Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi ez a nagy szénhidrát...

Mi ez a nagy szénhidrát mizéria? Ez is egy "divathullám" ami el fog múlni?

Figyelt kérdés

Még a csapból is az folyik, hogy ne együnk sűrűn kenyeret, krumplit,tésztát,riszt, stb....Pedig egy csomó tanulmány van arról, hogy a szénhidrát milyen fontos az agy fejlődése szempontjából,gondolom akkor főleg fontos gyerekeknél!

Persze a változatos étrend fontos, nem jó az egyoldalú, de akkor is, szerintem nagyon túlzásba viszik ezt a "ne együnk szénhidrátot" dolgot manapság...

Anya mondta, hogy mikor kicsik voltunk heteken, hónapokon keresztül volt krumpli főzelék, lebbencs leves, paprikás krumpli és társai a menü.Azért, mert 1, azt mondták, hogy a krumpli segíti az emésztést, tehát jó, ha a babák főzelékébe tesznek az anyák, 2 nem igazán álltak jól anyagilag, ez meg ugye olcsó kaja.

Kisfiam 14 hónapos és szereti ezeket az ételeket, sőt mi is szeretjük, és esszük, nem vagyunk kövérek.

szerintetek nincs igazam??

Hangsúlyozom, fontos hogy ne egyoldalú legyen az étkezés, kisfiam nagyon szereti a zöldségeket, gyümölcsöket.

2011. dec. 29. 12:30
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Én ezeket már nem is figyelem. Az ember táplálkozzon kiegyensúlyozottan, és kész.

Hallgass a tested jelzéseire, és minden rendben lesz!

2011. dec. 29. 12:35
 2/16 anonim ***** válasza:
92%

Ez a ""divathullám"" ,ahogy te fogalmaztál ,nem arról szól,hogy ne egyél szénhidrátot.Az lenne a lényeg ,hogy pl fehér kenyér helyett előnyösebb barna,teljes kiőrlésü,rozsos stb kenyeret enni,mert azzal a kalória melett beviszel egy csomó hasznos rostot,olajat,tápanyagot,magasabb a tápértéke mint a fehér kenyérnek,a kalóriatartalmával semmi gond nincs egyiknek se.

Nem attól leszel kövér,hogyha sok szénhidrátot fogyazstasz,hanem attól hogyha több kalóriát viszel be,mint amennyit felhasználsz.Ha ti megesztek naponta 4000 kalóriát,akkor sem fogtok hizni ha mondjuk napi 3 órás edzéseket tartotok,csak a hasamra ütöttem.

Bocsi-és nem sértő szándékkal- de szerintem te tipikus példája vagy annak,hogy olyanról háborogsz,amiről fogalmad sincsen.

Az,hogy minket heteken meg hónapokon keresztül krumpival tömtek,mert nem votl másra lehetőség,nem jelenti azt ,hogy ez egészséges volt.Mellesleg meg lehet nézni a magyar ember táplálkozási szokásait,mindenhez megeszik negyed kiló kenyeret,minden két evőkanál zsiron és hagymán indul,stb

Aztán meg lehet nézni,hogy a vezető halálozási ok nálunk a szív és érrendszeri megbetegedések. Az elhízottak számát tekintve listavezetők vagyunk európában...

Biztos,hogy ennek a "szénhidrát mizériának" el kellene múlnia? (amit egyébként sneki nem olyna értelemben emleget,ahogy te ezt félreérted,de mindegy)

2011. dec. 29. 12:39
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Az arányokra kell figyelni. Lehet, hogy a "csapból is ez folyik", de senki nem mondja, hogy teljesen mellőzni kell. Ez nem szabad, hogy divathullám legyen, az lenne a jó, ha mindenki követné. Mert mit is jelent? Gyakrabban enni zöldséget, gyümölcsöt, ami lehet, hogy nálatok alap, nagyon helyes, de ezzel sajnos ti vagytok a kisebbség, amihez ugye az árak is jócskán hozzájárulnak.

A kérdésed szerintem értelmét veszti, mert a végén pont te mondod, hogy az arányokra figyelni kell, egyik tanulmány sem mond mást.

2011. dec. 29. 12:42
 4/16 anonim ***** válasza:
68%

ja,és a szénhidrát fontos . De a fehérlisztre,a sok térfogat növelőre,meg mindenféle állományjavitóra meg anyámkinjára semmi szüksége a gyereked agyának.

