Mi ez a nagy szénhidrát mizéria? Ez is egy "divathullám" ami el fog múlni?
Még a csapból is az folyik, hogy ne együnk sűrűn kenyeret, krumplit,tésztát,riszt, stb....Pedig egy csomó tanulmány van arról, hogy a szénhidrát milyen fontos az agy fejlődése szempontjából,gondolom akkor főleg fontos gyerekeknél!
Persze a változatos étrend fontos, nem jó az egyoldalú, de akkor is, szerintem nagyon túlzásba viszik ezt a "ne együnk szénhidrátot" dolgot manapság...
Anya mondta, hogy mikor kicsik voltunk heteken, hónapokon keresztül volt krumpli főzelék, lebbencs leves, paprikás krumpli és társai a menü.Azért, mert 1, azt mondták, hogy a krumpli segíti az emésztést, tehát jó, ha a babák főzelékébe tesznek az anyák, 2 nem igazán álltak jól anyagilag, ez meg ugye olcsó kaja.
Kisfiam 14 hónapos és szereti ezeket az ételeket, sőt mi is szeretjük, és esszük, nem vagyunk kövérek.
szerintetek nincs igazam??
Hangsúlyozom, fontos hogy ne egyoldalú legyen az étkezés, kisfiam nagyon szereti a zöldségeket, gyümölcsöket.
Kétféle divathullám van, az egyik a ne együnk szénhidrátot, például Atkins és Norbi féle Update-ezek szekta jellegű, egyébként gyilkos diéták, többek közt az általad említettek miatt is. Nem is érdemes szót vesztegetni rájuk.
A másik a ne együnk ROSSZ szénhidrátot, bár divathullámnak tűnik, viszont inkább áttörés a táplálkozás terén. És teljesen megfizethetőek és elérhetőek a minőségi tápanyagok.
Egyébként a kövérség nem ettől függ, inkább az egészség, milyen gyakran beteg valaki, milyen gyorsan vészeli át a betegségeket, mennyire fitt. Az én apósom 70 kiló volt és cukorbeteg meg egy csomó más baja volt,a kövérség talán még a legelenyészőbb dolog. Mondjuk gyerekek esetén, én megbolondulnék, ha ez lenne 3 nap ovi, két hét betegség és aztán rengeteg pénz gyógyszerre. Akkor már inkább minőségi kajákra, amennyire megoldható.
Egyébként még annyit a korszerűnek mondott táplálkozásról, hogy 50%-a szénhidrát és 25-25 % a zsír illetve fehérje. De mindenképpen szénhidrátdús étkezés a javallott.
Mert a sok zsír illetve zsírral pótolt szénhidrát elhízáshoz vezet, a sok fehérje meg a vesét teszi tönkre, egészen rövid idő alatt.
nem véletlen a dializált vesebetegek többsége cukorbeteg, aki szénhidrát helyett fehérjét tömött magába. Mert régen ezt mondták neki, kis krumpli, sok hús.
Az igaz,hogy szénhidrátóbl kell a legtöbbet fogyasztani. De ez nem azt jelenti,hogy meg kell ennyi fél kiló tésztát vagy kenyeret,ugyanis szénhidrát mindenben szinte,húsok,tejtermékek,zöldségek,a gyümölcsökben néhány kivétellel kifejezetten sok.
ha ezt is hozzászámolod a napi bevételhez,kijön,hogy bőven elég 1-2 szelet kenyér egy nap,csak a magyar ember azt hiszi éhenhal ha ,meg nem fejlődik ki a gyereke agya,ha nem eszik belőle meg minden étkezéshez 3-4 szeletet..
megsértődhetsz,hogy azt irtam nem értesz a témához,ezért hőbörögsz,de igy van,ékes példája vagy annak,mikor valaki tájékozatlan,és hülye hóbortnak tartja,azt amit nem ismer,ahelyett hogy magára szedne egy kis tudást.
köszi a többi választ is.
Nem vagyok megsértődve, és igen, nem értek annyira a témához mint te, de nem is ez volt a kérdés lényege.
Laikusként feltettem egy kérdést, és vártam rá válaszokat,véleményeket, de nem feltétlen azt, hogy "kioktassanak" hogy miért kell olyanról beszélnem, amiről semmit sem tudok.
Azt meg végképp nem tudom honnan veszed, hogy minden étkezéshez megeszünk egy kg kenyeret....de mind1, nagyon örülök neki, hogy Te ilyen okos vagy.
Amúgy tényleg köszönöm a válaszokat, főleg neked kedves "sokat író" külföldi anyuka:)Hasznos volt olvasni amiket írtál:)
Boldog új évet mindenkinek.
Igen, látszik laikusként tetted fel a kérdést, nem értesz hozzá, de rögtön a kérdésedben lehóbortoztad és hisztériakeltőknek nevezted azokat, akik igen.
Szóval azért igazán, ha végig gondolod te kezdted a sértegetést. És nem láttam egy kommentedben sem, hogy oké tévedtem, nem is gondoltam végig mit írtam, bocs, azoktól, akiket akaratlanul is, ostobaságomban megsértettem.
Bár ehhez lehet neked plusz szénhidrát kellene, hogy gondolkodásra serkentse az agyadat.
aranyos vagy:)szerintem csak Téged sértettelek meg, hiszen senki más nem vette sértésnek a kérdésem.
Nem tudom miért kéne bocsánatot kérnem, egy szóval sem írtam hisztériakeltésről meg hasonlókról:)Meg amúgy sem értem miért vetted ilyen rossz néven a kérdésem, hiszen Te szakember vagy én meg csak egy laikus, nem igaz?Akkor nem is kéne foglalkoznod velem,nem?Hiszen laikus vagyok?
De ha megbántottalak, akkor bocsi, ezen ne múljon:))
Legyen sikeres,jó éved:)Ja és nem én pontoztalak le, bár nem hinném, hogy elhiszed:D
Amúgy igazad van, megettem már a mai napi zsömle adagomat,lehet ezért tudok bocsánatot kérni:)És tudod mit??Ha nekem kenyérre van szükségem ahhoz, hogy belássam a hibáimat(mármint szerinted)akkor nem is fogok leszokni róla:DD
Még egyszer BUÉK mindenkinek:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!