Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A jó apaságnak az a fokmérője...

A jó apaságnak az a fokmérője hogy mennyit pelenkáz etet fürdet egy apa? Hogy mennyit kel éjjel a gyerekhez?

Figyelt kérdés
Van egy ismerős házaspár ahol a pasi olyan mindenhez ért típus. A gyereket elejétől fogva ellátja fürdeti eteti (amíg anyuka szoptatott megmondta mikor meddig oda vitte elvitte a babát büfiztetett) pelenkázza, játszik is vele de olyan tervszerűen vagy hogy mondjam:) Hogy na akkor kisfiam most vonatozzunk ezt fogd meg azt csináld stb. 2.5 éves a kisfiú. Persze nagyon büszke rá, ez oké is, de olyan dolgokat mond amiket más átlagos gyerek is megcsinál. Nincs ezzel baj, én anyukával beszélgetek főképp szóval nem érdekel ez a része, csak az hogy rendszeresen érezteti kicsit a nő is de a hapsi főleg hogy na ő az igazi apa mert anyja helyett anyja a gyereknek, és az én férjem meg mekkora gáz. Az én férjem ( 2 gyerekünk van) tényleg kb. 10 szer ébredt éjszaka (de szoptatáshoz úgy gondoltam nem is kell hogy ébredjen hiszen megszoptatni úgyse tudja a gyereket).és csak ha megkérem akkor pelenkáz, de nem szívesen nyilván. Etetni is csak ha megkérem. Viszont fürdet, fogat mos, körmöt vág, hajat mos és szárít lelkesen, és gyógyszert ad be. Játszik a gyerekekkel de mindig úgy hogy
2012. febr. 23. 17:07
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Nekem is eszembe jutott már ugyanez, kedves kérdező. A mi ismerőseink körében is van éppen ugyanolyan család, mint amilyet példának hoztál. Az apa excel táblában vezette, hogy melyik cici a soros és hogy mennyi tejcsit evett a bébike. Az este már csak az övé a baba, fürdet, altat.

Viszont az én párom is egy szuper apa, annak ellenére, hogy amikor éppen itthon van fürdésidőben, akkor is csak akkor teszi meg, ha megkérem. Az apa-fia szerelem mégis megvan így is, mi így vagyunk boldogok.

2012. febr. 23. 20:32
 12/20 anonim ***** válasza:

Egyedül a nagyot pelenkázta egyszer a Párom,de akkor én nem voltam otthon,boltba ugrottam el,a kicsi lázas volt,nem vittem magammal,és apám pont ott volt,csinálták a fürdőszobát,ketten cseréltek pelenkát... Egyébként soha ilyen dolgot Ő nem csinál!

Nála a fürdetés is annyiból áll,mikor már nagyobbak,hogy bele teszi a kádba,meg kiveszi! (a nagy már meg tudja mosni mindenét,a kisebb nem,de ekkor jövök én)

Hajmosás? "Én nem rígatom meg!" (sokáig nem voltak kibékülve a hajmosással a gyerekek)

Körömvágás? "Én ezt nem tudom!" -viszont ott van és beszél ha nyugtalan a soron következő :-)

Éjszakai kelés? - csak ha már nem bírja cérnával hogy a 2,5 éves sokadjára kezd rá.

Etetni? "Apa,mit eszel? Én is éhes vagyok!" -És végül a gyerekek eszik meg amit magának szánt! :-)

Gügyögni Ő?? "épp elméjű ember ilyet nem csinál!" :-)

A kezébe akarom adni a legkisebbet "Nekem nem kell,ne add ide! Mit csináljak én Vele??"- majd rengeteg puszit ad neki,próbálja megkacagtatni,csodálja....

...Bár abból,amit eddig írtam,nem látszik,de a legszuperebb Apa,akit valaha hátán hordott e Föld!! Imádja a lányait!! Veszett büszkén mutatta,ha valamit vett Nekik-pl a legkisebbnek amikor elküldtem bady-ért, egy "apa gyönyörű kislánya vagyok" feliratosat hozott. Ha kellett segített egyességre jutni a nagyoknak,ha össze kaptak egy babán pl.

Ha ideje engedte,akkor az oviba is elment a gyerkőcért!

Elolvad,akár hányszor a gyerekeire néz! A naggyal az oviban amikor kirándulás van,elmegy,pedig alig van apuka,azok is ... inkább hagyjuk.

