Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit gondoltok Ti erről?...

Mit gondoltok Ti erről? /Szoptatás vagy ne/

Figyelt kérdés
Lehet most sokan megsértődnek de én azt figyeltem meg, hogy ha egy anya nem vagy csak "kevés" ideig tud szoptatni sokan bátorítják, eddig még csupa jót olvastam, hogy miért nem gond és stb. Viszont ha valaki tovább szoptat akár több évig akkor azt nagyon durván megszólják, kritizálják. Mi lehet az oka? Irigység?
2012. febr. 8. 22:12
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%

Én pont a fordítottját tapasztaltam :)

Akinek vmiért nem sikerül, arra már egyből rákiabálják, hogy lusta önző "szaranya". Szerintem nagyrészt azért, mert akinek simán megy, az el se tudja képzelni, hogy micsoda csalódás meg rossz érzés, amikor elmész a gyógyszertárba a recepttel és felvásárolsz egy raklap cumisüveget, miután már mindent megpróbáltál, látványos eredmény nélkül.

Csak a magam nevében nyilatkozom, hogy ha sikerül is, akkor sem hagytam volna, max másfél éves koráig, és akkor is csak reggel meg este. Szóval ennek semmi köze az irigységhez, egyszerűen már akkor sem tudtam egy nagy kisgyereket elképzelni, hogy lóg a cicimen, amikor még meg sem született. Az emberek nem egyformák, és ez így van jól.

2012. febr. 8. 22:24
 2/24 anonim ***** válasza:
74%

Jó kis vitaszítós kérdés ám.

Ez oda-vissza igaz, hidd el, csak épp a szelektív hallás és megértés "csodája", hogy mindenki arra figyel fel, ami az ő fülének zene. Magyarán, ha Te sokáig szoptattál, akkor csak azt veszed észre, hogy a sokáig szoptatósokat mindenki bántja. Gondolom, emiatt szúrtad be a kedves kis szavadat, hogy irigység.

A helyzet: én csak a saját nevemben nyilatkozom, hogy én személy szerint miért nem pártolom a hároméves korig szoptatást, de ez persze kisarkított kor volt, lehet két és fél, vagy négy is. Sok. Szerintem. Azért, mert ebben a korban más a tej nem étel, hanem megszokás. Magyarán a gyerek azért "kéri a cicit", mert nyűgös, vagy álmos, vagy morci, stb. Azaz anyukája mit csinál, hogy megnyugtassa? Szájába nyomja a bimbóját. Ezt nem gondolom jónak, mert voltam szemtanúja nem egy esetnek, amikoe egy nagyobbacska gyerek, aki már nem volt baba, hiába próbálta anyukája nyugtatgatni szavakkal, öleléssel, csak kiabálta hogy "cicííííííí cicííííí".

Másik: ismerősöm is a sokáig szoptatás híve, mindig panaszkodik hogy a gyerek sovány, alig eszik, stb. Aztán pár napig nem tudta szoptatni a gyereket betegség miatt, boldogan mesélte: "képzeld, a kicsi olyan jó étvággyal ette a rendes kaját" - magyarán, mivel a gyerek eltelik a számára már nem tápanyagként bíró tejjel, ezért enni már nem eszik rendesen.

Harmadik: sok anyuka vitamin és immukerősítés gyanánt akar sokáig szoptatni. Én erre azt mondom: szoptasd a babát, adj gyümölcsöt és zöldséget a gyereknek. Kis ráadás: én fél éves korig szoptattam, akkor babám hagyta abba, magától. Az ismerős gyerekek között ő volt legkevésbé beteges, a sokáig szopis kicsik közül egyik-másik háromhetente bekap egy vírust, vagy csak egy náthát. Tehát nálam ez az érv megdőlt.

DE: nem mindenkinél gáz ez, vannak gyerekek, akik sokáig szopiznak, és mégis rendesen esznek, nem csak bimbivel lehet őket megnyugtatni, hanem szavakkal és öleléssel is, és egészségesek, mint a makk. Tehát nem akarok általánosítani.

De a kérdésed tényleg nagyon "vitatkozni akarok azokkal, akik megbántottak, mert sokáig szoptatok" - szagú, ne haragudj.

2012. febr. 8. 22:27
 3/24 anonim ***** válasza:
74%
Még annyit akartam hozzátenni, hogy ez az egész szoptatás kérdés szerintem annyira intim és magánügy, hogy sokszor már úgy éreztem, hogy egyszerűen illetlenek azok az emberek, akik csak úgy odaszegezik a kérdést. Kb úgy éreztem magam, mint ha arra kéne válaszolnom, hogy milyen pózban és a lakás melyik részén fogant a gyermek... :) Szóval a kritikusokra meg a megszólókra csak annyit, hogy igazából senki másra nem tartozik csak a babára meg a mamára és ezt szerintem tiszteletben is kéne tartani, függetlenül attól, hogy sokáig szoptató vagy cumisüveges anyukákról és gyermekeikről van szó.
2012. febr. 8. 22:28
 4/24 anonim ***** válasza:
80%
Ja, második vagyok, még annyit, hogy nálam az irigység azért sem játszik, mert én nem bántam, hogy féléves korig szopizott. Félévig mindenképp akartam, de annál tovább úgy voltam vele, hogy majd ő eldönti. Döntött. De elárulom: ha egyéves koráig szopizott volna, annál tovább nem akartam volna, leszoktattam volna. Nekem furcsa lenne egy értelemmel bíró, járó, gagyogó gyerek, aki már nem baba, de szopizik.
2012. febr. 8. 22:31
 5/24 A kérdező kommentje:
Szoptatni max a feleségem tud majd, így elhiheted, hogy nem a vita miatt kérdeztem hanem mert tényleg így láttam.
2012. febr. 8. 22:32
 6/24 anonim ***** válasza:
80%
Akkor csak az egyik oldalt láttad :) Mert a kevés ideig szoptatók meg folyton arról kérdezősködnek, hogy miért őket bántják. De a feleséged sokáig szoptató típus, igaz? :) (csak tipp, a kérdés alapján)
2012. febr. 8. 22:34
 7/24 anonim ***** válasza:
80%
(vagy ha még nem szoptat, de sokáig tervezi)
2012. febr. 8. 22:34
 8/24 A kérdező kommentje:
Erről még soha nem beszéltünk. 10éve vagyunk együtt első perctől gyereket szeretnénk, megjárjuk a hadak útját. Nekem mindegy, hogy Ő mit gondol erről mert ettől még az én véleményemet nem befolyásolja. A Tiédet igen?
2012. febr. 8. 22:38
 9/24 anonim ***** válasza:
Nem, csak egyből arra gondoltam, hogy mondjuk a feleségedet bántotta valaki a meggyőződése miatt, ezért idejöttél megvédeni és leszólni a kevés ideig szoptatókat, irigyként beállítva őket. De tényleg ne haragudj, csak tippeltem, mert volt már ilyen eset itt :) Mint ahogy olyan is, hogy kiderült, hogy valójában tényleg a nő írt, csak másnak adta ki magát, amikor valaki telibetalált :) Ez egy névtelen és arctalan fórum, itt aztán bármit lehet.
2012. febr. 8. 22:41
 10/24 anonim ***** válasza:

De nehogy félreérts, kicsit félreérthetően írtam, nem rád gondolok.

Remélem, minél hamarabb jön a baba hozzátok is, sok sikert hozzá, és bárhogy dönt majd a feleséged, ne hagyd, hogy befolyásoljanak mások, akik nem úgy döntöttek. Ha sokáig akar, hát sokáig, ha kis ideig, hát kis ideig.

2012. febr. 8. 22:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!