Egyébként szénhidrát nem csak a gabonafélékben van, gabonaféléből szokták ajánlani (felnőttnek és gyereknek is) a durumtésztát,tk kenyeret,barnarizst- ezek a legjobb MINŐSÉGŰ gabona alapú szénhidrátok,ennyi az egész. A hangsúly nem a kalórián,a minőségen van ,az inzulinszintet sem dobja meg úgy,mint egy szelet fehérkenyér

Egyébként ez amit mondtál,kb olyan,mintha én elkezdeném csokival meg gumicukkorral etetni a gyerekem,mert az agy fejlődésének fontos a szénhidrát. Igen,fontos,de nem mindegy milyen. És nem csak a kenyérben meg a krumpliban van szénhidrát,de mint mondtam ,fogalmad sincs miről beszélsz,úgyhogy nem is megyek bele.

2011. dec. 29. 12:43
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
és még valami: semmi gond nincsen ha ilyeneket IS fogyaszt az ember. De az,hogy ne egyél sűrűn ( relativ,kinek mi a sürü vagy sok) az nem divathullám . Mert az,hogy nálunk a főzelékhez kenyér,a húshoz kenyér,a paprikáskrumplihoz kenyér- ez már rengeteg,körbe is lehet nézni mennyi kövér ember van
2011. dec. 29. 12:46
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Most dicsekedni fogok!!!!: karácsonyra kaptam a férjemtől egy kenyérsütő gépet. Ennek kapcsán beszélgettünk róla, hogy az így sütött teljes kiörlésű kenyér sokkal laktatóbb mint a bolti szivacskenyerek, ergo sokkal kevesebbet kell belőle enni, hogy elteljél vele. Van, hogy néha egy szelet is bőven sok, míg a boltiból 2-3 szeletet is befal az ember egy evésre. Ez is szempont.

Meg aztán nemrég itt kérdeztem, hogy más ad-e kenyeret a gyerekének a leveshez. Megkaptam, hogfy még ők (a szülők) sem esznek kenyeret a leveshez, persze, hogy a gyereknek sem adnak. Elgondolkoztam, hogy akkor biztos én nem csinálok valamit jól, és azóta én sem eszek kenyeret a leveshez (igaz, most szültem, elég sok kiló van rajtam, viszont szoptatok, így szerintem magamnak sem ártok vele, ha a levesekhez nem eszek kenyeret).

Ahogy előttem is mondták, a hangsúly a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozáson van (egyébként a krumpliskajákat én is nagyon szeretem).

2011. dec. 29. 13:00
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Leírták előttem, a szénhidrát fontos, az nem mindegy, hogy milyen, és mennyi. Beleőrülni persze nem kell ennek a figyelésébe, de nem árt mondjuk tudni, hogy mi a hasznos és mi nem.
2011. dec. 29. 13:05
 8/16 A kérdező kommentje:

örülök, hogy rádöbbentettél, hogy fogalmam sincs miről beszélek, és tök jó, hogy nincs értelme a kérdésemnek...

na mind1, köszi azért a válaszokat...

2011. dec. 29. 14:51
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem a divathullam miatt, de en kb 10 eve figyelek oda arra, hogy ne egyek szenhidratbol tobbet, mint amit kell es amit eszek az jo szenhidrat legyen es ne a felesleges kategoria.

A mi csaladunk is nagy kenyerevos fajta, ugy nottem fel, hogy kb tenyleg mindenhez kenyeret ettunk, talan a husleveshez nem, de nagymamam konkretan meg a gyumolcslevest is kenyerrel eszi, plusz a dinnyet es egyeb gyumolcsoket.

Az a legjobb, amikor egy jo nagy tanyer bablevesbe gyermekkent is jo nagy szelet feherkenyeret aztatgattam be es ugy burkoltam, holott a babban van annyi szenhidrat, ami eleg lenne egesz napra. De sebaj, mert igy szoktam meg.

Mondjuk tulsulyos nem voltam, de hogy az emesztesemmel nem volt minden rendben, az teny. Allandoan szekrekedeses voltam, sokat szenvedtem vele, 15 evesen mar aranyerem volt. Szuper, ugye?

Nem a krumplival van baj, meg nem a tesztafelekkel, az en Edesanyam nagyon valtozatosan fozott, sok zoldsegfelet ettunk, sok hust is, de mindent feher kenyerrel.