A nagylányt 3 évesen vitte allergia tesztre,ami egy vérvételből állt... gondolni lehet,milyen rossz lehetett a leányzónak,de az apja ott volt! (én akkor nem tudtam ott lenni,itthon kellett maradni a kisebbel)

Egyszerűen odáig meg vissza van a gyerekeiért! :-)

Na, számomra Ő az ideális Apa figura!! :-)

Üdv:3 lányos

2012. febr. 23. 20:45
 13/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ!!! Megmondom őszintén örülök hogy jópár ilyen érkezett ahol apuka inkább olyan mint az én férjem:) Már kezdtem azt hinni ez valahogy nem normális dolog manapság mivel én is így gondolom, ahogy írták mások, hogy ez az anya dolga hogy keljen éjjel meg első körben ő lássa el a gyerek szükségleteit, mivel apa másnap végülis munkába megy, én meg otthon vagyok. Nekem az ismeretségi körömben valahogy az a jellemző ami barátnőméknél, hogy apuka etet itat pelenkáz fürdet fektet ébred éjjel (még többször mint anyuka) úgy hogy közben másnap dolgozik. Náluk így a megszokott, nálunk meg fordítva. Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
2012. febr. 23. 20:58
 14/20 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. Nem azt akartam írni, hogy attól jó apa, hogy sokat keres. Arra próbáltam rámutatni, hogy vannak feladatok, amiket az apa végez és vannak olyanok, amiket az anya. Szerintem egy otthon lévő anyukának pont azért lehet otthon lenni, hogy megcsinálhassa a gyerekek és a háztartás körüli teendőket. És mivel a háztartási munka nem tart egész nap és a gyerekeknek is kialakul valamiféle napirend, mire apa hazaér, a fontosabb, hogy a közös programok előtérbe kerüljenek. Lehet az szimplán egy séta, vagy mi pl. kimegyünk úszni, korizni (3és fél éves, másfél éves és pocaklakó gyerekeink vannak), hétvégén elmegyünk kirándulni a hegyekbe, rossz idő esetén keresünk olyan kiállításokat, amik a gyerekeket is érdekelhetik, kimegyünk lovagolni, stb. Ha apa is és anya is megteszi, ami a rá szabott feladat, akkor esténként és hétvégén marad idő arra, hogy a család együtt és tartalmasan töltse el az idejét. Ebből kifolyólag tehát ugyan nem esik le a karikagyűrű apa ujjáról sem, ha kicserél egy kakis pelust vagy hazafelé beugrik a boltba kenyérért, vagy épp vigyáz a két meglévő csemetére, amíg én elszaladok a dokihoz a pocaklakóval, de én érezném magam tehetetlennek és selejtesnek, ha apa kénytelen lenne ugrálni körülöttünk meg táblázatban vezetni, melyik cici jön, ahogy előttem írta valaki. Én megcsinálom az én dolgomat, ő az övét, a fennmaradó idő pedig a miénk, a gyerekeké, és igyekszünk, hogy ez az idő minőségi legyen.
2012. febr. 24. 06:56
 15/20 anonim ***** válasza:

Szerintem van egy kis fogalomzavar a kérdésben, mert a jó apa (nagyon leegyszerűsítve) az, aki szereti a gyereket és foglalkozik vele. Ahogy a pszichológiában mondják, az „apa átemeli a gyereket a küszöbön” – klasszikus értelemben az a feladata, hogy míg az anya a biztonságot, az otthon melegét biztosítja, az apa megmutatja a világot a gyereknek (játszik, focizik vele stb.).

A fogalomzavart ott érzem, hogy a kérdésedben írtak inkább a „jó férj” kategóriába tartoznak. Ami persze megint nem definiálható egyértelműen. De ha az ismerősöknél a nőnek szüksége van ennyi segítségre, akkor neki az ő férje a jó, hogy mindent megtesz.

Ha a te igényeid kielégíti a férjed, akkor ő jó férj – neked.

(Hozzáteszem, nekem pl. igényem volt, hogy a férjem felkeljen a gyerekhez éjjel, s mivel én baromi nehezen ébredek, ő viszont kipattan az ágyból, egyértelmű volt, hogy ez alakult ki. Nem volt semmi kényszer, és hősködés ebben. De pl. az óvodai szülőikre én járok, mert tudom, hogy ő nem szívesen tenné – szóval én is jó feleség vagyok. :)

