Értelmiségi körökben divatos név? Az előbb olvastam a kifejezést egy kérdésnél. Szerintetek mik tartoznak ide?
Először jó kérdés ki az értelmiségi?
Mert egy diploma nem tesz senkit értelmessé.
Azt gondolom, hogy ők nem a szappanoperákból, és film vagy könyv szereplőkből válogatnak neveket.
Van egy konzervatív vallásos réteg, akik továbbra is a bibliai neveket és szentek neveit választják. Péter, Mária, Dorottya, Máté, Márk.
A modern felfogású értelmiségiek, pedig olyan neveket választanak, melyek a világ minden táján megállják a helyüket, külföldön is ismertek, használtak kimondhatók. Ők biztos nem adják a Csenge, Zselyke, Csongor, Zsombor, neveket. Ők talán a Liza, Erik, Anna, Sára, Roland, Róbert neveket választják.
Tizediknek:
Anyámék a második kategóriádba tartoznak, én mégis Veronika vagyok, az öcsém Péter, a húgom Sára.
Amúgy lehet h csak a mi családunk kivétel ;)
érdekes egyébként amit kettővel előttem írtak, van diplomám, nem tartom magam ettől értelmiséginek, ettől függetlenül én sem értem a Zsombor, Zselyke, Kincső, Csenge névadókat, a mai gyerekek sokkal nagyobb eséllyel végzik külföldön, nehezen fognak boldogulni ezzel a névvel, én csak olyan nevekben gondolkodok amit nem kell magyarázni folyton sem itthon, sem külföldön.
Kérdésre válaszolva én is úgy tudom, az értelmiségiek egyik fele nem kirívó hagyományos nevet ad (Gábor, Péter, Anna, Eszter), a másik része pedig az ősmagyarokat. A nagyon flancolósok ritkán értelmiségiek.
részben utolsóra reagálnék:
Ugyanígy gondolom én is a dolgot, de az ősmagyar névvel nem értek egyet. Az értelmiségi átgondolja azt, hogy "Kovács Vazul"-ként, vagy "Tóth Ajándék"-ként biztosan jó neve lesz-e a gyereknek, és amint írták kettővel ,hárommal feljebb, törekedni kell arra hogy a név akár más országokban is használható legyen majd a gyerek számára, és ne legyen giccses, nagyon különleges nagyon kirívó. Nekem pl. nagyon tetszenek a régi polgári, nemesi nevek Stefánia, Kornélia, Valéria, Gertrúd, stb. de nem biztos hogy a gyerekem jól jár velük...és nem erőszakolom rájuk 2. névként egyiket se.
De, Zselykének nevezni... szóval azt is végig kell gondolni, hogy, pl. idős korában vállalható lesz-e. Nekem nagyon furcsán hangzik az, hogy "csókolom Zselyke/Ajándék néni. Nem kifejezetten erről van szó, de attól nem tűnik valaki értelmiséginek, hogy ősmagyar nevet ad a gyerekének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!