Előny vagy hátrány lenne a gyermekemnek ha televízió nélküli háztartásban nőne fel?
Az nem nagy teljesítmény, ha valaki úgy nem néz tévét, hogy nincs is otthon. Az a teljesítmény, ha van otthon tévé, és valaki képes megválogatni, hogy mit néz, és mit nem. Erre kell megtanítani a gyerekeket. Ezzel is úgy vagyok, mint pl. az édességgel. Vannak szülők, akik egyáltalán nem adnak a gyerekeiknek, mások meg tömik őket csokival, cukorral. Pedig az édesség jó dolog, egy bizonyos határon belül. Ha a szülő megtanítja rá a gyerekét, hogy bizonyos alkalmakkor eheti, de amúgy nem, az teljesen normális dolog. Csak ahhoz energia is kell, hogy a gyerek megtanulja. Épp így a megfelelő tévézéshez is a szülőnek nevelni kell a gyereket, hogy tudja, mi az, ami értelmes műsor, illetve, hogy a napnak mennyi idejét szánjuk ilyesmire.
Különben meg manapság a tévének úgyis leáldozóban van. A mi gyerekeinknek ez már egyáltalán nem lesz központi téma, az internet veszi át a helyét lassan teljesen. Ma már én is csak a híradót nézem a tévében, amúgy eszembe sem jut, hogy egy műsort akkor nézzek meg, amikor adják. Inkább majd akkor nézem meg a youtube-on, vagy letöltöm, amikor ráérek megnézni. A következő generációnak (meg valamennyire már az enyémnek is - 23 vagyok) ez lesz a természetes a jövőben, nem a tévé. Ezt csak azért írtam le, mert sok szülő (akik nálam általában kicsit idősebbek) azt gondolják, hogy ha nincs tévé, akkor azzal ki tudják szűrni a káros dolgokat. Hát nem. Az interneten gyakorlatilag egyszerűbben és gyorsabban hozzá lehet jutni egy csomó ostobasághoz. De épp úgy olyanhoz is, ami tájékozottá tesz.
Nálunk fél éve nincs tv (nem is lesz), másfél éves a gyerekem. Eszemben sincs fizetni azért, amit a neten ingyen beszerezhetek, megnézhetek. Bármit le lehet tölteni, meg lehet nézni (pl. rtl műsorai a tv oldalán elérhetőek).
Azért zártuk ki a tv-t, mert azt láttuk, túl sokat megy alapzajnak, és gyakorlatilag a tartalma nulla, a felkapott macskajancsikkal (bocs cselebekkel) van tele.
Szerintem nem nagy veszteség. Én tv függő voltam és bár eleinte fura volt, most már nagyon élvezem, hogy nem vagyok "kötve", hogy jaj, most kezdődik a mittudoménmelyik műsor. Reggel megnézem a BK-t kávé közben, amíg Manó alszik és kész. A természetfilmeket és meséket le lehet tölteni, meg lehet venni. Híradót is a neten nézek, amikor akarok és nem vacsora közben, hogy elmenjen az étvágyam.
És rengeteg időm lett így, amit eddig - észrevétlenül - a tv vitt el.
Szóval szerintem előny, ha nincs tv, mert nagyon jól szűröd, mit nézhet, mit nem a gyerek, a baromságokat nem kell hallgatni, és nem a hulladék, értékrend nélküli emberek hülyeségeit hallgatva kell felnőnie.
Nem lesz ettől a gyerek a "kis tudatlan", nézem a műsoroldalt néha (port) és keressük a friss meséket. És a tv-ben is adnak olyan mesét, aminél azonnal kikapcsolnám a tv-t.
Lehet, hogy ebben az életben lesz még tv nálunk is, csak ehhez értékes műsorokat várok, amiben nem elbutítanak. Kissé belefáradtunk a média által közvetített dolgok hallgatásába.
"tartalma nulla"
akkor ti nem találtatok megfelelő músort és ez a ti bajotok, pedig vannak
Ismerek egy családot, ahol öt gyerek van, és nincs tévé. Ahogy már sokan írták, ilyenkor mindig az van, hogy ha meglát egy tévét valaki más házában, akkor nem lehet majd elrángatni onnan. Azt meg lehetetlen megoldani, hogy sehol máshol se tudjon tévézni.
Kiskorában rá lehet szoktatni, hogy pl. csak 2 mesét nézhet meg naponta, vagy hogy csak bizonyos csatornákat nézhet. Fontos, hogy sokat legyen a szabd levegőn, sportoljon, kreatívkodjon, de emellett néhány óra tévézés (később számítógépezés) nem árthat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!