Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan oldjam ezt meg? Teljese...

Hogyan oldjam ezt meg? Teljesen tanácstalan vagyok.

Figyelt kérdés

Párommal régóta szerettünk volna babát de soha nem estem teherbe.egy hete felvettek egy nagy élelmiszerüzletbe dolgozni.megbeszéltük hogy elkezdünk építkezni.De ma kiderült hogy 8 hetes terhes vagyok.Aminek nagyon örülök is, de mivel 3 hónap próbaidőm van, így ha addigra elkezd kerekedni a pocak azonnal kirúghatnak.:(

Az nem tudom mennyire igaz hogy táppénzre is csak addig vagyok jogosult amennyi időt a cégnél dolgoztam??

2011. márc. 16. 20:33
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Hát az etikus az lenne a munkaadóval szemben, ha megmondanád neki az igazat...

Én a helyedben tanácsot kérnék egy munkajogásztól, hogy a munkaadó kirúghat-e akkor, ha megtudja, hogy már a próbaidőben terhes voltál, de nem szóltál, és neked ilyenkor milyen lehetőségeid vannak. Sajnos jobb tanácsot nem tudok adni.

2011. márc. 16. 20:39
 2/13 anonim ***** válasza:
Nem tudom összefügg-e a táppénz a ledolgozott napok számával, de próbaidő alatt simán kirúghatnak úgy tudom...Amúgy bírod a munkát, nem megterhelő??huuu és már 8 hetes vagy, nagyon necces...mondjuk egyik ismerősömnek 20 hetes koráig semmi nem látszódott a pocakján.Nekem viszont már a 12.héten elkezdett gömbölyödni...
2011. márc. 16. 20:40
 3/13 A kérdező kommentje:
Fárasztó nagyon de most még nem hagyhatom abba, legalább addig legyen fizum míg nem kezd el látszódni a terhességem.
2011. márc. 16. 20:43
 4/13 anonim ***** válasza:

Gratulálok a babához!

A testvéremmel ugyanez volt a helyzet: elkezdett dolgozni egy helyen, és pár hét után rájött, hogy babát vár. (Ők nem tervezték még a gyereket, de nagyon örültek neki.) Ő várt a próbaidő végéig, aztán mondta meg, mi a helyzet.

Nem tudom, milyen alkat vagy, de általában a 4-5 hónapig ha nem hord a kismama feszülős pólót, nem látszik, "mi a szitu".

Hogy mennyire jó fej a főnököd, vagy milyen szociális a cég, azt Te tudod. Én ennek a függvényébe dönteném el, hogy elmondanám-e vagy sem.

2011. márc. 16. 20:45
 5/13 A kérdező kommentje:
Ha most szólnék holnap már szerintem nem kéne mennem dolgozni:(
2011. márc. 16. 20:47
 6/13 anonim ***** válasza:

Második vagyok, tényleg etikus lenne, ha megmondanád...a másik meg, ha ennyi ideig vártatok a picire, akkor ne erőltesd magad szerintem.Főleg, hogy nem arról van szó, hogy már egy jó ideje itt dolgozol, megszokta a szervezeted, hanem 1 hete nagyobb terhelésnek vagy kitéve.

Amúgy meg a következő 3 hónap alatt tuti látszódni fog már a pocid!Lehet jobb lenne most tisztázni a dolgokat...

2011. márc. 16. 20:47
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

En a helyedben nem szolnek. Nem azert, mert altalaban veve etikatlan vagyok, szo sincs rola, de a jovotok alakulasa szempontjabol nagyon nem mindegy, hogy tgyast es gyedet fogsz kapni, vagy csak gyest. Ezen nagyon sok minden mulik es itt a csaladrol van szo.

Szemben egy olyan munkahely all, ahol alig ismernek, te sem ismered oket es nagy esellyel 5 percen belul felmondananak neked, ha probaido alatt elmondanad, hogy terhes vagy. Maguknak akarjak a legjobbat, nem fognak rajtad sajnalkozni.

Szoval ez egy olyan szituacio, amikor onzonek kell lenni.

A pocakod miatt olyan szempontbol ne aggodj, hogy a pocakmeret nagyban fugg attol, hogy valaki mutatni akarja-e, vagy sem. En ugy vettem eszre, hogyha valaki nagyon-nagyon hangsulyozni akarta az allapotat, akkor valoban korabban latszott, mert ugy oltozkodott (egy pocakbetetes nadrag meg a szinte lapos hasbol is pocakot varazsol peldaul), ugy tartotta magat (kiengedett hasizom, csipo elorenyomasa, derektamasztas allas kozben).

Ez valojaban mind felesleges, de nyilvan osztonos.

