Milyen hasznos ötleteid vannak (kisgyermekes) anyukaként a háztartásban (főzés is), spórolás terén?
Gondolok itt olyanra, hogy pl. nem veszek szemeteszsákot, hanem az évek folyamán összegyűlt neylonzacskókat használom szemetesnek; ha főzöm a húsvéti sonkát/csülköt, akkor a levét nem öntöm ki, hanem lemélyhűtöm pet palackban és legközelebb azt öntöm bele a lencselevesbe, bablevesbe (isteni íze lesz tőle!).
Remélem más anyukának is hasznosak lesznek a válaszok! :)
a fentebb leírtakon kívül ami még nagy hirtelen eszembe jut:
- ablak és üvegpucolásra újságpapírt használok ( a fényes felületű dizájnújságok nem jók hozzá, csak a régebbi típusú foszlós, mattabb papír)
- a mosogatógépbe öblítő helyett félbevágott citromot szoktam tenni néha, nagyon szép lesz tőle az üvegnemű és szupi az illata. Vízkőtleníteni is ritkábban kell
- mindig nagy adagot főzök és fagyasztok, fékész és kész ételeket egyaránt. így időben és pénzben egyaránt takarékosabb.
- előre eltervezem hogy kb mit főzök az elkövetkező 2-3 hétben, és hogy ehhez mi van a fagyóban. így kevésbé költök hirtelen ötlettől vezérelve.
- ha jó akciót látok, akkor igyekszem bespájzolni belőle. pl nem mindegy, hogy 900 ft-ért veszem a sajt kilóját és fagyóba kiadagolom, vagy 1300-ért hozom haza boltból ha épen kéne...
- kenyeret, pizzatésztát, mindenféle tésztaneműket én csinálok otthon kenyérsütővel.+- élelmiszert nem dobok ki sosem, valamiképp újrahasznosítom más kajának. pl rizses-zöldségfasírt, meg borított hűtőszekrény pizza... stb :-)
- sütit, édes és sós rágcsákat én sütök.
- rengeteg mindent teszek el befőttesüvegbe, a zöldbabtól kezdve a kész lecsón át a mindenféle gyümölcsökig... Mázli, hogy van kertművelő családtag akitől kapunk, de amit nem kapunk, azt piacolom, nem nagyon veszünk fagyasztott és konzerv dolgokat.
- szalonnabőrkét darabokban fagyasztom, ha olyat főzök amibe kell a jó íz, csak előveszek egyet és felturbózom a kaját...
- hagymát nagy mennyiségben pucolok és aprítok, aztán kiporciózva megy a fagyóba, tök jó, hogy csak előkapok egy kockát ha kell valamibe és nem kell nekiállnom babrálni vele...
- mi is szűrt vizet iszunk, és légkeverő szelepet tettünk minden csapra.
- ha itthon vagyunk, nem használok popsitörlőkendőt, csapnál mosom a popit ( 2,5 és 1 évesek a gyerekeim)
- sok gyógyszertári krémet használunk. pl popsikrém, tusoló stb, mert olcsóbb és jobb is mint a bolti
- én a folyékony szappant és a tusfürdőt eleve hígítva teszem ki a polcra
Én kenyérsütő nélkül sütök kenyeret.
Mindent fagyasztok. A kivis és hasonló dobozokat megtarom, nejlonzacskót teszek bele, abba szedem a lefagyasztásra szánt ételeket, így négyszögletesen fagynak meg, könnyebb bepakolni a fagyasztóba.
Konzerves dobozokban fűszernövényeket termesztek.
Salátát az erkélyen termesztek, mindíg kint hagyok egy fejet, ami felmagzik, így nem kell vetőmagot venni. Idén festékes műanyagvödörben poszparadicsomot fogok ültetni.
A konyhába és az ágy mellé egy kicsi tapilámpát tettem hel, így éjjel ha kimegyek a konyhába nem kell felkapcsolni a nagylámpát 1percért.
Két-három hétre előre megtervezem a kaját, úgy vásárolok.
Figyelem az akciókat és bespájzolok, gyakorlatilag csak akciósan veszem a mosószert, öblítőt (nekem az ecetes öblítés csak a törölközőknél jött be), mosogatószert, pelenkát (ez még így is ep. számlára), kézmosót (mindig hígítom), popsitörlőt (szintén ep számlára), sikaszereket.
A gyerekeknek én varrom a nadrágokat, szoknyákat, kardigánokat - legtöbbször a saját, kinőtt, kiszakadt nadrágjainkból, de pl. sok XL-es turis nadrágokat is vettem már 400 Ft-ért, abból két nadrág vagy egy nadrág, két szoknya jön ki.
Mosás terén én inkább minden nap tiszta ruhát adok rájuk, sokkal több energia, víz, mosószer kell a koszos ruhákat kimosni, mint a félig-tisztákhoz.
Nálunk pocsék ízű a csapi víz, így palackosat veszünk, abból viszont nagyon olcsót.
Fürdőszoba sikáláshoz: sósav, ecet.
Gyerektestápolás: gyógyszertári, fürdéshez szintén.