18 evesen jutottam el odaig, amikor kulon koltoztem, hogy ezen valtoztatni kell. Van, amihez eszem azota is kenyeret, de ahhoz nem, amihez nem fontos. Napi egy szelet fogy az en reszemrol talan.

Amikor a ferjemmel osszekerultunk, akkor O is nagy kenyeres volt, ezalatt ertsd azt, hogy pl vettunk egy frissen sult 1 kilos kenyeret, mire hazaertunk a boltbol, addigra a kocsiban elcsipegette a felet, mert olyan jo illata volt. Ha aznap olyat foztem, amihez kenyer illik, akkor siman megette a masik felet is es ha ehes volt ejszaka, akkor megette a kiflit, zsemlet, vagy ami volt otthon.

Vicces volt, mert az en reggeli szenvicsem ugy nezett ki, hogy egy vekony szelet kenyer megpakolva husfelevel, vagy felvagottal, plusz 3 fajta zoldseg rajta puposan, az ove meg ugy nezett ki, hogy 4-5 szelet toast kenyeren egy szelet hajszal vekonyra vagott felvagott es ujjnyi vastagsagban sajt. Plusz szerette a sort is.

Kozben meg folyamatosan panaszkodott, hogy allandoan puffad, nehezen wc-zik, kezd pocakosodni, stb.

Soha nem unszoltam, de aprankent atvette az en szokasaimat es megszunt a problemaja.

A gyermekeinket nem direkt szoktatom ahhoz, hogy ne egyenek tul sok kenyeret, nem tagadok meg toluk semmit, szoktam sutni heti 1-2 alkalommal kelt tesztas cuccot is (langos, fank, bukta, kakaoscsiga, vagy epp zsemlet, kiflit, kenyeret sutok reggelire), szeretik es meg eszik, de nem igenyelnek belole sokat.

A ferjem dobben meg meg a mai napig azon, hogy mennyire lecsokkent a kenyervasarlasra koltott penz, mert ma mar konkretan ugy nez ki, hogy negyen vagyunk, egy atlag napon 4 szelet kenyer fogy el, max akkor plusz negy, ha olyat fozok, amihez kenyer kell.

Konkretan egy kilos kenyeret megvettem mult penteken es ma reggel vettunk csak masikat, mert idaig volt a regibol. A hutoben tartom dobozban, nem romlik meg, puha marad, nem veszi at a tobbi etel szagat, azaz semmi baja.

Ha mindannyian kenyeresek lennenk, ahogyan en is lattam a szuleimtol es ahogyan a ferjem is az votl, akkor napi masfel kilo kenyer siman fogyna.

Mi kulfoldon elunk, ez itt kb napi 3 fontot, azaz bo ezer forintot jelentene.

Viszonyitaskeppen: kb 200 forint literje a 4%-os tejnek, amibol a gyerekeknek napi egy litert veszek, kb 450 forint egy kb mandarin, szinten kb 450 forint egy kilogram alma. Ezt, vagy epp azt a zoldseget, mas gyumolcsot, ami kell aznap mind meg tudom venni azon a penzen, amit kenyerre koltenenk.

Ez szerintem tok jo.

Krumplit is eszunk heti 2 alkalommal kb, rizst is heti 1 alkalommal, borsot, babot is eszunk, tesztas etelt is fozok heti 1-szer es mint irtam sutni is szoktam kelt tesztas dolgot, sorolhatnam. A lenyeg az, hogy ezt is, azt is, igy is jon be szenhidrat, de arra odafigyelek, hogy ne naponta tobbszor sok es folyamatosan ugyanabbol a fajtabol, illetve hogy a szenhidrat melle mindig keruljon szenhidratban viszonylag szegeny zoldseg es hus, illetve gyumolcs.

Arrol a csaladi hagyomanyrol is leszoktam, hogy a tanyeron a szenhidratdus koret foglalja el az ebed 70%-at es 30% legyen a feltet, inkabb odafigyelek, hogy legyen 40-30-30, ahol a 40 a hus, az egyik 30-as pedig parolt zoldseg, vagy salata.

2011. dec. 29. 15:20
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Oh, rettenetesen hosszu lettem, ne haragudj.

Csak nagyon gyorsan gepelek es emiatt oda sem szoktam figyelni, hogy mennyit irtam mar.

2011. dec. 29. 15:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!