Anyukák, hogyan kell kezelni az ilyen kínos helyzeteket?
Kislányom nemsokára 3 éves lesz, igazi locsifecsi gyerek. Reggel oviba menet a következő történt velünk:
A szomszéd lépcsőház előtt parkoltam, ahol lakik egy kerekes székes kisfiú, minden reggel kisbusz jön érte a fejlesztőből. Ma reggel a kisfiú és az apukája a mi autónk mellett várták a fejlesztő kisbuszát. Kislányom persze jó hangosan megkérdezte, hogy miért ül az a kisfiú ott?
Én zavaromban annyit bírtam kinyögni, hogy hát van neki egy ilyen kis széke, és ő abban ül. Majd tereltem a szót, nem akartam az apuka füle hallatára magyarázni. Ezt pár pillanattal később tettem meg, miután elindultunk.
Az apukán láttam, hogy bántja a szituáció. Mi a helyes viselkedés/válasz ilyenkor? Nem akarom megbántani a másik szülőt, sem a kisfiút. (aki ránézésre 10év forma lehet)
én csak annyit szoktam mondani hogy mert sérült nem tud mozogni v. más miatt.
nem kell túlragozni mert még nem érti.
Pont ezaz, hogy kerülni akartam a sérült és beteg kifejezéseket, nem tudom, hogy ezek bántóak-e a szülőknek?
Kislányomnak azt mondtam, hogy vannak gyerekek, akik nem tudnak úgy sétálni, mint a többiek, és ezért kell nekik a szék.
Ismerősünk egy sérült gyerekes anyuka.
A fiam rendszeresen megkérdezi, mi az a kocsi. Teljesen tárgyilagosan elmondom a fiamnak, hogy a kisfiú beteg, fáj a lába. Viszont barátságot "tanítok" a két gyerek között. Sajna ők nem tudnak majd együtt játszani, fogócskázni, de dumálni, később akár "sétálni" tudnak majd, most még nehezen kezelhető egy 3évesnek a helyzet, de édesen ad neki pl virágot, kavicsot, kincseket, kérdez, mesél.
Arra törekszem, hogy hiába a tolószék, egy teljes embernek kezelje a társát, ne pedig fogyatékosnak.
Ugyan így az idősek botjára, a mankósokra, is igaz.
A kerekes székes fiút és apukáját szerintem érte már ennél kínosabb helyzet, ugyanis a gyerekszájat ismeri általában az ember, tudjuk, hogy sok mindent megkérdeznek, de ez nem ciki és nem bűn. Viszont megannyi előítélettel találkozhatnak szegények akár felnőttektől is! S ez a ciki és kínos.
Szerintem jól csináltad, ahogy csináltad. Nem kell ebből szerintem nagy dolgot csinálni előttük. Egy mondat elég, majd később megmagyarázod, és ha lehet toleranciára neveled a gyerkőcöt. Jó lenne, ha mindenki így tenne.
A sérült és beteg helyett, én is azt mondtam volna, hogy ő csak így tud mozogni, szék segítségével.
első v.
hát nem tudom . sokszor hallom még a nyomorék szót pedig annál nincs sértőbb és ahhoz képest a sérült még szebb.
én nem szoktam körmondatokban ecsetelni . nem vagyunk egyformák szv. ha kérdezni szokott még akkor mesélek de amúgy nem ragozom.
Ezt a kisgyerekek gyakran megcsinálják, kínos helyzetbe hozva a szülőt. Én egy hajléktalanra mutattam régen a "legenda" szerint, és megkérdeztem, hogy miért ül ott az a koszos bácsi? Nagyon kínos lehetett...
Igazából ezzel sajnos nem tudsz mit csinálni, el kell terelni a szót, majd később válaszolni, és mondhatod is neki, hogy legközelebb ezt ne így kérdezze meg. Egyszer-kétszer megcsinálja még, de, ha mindig mondod neki, hogy ne hangosan, ne ott... egy idő után megtanulja.
Szerintem kínos az volt, hogy te érezted kínosan magadat, és ezt apuka is látta.
Miért? miért kínos hogy valaki nem tud menni? lehet a te gyerekednek lesz 2 hétig lábfájása és kerekes székbe kerül csupán 2 hétre, akkor az is kínos lesz?
Egyszerüen fáj a lába, nem tud járni és ennyi. ez van, másnak meg kötés van a kezén, a harmadiknak meg kopasz a feje. ennyi.
Mit mondasz ha megkérdezi hogy a bácsinak miért nincs haja? azt mondod kopasz mert kihullott a haja.
Ha minden nap látjátok ideje barátságot kötni velük, akár minden nap köszönni nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!