2012. febr. 24. 09:36
 16/20 anonim ***** válasza:
az én férjem jó apa, de csapnivaló szülő. Ez alatt azt értem, hogy a gyerek imádja, bohóckodnak, játszanak, ha vele van, én megszűnök létezni, de azért rossz szülő, mert ellátni nem tudja, csak akkor fürdet, pelenkáz stb, ha megkérem rá, sőt, ha egyedül vannak (míg szültem a 2. babát), nincs időérzéke, későig játszik a gyerekkel, későn fürdeti, tehát szülőként nem látja el maradéktalanul a dolgát. De persze a gyerek ebből semmit sem érez, csak annyit, hogy apa itt van és játszik vele, mindegy, meddig, mindegy, hogy kimarad a fürdetés. A jó apa ismérve még szerintem az is, hogy érdekli, mi van a gyerekével. Nem baj, ha későn jár haza, amíg az az első kérdése, hogy a gyerek mit csinált aznap. Nem baj, ha a gyerek alig látja, míg a férj igenis kiveszi a résézt a beszélgetésből, ha a gyereknevelésről van szó és meg lehet vele beszélni a gyerekkel kapcsolatos problémákat.
2012. febr. 24. 12:27
 17/20 A kérdező kommentje:
Azért nem jó férjet írtam mert férj ugyebár gyerek nélkül is lehet valaki és ezek a gyerekkel kapcsolatos ellátási feladatok amiket írtam és a gyereknek is azért elég fontosak (hogy legyen étele, tiszta legyen a pelusa stb.). Kifejezetten a gyerekkel kapcsolatos dolgok miatt kérdeztem a jó apuka fogalmat, mert az nem releváns most hogy megmasszíroz e heti egyszer vagy leviszi e a szemetet:DD
2012. febr. 24. 12:39
 18/20 anonim ***** válasza:

Én valahol hiszek az egyenjogúságban, akár munkáról, akár gyermeknevelésről van szó. EZ nálam annyit tesz (és férjemnél is), hogy ha én kiveszem a részem a pénzkeresésből, akkor is a gyermekgondozásból (értelemszerűen a szülés és szoptatás az én dolgom :)).

Tehát nálunk a férjem is pelenkáz, felkel éjjel, mert ugyanolyan "értékű" gondviselő is, mint én. Mármint egyszerre szülő, apa, ÉS gondviselő (tudom, hivatalos szót választottam, de ennél jobban nem tudom érzékeltetni a dolgot).

Én nem gondolom azt hogy a gyerek az "én munkám", a melója meg az övé. A gyerek "mindkettőnk elfoglaltsága", mert ketten akartuk, ketten neveljük, egyenrangúak leszünk nála mindig. Amint visszamegyek dolgozni, egyformán keresünk pénzt, és akkor is egyformán vesszük ki a részünket a gyereknevelésből is. Nekünk így megfelel. Személy szerint nem szimpatikus az az apai hozzáállás, hogy azért nem ébred éjjel a gyerekhez, mert hát ő pénzt keres, a gyerek meg az asszony "dolga". A gyerek NEM egy munka. A gyermek és az összes vele járó teendő közös. Mert ketten akartuk. Nem összekeverendő a munkával.......Ismerőseimnél is eképpen megy a dolog, kel éjjel az apuka is, de mégsem zombi reggel :) Nekem fura lenne, ha a férjem csak annyira venné ki a részét, amennyire őt még elszórakoztatja, azaz focizna meg játszana, de ha effektíve teendő van, pelenkázás, etetés, na az már büdös lenne neki, mondván "hát ő dolgozik".

De mindenkinél az a jó apa és férj, ahogy a gyereknek és feleségnek jó. Mindenki mást szokott meg, nincs ebben semmi rossz, ami jó a családnak, az nyilvánvalóan a gyereknek is. Felesleges versenyeztetni az apákat, a feleség és férj együtt eldöntik, náluk milyen családi élet legyen és ha ez MINDKETTŐNEK jó, akkor minden rendben :)

2012. febr. 24. 13:16
 19/20 anonim ***** válasza:
első mondatban kimaradt a lényeg: Ő is kiveszi a gyermekgondozásból.
2012. febr. 24. 13:17
 20/20 A kérdező kommentje:
Azt én is másnak tartom, ha én is már dolgozok! Mert nyilván akkor nem lesz annyi időm nekem se a háztartási és gyerek körüli munkára, de akkor már a gyerek típusosan nem pelenkás nem kell konkrétan etetni csak elétenni mondjuk szoptatni se kell és éjjel nagyon ébredni se hozzá. De amíg én itthon vagyok és ő dolgozik addig végülis nekem itthon az a "munkám" hogy a gyerekkel vagyok ellátom mosok főzök takarítok rá is! Ez nem 100% szórakozás azért de legalább magamnak osztom be. Mondjuk biztosan függ a munkától is amit a férj végez mert az enyém halál kóma ha éjjel kelnie kell és egy kis hibáján is élet múlhat szóval jobb ha inkább kialussza magát:)
2012. febr. 24. 13:36
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!