Jó evő a gyereked? Hogyan tápláltad? Kifejtem lent.
Olyan szülők válaszát várom, akiknek 2 éves már elmúlt a gyereke és nem kap se anyatejet, se tápszert.
Vannak, akik legkésőbb betöltött 7 hónapos korra elkezdik a hozzátáplálást, sorra váltják ki az étkezéseket és kb.1 évesen már azt eszik, mint a család többi tagja. Mások pedig sokáig nem váltanak ki étkezést, legalább másfél éves korig csak kóstoltatnak, a fő táplálék az anyatej/tápszer.Tapasztalatom alapján az egyik csoportban több később a "rossz evő" gyerek. Csak kíváncsi vagyok, van-e alapja, vagy véletlen.
Tudom, sokan egyikbe se tartoznak, vagy kicsit mindkettőbe, ők légyszi az utolsó választ jelöljék!

2 éves koráig szoptattam igény szerint. Onnantól nem kapott se anyatejet,se tápszert (tejpépet, tejitalt, semmit soha).
Mivel 2 éves koráig szopott, nem váltottam ki étkezéseket. Evett 5x-6x, utána szopott.
Nem mértem mérlegen soha se a gyermeket, se azt,amit megeszik.
Tehát nem is idegeskedtem rajta.
Én olyan közepes evőnek mondom. Azt hozzáteszem, hogy egy autista lány,tehát eleve az étkezésének is örülni kell.
De nagy átlagban elégedett vagyok vele. Néhány kivételtől eltekintve mindent megeszik. Csak ehetne többet.
Ma elé tett anyukám egy tányér babgulyást, megette. Nem válogatta,nem tolta félre.
Megeszi a húst, tésztát, zöldséget, gyümölcsöt.
Inni csak vizet iszik.

Ha nem baj, én is válaszolok, pedig már igen régen elmúlt kettő. Most 14 éves, és nem mindenevő. Nagyon kevés fogára való étel van, de abból bármennyit: sült császár, bármilyen hal és tengeri herkentyűk, rántott hús, kolbász. Gyümölcs: banán és alma, de ritkán. Zöldség: nagyon ritkán újhagyma, főve brokkoli és karfiol. Tojás sülve főve.
Pékáru semmi. Néha virsli.
Úgy indultunk, hogy igény szerinti anyatejes volt 2 éves koráig. 5 hónaposan kezdtem kóstoltatni, kb. 7 hónaposan már egy étkezés kiváltva. Mindent elfogadott, rendkívül változatos, különleges kajákat is főztem neki, de az üveges bébiételt is elfogadta.
Ovis korában kezdett el válogatni, aztán iskolás kora óta tart a jelenlegi helyzet.

Mindkét gyerekem korán kezdett el kóstolgatni, és hamar rá is kaptak az ételek ízére. Fél éves korukig tudtam szoptatni mindkettőt úgy, hogy egyre nagyobb tápszeres kiegészítés is kellett.
Mindkét gyerekem nagyon jó evő, nem válogatós, bátran megkóstolnak, kipróbálnak új ételeket.
Ismerősöm a szoptatásban hitt, és majd akkor eszik normál ételt a gyerek, amikor majd ő úgy gondolja.
Egy éves korukig csak szoptatott. Védőnő unszolására elkezdte végül a kóstoltatást, és akkor szembesült azzal, hogy nem fogad el semmit, csak a cicit. Ekkor már kezdett kétségbeesni, hogy nem úgy van, ahogy azt elképzelte, és onnantól meg mást sem csinált, mint elkeseredetten próbálkozott, hogy legalább egy valamit elfogadjon a gyerek. Nagyon nehezen haladtak, és még most is (7 éves) kínlódás az evés, egy családi menü összeállítása, mert a kislánynak csak néhány étel jöhet szóba.
A kisebbik gyerekénél már Ő mondta ki, hogy nem követi el még egyszer ugyanazt a hibát, ezért az ajánlottak szerint fél évesen elkezdte vele a hozzátáplálást. Sokkal jobb evő, mint a nagy.

