebbe nőttünk bele. Akár fiatalabb anyukákat már abba is pelenkáztak baba korukban. Na, de nem akarok itt leragadni (pedig erről szívesen beszélgetek, amint látjátok :)), térjünk vissza az eredetire.
Engem, - nem mondom, hogy nem alkotok egy képet, mindenki alkot valamilyet, első benyomás alapján, - de egy ember megítélésében nem befolyásol.
Ha a gyerekeink jól eljátszanak, ha mi nekünk, ennek ellenére van közös témánk, akkor ezek mind nem érdekes. Lehet ő kiszedett, tussal rajzolt szemű plázacica is, vagy feltűnő tetoválásokkal teli, nem zárom ki, hogy kijöjjünk jól egymással. Még ha másképp gondolkodunk is, vagy csöndben maradok, vagy ha épp olyan passzban vagyok, hogy merek visszakérdezni, vagy érvelni, akkor azt teszem. Fontos a stílus, hogy ne azt éreztessem a másikkal, hogy hülyeségnek gondolom amit csinál, hanem megérteni szeretném és akkor valóban magunk is épülhetünk belőle.
Visszatérve pl. a babakocsi nélküliségre: meglepődtem, de egész egyszerű módon lehet azt megoldani, amit én csak babakocsival tudtam elképzelni: kérdezem az egyik anyukától, hogy de mégis mit csinálsz, ha messzire mentek, jó sok cuccal, akkor azért csak jól jönne a babakocsi, nem? Azt válaszolta, hogy van erre gurulós kosaruk, mint a néniknek a piacon, annál azért fiatalosabb forma és abba mennek a cuccok, a gyerek a hátára, emelni is könnyebb a buszon. Belegondoltam és rájöttem, hogy ebben tényleg van valami, nem bonyolultabb egyáltalán a dolga, azért mert nem babakocsizik.
De mi a helyzet nagyobb gyereknél (pláne kánikulában)? :) Mondjuk az enyém kb. 12 kg natúr, plusz az ellátmánya és a játékai (pl. kismotor) és fél óra séta a játszótérig... ami után még esetleg elmegyünk bevásárolni is.
Vagy legyen szó egy egész napos sétálós programról, ami alatt biztos, hogy 2-3 órát még aludni is fog. Ezt csak kendővel + gurulós kocsival nem tudom elképzelni, de lehet, én vagyok satnya :)
36-os vagyok, leírom miért gondolom, hogy az ellenkezője vagyok az "ősanyának":
- Nem vagyok híve az otthon szülésnek, sőt, kifejezetten ellene vagyok, nem értem miért kell veszélyeztetni a saját babánkat.
- Babakocsit használok, nem akarok kényelmetlenül összenyomódni és összeizzadni a gyerekkel (a lányom mondjuk le is hányt, mert ő se bírta)
- Eldobható Pamperst használok, mert lusta vagyok pelust mosni.
- Mérsékelten gyűjtöm csak szelektíven a szemetet, nem tartok otthon 5 kukát, hogy tényleg minden a helyére kerüljön. Néha még "szennyezem is a környezetet", előfordul, hogy a használt villanykörtét a sima szemetesbe dobom.
- Nem járok bio piacra, rendes boltban vásárolok, bébiételeket még én főztem, de most már gyakran eszünk étteremben, vagy eszünk virslit, egyebet, ami tele van E-vel. Még mekibe is viszem néha a gyerekeket.
Ezeket a szempontokat írtad Te. Ehhez még hozzátenném, hogy nem szándékoztam 3 éves korig szoptatni, mert nem tudnám elképzelni, hogy a gyerek odajöjjön hozzám, közölje, hogy cicit akar, vagy felhúzza a pólómat. Mondjuk erre esélyem se volt, mert 4-5 hónapig tudtam csak szoptatni. :(
Szóval nem vagyok teljesen az "ősanya" ellentéte ahogy Te elképzelted, de azért tényleg elég távol áll tőlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!