Ha odafigyelsz arra, hogy direkt ne hangsulyozd az allapotodat, akkor nem fogjak eszrevenni, egy olyan kartya is van a kezedben, hogy nem igazan ismernek teged, szoval mar most tudatosan elkezdhetsz olyan ruhakban oltozni, amiben kesobb a kisebb pocak nem fog meglatszani. Igy szimplan azt fogjak gondolni, hogy ilyen a stilusod es kesz. Az elso 12-14 hetben inkabb estenkent lehet pocakod a puffadastol.

(Nekem elso gyerekkel 25. het utan kezdett noni, masodik gyerekkel a 22. het utan, vekony vagyok, inkabb mar sovany es igy sem nott koran a hasam, pedig nem titkoltam, csak siman ugy mozogtam, ugy oltozkodtem, ahogyan babavaras elott.)

A tappenzes dologhoz nem tudok hozzaszolni. Az biztos, hogy nem rughatnak ki azert, mert csak a probaido lejarta utan kozlod, hogy allapotos vagy, hiszen a babavarast buntetni nem lehet, sot, ra sem kerdezhetnek allasinterjun sem, errol te nem vagy koteles szolni.

Mondjuk az biztos, hogyha lejar a probaidod es utana mondod el es viszonylag megertoen fogadjak, akkor en a helyedben addig dolgoznek, ameddig tudok. Hiszen ha normalisak lesznek veled, akkor ezt annyiban illik viszonozni, hogy minel tovabb dolgozol es ezzel te is segitesz nekik, azert attol mar lelkiismeret furdalasom lenne, ha eltitkolnam a terhessegemet a probaido vegeit, mondjuk majus 2-ig, 3-an meg elvonulnek tappenzre. Erre mar azt mondanam, hogy valoban gaz.

Persze a jogaiddal elhetsz: terhesen nem vagy koteles tulorazni, ejszaka dolgozni, emelni, komolyabb fizikai munkat vegezni. Kerheted a mentesitesed az ilyen munkak alol, ha maguktol nem jutna eszukbe.

Sok sikert!

2011. márc. 16. 20:57
 8/13 anonim ***** válasza:
Egy etikus világban tényleg etikus lenne szólni. De! Egy etikus világban egy etikus "nagy élelmiszerüzlet" (Tesco? Aldi?) vezetői tudnák, hogy nem rokkannak bele anyagilag, ha nem rúgják ki a kolleginát, aki babát vár, ellenben a kismamának nagyon nagy gondot jelentene, ha nem kap GYED-et, csak GYES-t.
2011. márc. 16. 21:01
 9/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Eddig volt két év ledolgozott munkaviszonyom, mivel viszonylag fiatal vagyok, tavaly októberben hagytam ott a munkám.azóta nem igen sikerült elhelyezkednem, pont ezért is örültem annak hogy felvettek dolgozni.Én nem akarom őket behúzni, sőt el is mondanám, de tudom hogy kirúgnának.Páromnak most nem a legjobb a munkahelye így csak ő mint családfenntartó kevés lenne,kilátásban van neki egy másik munka de arra még minimum 1 1,5 hónapot kell várnia, ha oda felvennék nem kéne dolgoznom mert vígan megélnénk, de ugye amíg nem biztos a dolog.Nem tudom mit tegyek, de azért köszi a válaszokat.

2011. márc. 16. 21:09
 10/13 anonim ***** válasza:

Annyit fuznek hozzad a kommentedhez, hogy engem a helyedben nem befolyasolna a dontesben az, hogy a ferjem kap-e 1-2-3 honap mulva egy masodallast, vagy sem.

Szep es jo, hogy o ket helyen dolgozna es igy mar kevesbe lenne szukseg a gyedre, eleg lenne talan, ha csak gyest kapnal, de

1. a penz mindig jol jon es nem hiszem, hogy mindegy lenne, hogy gyest vagy gyedet kapsz, tehat hiaba lenne a ferjednek masfel munkaja, akkor is lenne helye a kulonbozetnek

2. az a megoldas sem lesz tul kellemes idovel, hogy a ferjed dolgozik heti 60-70 orat (most csak mondtam valamit), mert akkor nyilvan koran megy, keson jon haza, faradt lesz, stb. Szinte szolni nem lesz idotok egymashoz nyugodtan, nemhogy a gyerek korul segitsen, vagy csak siman csaladi programot tervezzetek, segitsen a furdetesben, setaljon veletek nap vegen egyet, vagy elkiserjen a jatszoterre, bevasarolni, stb. Hidd el, hogy ez nagyon-nagyon nagy problemat tud lenni MINDENKINEK (a ferjednek azert, mert faradt es fasult, neked azert, mert hianyozni fog a tarsasaga, segitsege, a gyereknek azert, mert nem kap annyit az apjabol amennyit kaphatna).

Szoval ha megoldhato lenne az, hogy dolgozol terhesen, gyedet kapsz es a ferjednek igy csak egy helyen kell dolgoznia a kovetkezo 2 evben es a csaladra, ratok is jut ideje, akkor ez siman meger ennyit, sot.

2011. márc. 16. 21:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!