Mit gondoltok egy ilyen Anyukáról?
Otthon szült, mert az a meggyőződése, hogy ez a legjobb a babának és mindenkinek.
Nincs babakocsija, mert nem érzi szükségét, hordozókendőben viszi a babát.
Mosható pelenkát használ és sok minden más mosható náluk otthon a lakásban. (pl. papírzsepkendő, szalvéta, stb. hogy minél kevesebb legyen a hulladék) Ami mégis marad, azt szelektíven gyűjti. Az előbbieket ő maga varrta, de más holmijukat is maga készítette. (Azért persze marad pár dolog amit ő is boltban vesz meg)
Ételeikre ugyanennyire odafigyel, hogy mit tartalmaz, hogy készült, stb., ezért amit tudnak, maguk termelnek meg.
Nem rólam van szó, Ő nem is látja a kérdést, úgyhogy lehettek annyira őszinték amennyire csak akartok. (viszont arrogáns, stb. válaszokat nem szeretnék, de bízom benne, hogy ilyen nem is lesz :))
Nekem tetszik az otthonszülés háborítatlan része, de kórházban szültem, próbáltam olyat keresni, ahol ilyen rendszer van kemény hálapénzek nélkül. Szerencsére találtunk ilyet, élmény volt a szülésem, kórházban is. Nekem is van kendőm, kocsim is, de akinek nincs, azzal sincs semmi bajom :)
Van mosható pelusa is a babának, ezt is, és a műanyagot is használjuk, szerintem jó a mosható.
Bárcsak tudnánk mi is így étkezni, az dicséretes.
Én keresném a társaságát, szerintem tudnék tőle tanulni.
Önmagukban ezek a dolgok szimpatikusak, talán még az otthonszülés is érdekes lehet, bár én soha nem merném megpróbálni. Ettől még simán barátkoznék az anyukával. Az a baj inkább - ahogyan előttem is írták -, hogy az ilyen anyukák gyakran többé-kevésbé arrogánsan térítenek, meggyőződésük, hogy a babakocsi egyenlő a ridegtartással, és aki nem szoptatja 2 éves korig minimum a gyerekét (hiszen ugye ez a WHO ajánlás), és a tetejében még bolti zöldségekkel is eteti, az azért teszi mindezt, hogy ártson a kicsinek. Nem mindegyikük, de sajnos megesik.
Persze értem én, hogy aki az átlagtól eltérően nevel, az már inkább előre támad egy idő után, annyi a rossz tapasztalata, ezért kéne talán több elfogadás mindkét oldalról.
Nagyon köszönöm a sok választ.
Akkor most mindjárt én is írok, hogy hogyan állok a dologhoz, de előtte leírom, hogy mi volt a kérdésem célja, lényege:
Talán nem árulok el nagy titkot, de ha mégis, remélem nem gond, hogy nem konkrét személyről beszéltem. Bár nagyon sok Anyukára ráillene a leírás, de nem egy ismerősömről volt szó. Azzal, hogy egy konkrét személyről beszéltem, szerettem volna választ kapni arra, hogy mennyire vagyunk általánosságban előítéletesek. Mennyire befolyásolnak ilyen elsőre szembetűnő, vagy első beszélgetésből kiderülős külsőségek minket. Ha jól belegondolunk, ezek tényleg külsőségek. Örülök az eredménynek, ami született, mert egyikőtök se írta, hogy amiatt, hogy ő másképp gondolja (pedig itt sokan gondolják másképp a dolgokat), már nem is ismerkedne az illetővel.
Hadd mutatkozzam be ilyen tekintetben én is:
Ezek közül amiket felsoroltam, nem kezdetektől fogva, mert nem volt elég információm róluk, textilpelenkát használok és hordozok, de van babakocsim is. Menet közben jöttem rá a dolog "ízére". Mindkettőt szeretem.
Nem készítettem magam ezeket, de csak azért, mert nincs elég varrótudásom hozzá. Városi vagyok, ezért a saját termelés megoldhatatlan, de igyekszem tudatosan vásárolni.
Amit gondolnék a példaként leírt Anyukáról:
Valószínűleg azért szült otthon, mert sok rosszat hallott a kórházi szülésekről, aminek egy része sajnos igaz. (itt azokra a rutinszerű beavatkozásokra gondolok, amik néha többet ártanak, mintha a maga menete szerint menne a szülés) Mindemellett én sem szülnék otthon, mert még mindig biztonságosabbnak ítélem meg a kórházat.