Popsikenés: csak éjszakára és kaki után. Popsitörlőt csak akkor használok, ha nem vagyok csap közelben, ill. takonykór esetén zsepi helyett. A kiszáradt popsitörlővel rengeteg mindent lehet csinálni.
tegnap 13:47-es vagyok. Rengeteg mindent tanultam ebből a kérdésből, kérlek szépen, emeld majd ki, hátha még írnak!
Aki írta, hogy fagyasztja a kész és félkész ételt, leírná, hogy konkrétan milyen ételeket szokott fagyasztani, és utána hogyan olvasztja fel?
Én még olyat is szoktam, hogy a friss csomagolt csirkét itthon nem egyben teszem a fagyasztóba, hanem feldarabolom és kiporciózom, így több alkalomra fel tudom használni. Töltött káposztát vagy paprikát szoktam tenni a fagyasztóba úgy, hogy megtöltöm, de nem főzöm meg.
A pici fiamnak mindenféle maradékot főztem és tettem fagyasztóba, ami itthon megmaradt: fél olaszkáposzta, egy csirkecomb, maradék túró, így mindíg volt, mihez nyúljak, ha pénz nélkül maradtam.
Tettem a fagyóba kész főzit neki, mert előfordult, hogy kiürült a gázpalack és nem volt 1-2 napig, és nem tudtam volna neki főzni. De ha kiürült a gáz, volt már olyan is, hogy az udvari sütőn sütöttem-főztem meg a másnapi ebédet.
Én konkrétan a főzeléken kívül mindent fagyasztok :)
Még anno amikor az esküvőnket szerveztük rátaláltunk egy műanyagos cégre, ahol kisebb-nagyobb tételben lehet műa. edényeket (pici-kicsi-nagy-hatalmasnagy, stb. méretekben) beszerezni. Ezekbe szeretek fagyasztani, mert így egymásra férnek és teljesen kihasználom a fagyasztó kapacitását.
Általában vannak abszolút kész ételek (pl. most körmös-csülök pörkölt), félig készek (nagy tételben érdemes panírozni, panírozott husikákat tálcán megfagyasztom, zacsizom), de még kifőzött tészta és nokedli is :) Leves is van, de hús és zöldség nélkül, nem szeretem a főzött-fagyasztott-olvasztott sárgarépát...
Én a mikrós olvasztásra esküszöm (kivéve leves), forró vízbe belerakom a dobozt, téglaként kipottyan a kaja, tányérra, mikróba.
Örülök, hogy ilyen nagy sikere lett a kérdésnek :)
Én is írok még párat az eddigieken túl:
1. A pelenkaszemetesbe nem veszek utántöltő zacskót (a kukát sem vettem volna meg külön, ajándékba adták a légzésfigyelőhöz), hanem ami eredetileg benne volt zacsi karikáját megtartottam, vettem a 60 l-es tesco-s szemeteszsákot és azt rakom bele, ugyanúgy szagmentesen zár.
2. A befőttesüvegeket mindig elrakom, a kicsiket is, ezekbe is töltök majd az általam főzött lekvárból, picit feldobom őket üvegfestékkel, vagy a tetőre kis anyagot rakok és ezt fogják a családtagok kapni ajándékba karácsonykor.
3. A bébiételes üvegeket dekupázs technikával be lehet fedni, bevinni bölcsődébe, óvodába, ahol az óvónénik pl. ceruzákat rakhatnak bele; de gyöngy tárolására is kitűnő, ha nagyobb kislány van a családban, vagy apának csavarok, szögek tárolására.
4. Az olyan A4-es papírt, amire csak az egyik oldalára van nyomtatva, azt elrakom, később jó lesz rajzolásra.
5. (Főleg nyáron) nem folyatjuk a vizet a csapból, ha hideg vizet akarunk inni, hanem teletöltök 2-3 ásványvizes palackot és beteszem a hűtőbe (így rengeteg vizet spórolunk meg).
6. Amíg pépeset evett a kislányom, addig a pépesített ételt szilikonos jégkocka tartóba adagoltam, amikor megfagyott, akkor kinyomkodtam belőle, bezacskóztam. Mindig csak annyi db-ot vettem elő amennyi éppen kellett, így sok időt megspóroltam magamnak.
Energiatakarékos kiolvasztás: előző este tedd ki a fagyóból a hűtőbe tányérba. Egyenletesen olvad és hűti a hűtőt.
Rajzolás: háztartási csomagolópapírra, olcsó és egy ívvel sokáig elvan.
Ha elmegyünk otthonról, letekerjük a fűtést, villany szigorúan ott ég csak, ahol vagyunk.
Ha lehet, gázon melegítünk, nem mikróban; a villany a legdrágább.
A gyerkőc 1.5 évesen még a kiskádban fürdik, mert sokkal kevesebb víz kell bele.
Popsitörlővel, papírtörlővel, vécépapírral takarékosan bánunk -a jóízlés határain belül persze :D
Én pontoztam föl mindenkit, mert jók vagytok, csajok! Csak így tovább! Még anyáinkat is lekörözzük, ha így folytatjuk :)
Csak olvasom a jobbnál jobb válaszokat.KÖSZI!
kÉRDEZŐNEK:*5-ös a kérdésed!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!