7 honaposan kezdtuk a blw-t, 1,5 eves koraig gyonyoruen evett, barmit, barmikor.
De a tapszert se hagyta el 2 eves korig, szoval nem tudom most melyik kategoriaba tartozunk🤣
Talan a koran kivaltottam az etkezeseket es rossz evo?
Mert 1,5 evesen kezdodott a pokol, mar ami az evest illeti. Valogat, alig eszik (most mult 2).

Kb 1 éves korára mindent evett(méz kivételével) de 18 hós koráig kapott anyatejet is.
Most 6 éves és a vasszöget is megenné, nem válogat, egy kezemen meg tudom számolni mi az amit nem eszik meg. Imádja a zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, halat is.
Ma húsleves volt brokkoli főzelék fasírttal, a másodikból repetázott is.

Már elmúlt 2 éves a fiam, mikor leválasztotta magát, de mennyiséget nagyon régen nem szopott már, csak az esti altatás része volt.
Fél évig csak anyatejet kapott, utána kezdtük a kóstolgatást. Az étkezés kiváltása nem volt cél, sokáig volt az, hogy hiába evett mennyiséget, azért kínáltam cicivel, és általában el is fogadta. Aztán persze szép lassan fogyott a tejem, így elhagyogattuk a szopást, végül már csak a reggeli és esti rituálé maradt.
Most két és fél éves, én jó evőnek mondom, mert egész jó mennyiségeket is eszik, és nagyon ritka az, amit nem szeret.
Most mondjuk pont van egy kis visszaesés, mert jönnek az utolsó őrlők, ami rontott egy picit az étvágyán, plusz a dackorszak az evésen is látszik, van, hogy csak azért is megmakacsolja magát 🙃
De a súlya is jó szerintem, kb. 1 méter, és 16-17 kg között mozog.

6 hónapos koráig kizárólag szoptattam. Majdnem 2 éves volt, amikor kb. egy hónap alatt elválasztotta magát, addig átlag napi 4-szer szopott még és nem csak cumizott rajta. Ugyan az első héten pürével kezdtük, de 2 hét múlva már elég volt villával törni, aztán ette a darabosat is. Szóval nem BLW-ztünk, de nem is a klasszikus pürés hozzátáplálás. Ha éppen neki is valót ettünk, kapott belőle. Pl. húsleves répája már az elején is ment. 1 éves korára szerintem már szinte mindent kapott, amit mi ettünk. Ennek persze az volt az ára, hogy sótlanabbul kellett az ételt készíteni :).
Már óvodás, mindig is szeretett enni, de nem tudom, mikor váltottam ki étkezést. Soha nem mértem, mennyit evett, de már az elején is csodáltuk, hova fér belé. Ha akart szopni mondjuk ebéd után, kapott, akkor is, ha előtte rendesen evett szilárdat. Nála nem az étkezés, hanem inkább az ivás volt a szoptatás konkurenciája: kispohárból már viszonylag az elején is ügyesen ivott, rendszeresen kínáltam, ivott 1-2 kortyot, de ennél többet csak ritkán. 16 hónapos körül volt, amikor elkezdett értelmezhető mennyiségeket inni. A védőnő előtte azt mondta, amikor aggódtam, hogy ha rendszeresen kínálom, tud inni és mégsem iszik sokat, akkor valószínűleg elég folyadékhoz jut az anyatejből.
Mindez nem jelenti azt, hogy soha nem próbál(t) válogatni, de szerencsére nem csinált belőle rendszert. Mondjuk mi sem problémázunk azon, hogy ha keveset eszik valamelyik étkezésnél. Nem kezdjük el másféle, aztán harmadikféle stb. étellel kínálni. Anyósom azt mondta, hogy szerinte ő ezzel rontotta el, mert a férjem másfél éves koráig jó evett és 2 hét alatt szelektív evő lett: pár ételt evett csak meg még óvoda elején is. Bizonyos állagokra a mai napig érzékenyebb.
Nálunk a kisebbik még nincs 2 éves, viszont ételek terén az elejétől kezdve finnyásabb. Pedig ugyanúgy csináljuk vele is. Gond nincs vele, eszik eleget, de látszik, hogy jobban megválogatja, mit és mennyit.
Nekem az az érzésem, hogy elrontani el lehet egy jól evő babát, de egy rossz evésre hajlamosnál közel sem biztos, hogy a szülő bármit is elrontott.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!