A többiről pedig csak annyit gondolnék, hogy tök jó, hogy ilyen ügyes és tök jó, hogy a mai Világunkban, ami ennek a szemléletnek az ellenkezője, véghez tudja ezeket a dolgokat vinni.
Amit tapasztaltam:
Mindkét oldalról előfordul a másik "csoport" kirekesztése sajnos, (olvastam már ilyen gondolkodású anyukától, hoyg ő be se teszi a lábát a játszótérre az "átlag" anyukákhoz :() de nem jellemzően szerencsére. Térítéssel is találkoztam már, az engem is lefáraszt, de megint csak szerencsére nem általános jelenség. (pl. amikor mondtam, hogy néha azért jól jön az a babakocsi, akkor is meg akart győzni, hogy de szerinte soha nincs olyan szituáció, hogy kelljen)
Mégis ha adatokat, számokat kéne mondanom, azt tapasztalom, amit írtatok is, hogy ők valóban "sértettek" egy picit az esetleges őket ért kritikák miatt és már néha azt is magukra veszik, ami nem kritika. Ezt a folyamatot tényleg valahogy vissza kéne fordítani. Bár, ha ezt a kérdést olvassák olyan anyukák, akiket bántás ért és magukra ismernek, akkor ez mindenképp egy pozitív jelzés lesz számukra.
off, vagyis inkább csak kitérő a textilpelenkához:
Valaki írta, hogy vajon tényleg környezetkímélőbb-e? Hadd válaszoljak erre, hiszen ebben pont érintett vagyok. Talán úgy lehetne korrekten megfogalmazni, hogy a textilpelenka "kevésbé környezetszennyező", hiszen mindkét választás szennyezi valamennyire a környezetet, de mégis valamelyik mellett döntenünk kell.
Jogos a kérdés, gyakorlatilag mindenkinek ez jut eszébe legelőször, amikor belegondol, hogy hogyan is lehet a textilpelenka környezetkímélőbb. Viszont sokunknak nem jut eszébe (nekem se jutott először, csak már utánaolvastam sok mindennek), hogy a textilpelenkát egyszer legyártják és utána már csak a háztartásban keletkezik a víz, mosószerek közül pedig léteznek környezetkímélők (pl. mosódió). Ezzel szemben az eldobható panelkák minden egyes darabját elő kell állítani és a gyártás során nagy mennyiségű vizet használnak fel, illetve klór alapú fehérítőt, ami megint nem a legjobb környezetkímélés szempontjából. (Vannak öko pelenkák, itt nem használnak a gyártás során fehérítőt, de ez se ideális megoldás, mert ezek is csak részben bomlanak le) Az sem mindegy, hogy a kaki a csatornába kerül (mint ahogy a felnőtt lakosságé), vagy a szemét közé, utóbbiként veszélyes hulladéknak számít. Ezekkel együtt már érthető, hogy a kevésbé környezetszennyező választás a textilpelenka.
Mindemellett én elfogadom bárki döntését, az nem is kérdés, hogy az eldobható társa, kényelmesebb megoldást jelent az anyukának.
Az otthonszülést ellenzem. Bármi előfordulhat....
Egyébként de sok ideje van :) és jól teszi.
Én meg pont úgy gondolom, hogy a textilpelus a kényelmesebb :)
Néha még használunk, pl. utazáskor eldobhatót, de akkor olyan látványra az egész, meg gondolom a babának is hasonló lehet, mint a női eldobható bugyi és textil bugyi közötti különbség.
Míg nem kezdtem el az egészet akkor a textilpelus tűnt furcsának, de mióta benne vagyok, már nem szívesen adok rá eldobhatót. (egyébként tévhitekkel ellentétben nem pálik be, stb.)
és azt kihagytam én is, hogy: jó értelemben véve "irigylem".
Meg azt is kihagytam, hogy emellett a pár negatív élmény mellett valóban voltak látáskör bővítő beszélgetések is. Ezért is jó teljesen máshogy gondolkodókkal is beszélgetni. Persze tudom, hogy hosszú távon hasonló a hasonlóval barátkozik. De én is nyitott vagyok sok mindenre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!