Hogyan olvasztottátok össze a férjed és te családod karácsonyi hagyományait?
Ezt próbálom megbeszélni a párommal,annak érdekében,hoyg a lányomnaka karácsonyról már egy konkrét emléke legyen,és hogy a szent estét ne töltsük minden évben máshol.
De nálunk ezt nagyon nehéz megoldani,mert kettőnk családja két külön helyen él nagyon messze egymástól,és mi pedig 1,5 éves lányunkkal egy harmadik helyen.
Eddig az volt,hogy egyik évbe anyósoméknál szentestézünk,másik vebn anyukáméknál.
De én ezt így nem akarom.
Nálunk nem sok szép hagyomány volt anno gyerekkoromban,de engem úgy neveltek,hogy a Szenteste a szűk családé.
pároméknál meg az egész családé,aki csak van odagyűlik.
Ezzel nem lenne gondom,csak én nem szeretném ha minden évben másképp lenne,máshol lennénk ezen a napon.
Nálatok hogy van ez?
Alakítsunk ki saját hagyományt,felülbírálva mindedkettőnk családi hagyományait?
Szenteste ne menjünk sehova?
De az meg olyan magányos érzés,és nem szeretnénk mert örülünk,hogy a szüleink még élnek,és addig mennénk míg tudunk hozzájuk.
Csak mikor kihez?
az nem megoldható, hogy nálatok gyűljön össze a család?
nálunk egyébként a szenteste a mi 4-ünk ünnepe, előtte és utánavaló napokban látogatjuk körbe a családot. De olyan is volt már, hogy szentnapon ebédre átjött néhány nagyszülő és így nem kellett annyit utazni másnap...
Sajnos nem megoldható,hogy szenteste nálunk legyen a "gyülekezés".
Anyósom,az ő párja és az anyukája valamint a sógornőm és 5 tagú családja többszáz kilóméterre laknak.
Egyenlőre a dédi nem utazóképes,tehát ők miatta nem tudnak eljönni,de ha a dédi már nem lenne,akkor sem tudnának eljönni csak hosszas vonatúttal,mert csak sógornőméknek van 1 autója.
Ezen felül,azért bevallom,azt sem szeretném felvállalni,hogy minden évben én készítsem el az egész naaaaagy családnak a karácsonyi menüt. Sem anyagilag sem egyéb okokból ezt nem tudom elvállalni.
Bárhogy is sikerül majd ezt megoldani (még várom az ötleteket) nekem egy dolog fontos: hogy a gyermekemnek nagyon szép élményei legyeneke a karácsonyok.
Nálunk is ez a háttér: az én családom szűkkörűs, a pároméknál mindenki egy rakáson. Két sógornőm van,millió gyerek.
A konfliktus már akkor kezdődött, mikor még együtt sem laktunk a férjemmel. Az egyik nővére decemben elején üzente, hogy akkor 24-én náluk lesz a karácsony. Én meg mondtam, hogy jó, nekem meg OTTHON! totál kiakadtam, mégis mit gondolnak, nekem nincs családom? én ott és akkor tisztáztam a párommal, hogy amíg nem lakunk együtt, mindenki karácsonyozzon a családjával, ha meg már együtt élünk, ne adj isten gyerek is lesz, akkor már mi is egy CSALÁD leszünk!
Idén 8 hónapos lesz a fiam Szenteste. Délelőtt lehet, hogy az én szüleimhez odanézünk, de anyósékhoz 25én megyünk. Igazából én nem vagyok kibékülve a férjem családjával, és tényleg csak a legszükségesebb időt vagyok hajlandó velük eltölteni. Folyton piszkálnak, a fiamat úgy adják körbe, mintha köze nem volna hozzám.
Ez a karácsonyosdi szerintem attól is függ, hogy Te mit szeretnél. De nem hiszem, hogy bárki megsértődne, ha csak 25én mennétek, én nem töltenén szívesen a Szentestét egy kocsiban, több100 km-t utazva.
De általában a 24 a családé, a 25-26 pont a "tatárjárásra" van.
24-én itthon 3-asban, 25-én az egyik, 26-án a másik nagyszülőpároshoz. A nagyszülőkhöz pedig természetesen ugyanezen a napon jönnek a testvéreink is a családjukkal. Így a szűk rokonság, ha nem is szenteste, de együtt ünnepel. A szüleim ezt abszolút természetesnek vették, náluk is így volt anno, mikor még éltek mindkét oldalról a nagyszüleim. Anyóséknál nem tudom mi lett volna az elvárt, de ott sem volt ebből különösebb gond.
A dédik meg vagy jönnek a nagyszülőkhöz (vagyis út közben felkapjuk őket, s irány a nagyi), vagy mi szaladunk le a két ünnep között (ő távolabb lakik, s már nem olyan mozgékony, illetve ugyanazon a településen lakik a másik dédunokasereg, így ő velük karácsonyozik).
Én ebből nem engedtem, szerencsére a sógornőm is ezen a véleményen van, így már csak neki kell győzködnie az apósát (náluk ő a mumus, nem az anyós).
Az a legnagyobb baj,bárhogy is lesz,bármit is kezdeményezek,eztán én leszek a fekete bárány,aki páromék családjában felbontja ezzel az eddigi szokásokat.
Hát kérem szépen,igen. Mert azért amíg nem volt gyermekem én is másképp álltam a dolgokhoz.
Teljesen tanácstalan vagyok.
Nálunk teljesen ugyanez a helyzet, mint nálatok. A szüleim több száz km-re, az anyósomék picit közelebb, ők 60 km-re. De én sem utazással szeretem tölteni a karácsonyt.
Mi mostanában, mióta gyerekek vannak, így csináljuk. 24-e otthon, négyesben. Ezt nálunk mindenki megérti(megszokták már). Aztán 25 vagy 26-án elutazunk az egyikhez, ott vagyunk pár napot, majd megyünk tovább a másik családhoz, és náluk vagyunk szilveszterig/újévig. Ez van, ha a férjem nem dolgozik ünnepek közt.
Ha meg igen, akkor 24 ugyanúgy otthon, szűk körben, majd 25-ére ebédre+délutánra meghívjuk az egyik családot, 26-ra a másik családot és mi nem megyünk sehova. Nekem még mindig ez a legkényelmesebb, bár így több személyre kell főzni,készülni.
És pesze minden borul, ha olyan az időjárás, hogy nem tudunk utazni.
Én sem szeretem, sehogy se jó, de valahogy muszáj megoldani. Amiből én nem engedek, az a szenteste, az biztos, hogy négyesben töltjük mindig.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!