Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért kell a provokátorokat...

Miért kell a provokátorokat védeni az ellen, aki nem bírja elviselni őket?

Figyelt kérdés

Régen mi is ezzel küzdöttünk, de akkor azt hittem, csak pechesek vagyunk, a gyerekem kiakadt a mikroagressziókon, beszólogatásokon, cukkoláson és fintorokon, bemutatásokon, hangadásokon, amiket azért csináltak, hogy bosszantsák.. szerencsére ez már totál elmúlt nála.. de most az egyik különórájára jár(t) egy kislány, aki tök rendes volt, annyi, hogy néha kiabált hangosan, hogy fejezd be, ne csináld nem bírom és ilyenkor néha ki is ment a teremből, a tanár meg nem csinált SEMMIT, sőt, néha őt szidta le, hogy miért kiabál(amikor a másik bosszantja), mert az nem csúnya szóval, nem erőszakkal csinálja, csak fiú néven hívja, meg megfogja a cuccait, az egyiket kirakta a kuka fölé, hangokat adott, meg ilyen kis bosszantásokat csinált, de ezt a 45 perc alatt 2 percenként a lánynak, aki nyilván utálta a gyereket és kiabált vele, hogy fejezze be és utálja, hülye meg ilyenek, többször kért segítséget a tanártól, aki felszólította, hogy ne foglalkozzon vele, hogy a fiú piszkálja és fejezze be a kiabálást. A gyerekem szerint meg is fenyegette a fiú, hogy megveri, de nem ütötte meg soha. Így ment ez első félévben és most nem jár különórára a lány. Belefutottunk véletlen az anyjába és a lányba, beszéltünk erről és mesélték, hogy a tanár kiakadt a lányra, hogy folyton kiabál és csináljon vele valamit, mert a fiú nem tehet a viselkedéséről és a lánynak el kellene azt fogadnia és toleránsabbnak és csendesnek lennie, nem kellene utálkoznia és alapvetően "csak ő kiabál". Az anyuka egy elnyomható, nyugis nő(mint én voltam) és kivette a kislányt a foglalkozásról, aki nem sokat mesélt neki, és ő nem tudta, hogy a gáz viselkedésű kisfiú tényleg annyira gáz és nem ők a fő problémaforrás.. A problémás fiú anyja hangos, érdekérvényesítő, asszertív(abszurd elvárásokkal), de ő is csak próbál a gyerekének jót okozni, mert értelmes gyerek és nem tehet róla, hogy ilyen a viselkedése, problémái vannak.

Mióta kivette a kislányt egy foglalkozás ment le, azon egy másik fiút cseszeget folyton a problémás gyerek, aki jobban tűri, így a gyerekem szerint egy fokkal jobb lett, mert csendesebb az egész.

MIÉRT kell azt piszkálni, aki nem akarja/tudja eltűrni, hogy piszkálják? Nyilván a tanár fejében az játszódik le, hogy szegény problémás fiút viseljük el, és gonosznak gondolja a lányt(mint anno az enyémet is), de a lánynak is van gondja(koraszülöttként kisebb, ügyetlenebb és talán emiatt nem az igaziak az idegei), amiről tud a tanár is. Egyszerűen jobban szimpatizál a fiúval, vagy esetleg a lány anyjával inkább fölényben érzi magát, vagy mivel a fiú nem őt kínozza pszichésen, jobban eltűri, mint a lány kiabálását, ami mindenkit zavar..

Nemtudom, na.. olyan igazságtalan, úgy érzem megint, mint amikor nálunk volt ez gond(mi minden ilyen helyzetből kiléptünk, ahogy ők is..). Nagyon szeretnék segíteni nekik, de nem tudok, a tanár egy szerencsétlen elnyomható kis nő, aki a kisebb ellenállás felé tereli a problémát. A kisfiú sem megátalkodott, nem bír megülni a fenekén, nem bírja, ha nem az övé az utolsó szó és kicsit "rázza az ideg", jár keze, lába. Nyilván nem akarom egy probléma köré szervezni a dolgokat, meg diagnosztizálni, de neki hát.. nagyobb gondja van és nem lehet rendesen tolerálni, nekem 1 perc elég volt. Nem tudom, hogy gyógyszerrel, vagy gyógyszer nélkül ilyen, de az anyja reakcióin látszott, hogy már sokmindenen mentek keresztül.

Egy halál normális kislány, akinek vannak barátai, kicsit talán nyafogósabban beszél, de okos, jól teljesít és a fiú nélkül semmilyen extra nehézsége nincs. Nem mondanád meg, hogy sírva ordít, ha látnád az utcán.

Ki akartam panaszkodni magamból, mert iszonyú igazságtalan az egész. Tudom, hogy vannak gyerekek és felnőttek is, akik azt hiszik minden ellenük van(pl a problémás fiú is azt hiszi, hogy ő az áldozat és ő van piszkálva, mert nem érzékeli reálisan, mi történik vele), de itt egy két lány, néha egy fiú és a gyerekem is úgy gondolja, hogy a lány tök érthetően akad ki és a tanár igazságtalan vele. A problémás fiút kollektívan utálják és nem szólnak hozzá lehetőleg, őket nem szivatja, egyszer-egyszer szól be csak nekik.

Ahh annyira együttérzek szerencsétlenekkel és olyan dühítő az egész, kb újraélem azt, ami velünk volt. Nálunk is az ment, hogy akkor lehet beilleszteni a "provokátorokat" a közösségbe, ha nem foglalkozunk velük, nem reagálunk rájuk, mindenkitől elvárt volt, hogy hagyják figyelmen kívül. Nyilván nem hatott, ugyanúgy mondták/csinálták a dolgaikat, mert nem tudtak mást csinálni. Nekem is mondták anno, rám egy gyerek volt rámszállva 5-6.ban, bár nem ennyire, és én bírtam sokáig, de egyre durvult és végül a láncom elvette és bedobta a szekrény mögé, amiből balhé lett, és pont akkor mentem kisgimibe és megszabadultam tőle.

Ahh.. A gyerekem osztályában is van ilyen kisfiú, bár nem ennyire durva, de talán csak azért, mert máshogy kezelik, ott a ló másik oldalára estek a tanárok és szerintük jogosan verik meg a gyereket a többiek, mit kötekedik, nagyzol, piszkálódik.. ordibálnak vele, néha szóban megalázzák.. ami nyilván nem jó, de legalább nyugi van a gyerekem osztályában, mert ilyenek után azért csendben szokott maradni, de heti szinten van verekedés és szünetekben legalább egy embernél kihúzza a gyufát..hallottam én is, láttam én is, abban a gyerekben sincs sok normalitás, pl előttem szólt be egy másiknak, cukkolva az enyémet is, amire az enyém nem reagált, a másik kisfiú meg bemutatott neki.

Fúú de ideges vagyok az egésztől. 9-10 éves korosztály, harmadikosok, az enyém negyedikes, 11. Miért nem lehet a rosszakat büntetni normálisan, és azt, aki kiidegel mást? Mi játszódik le egy ilyen ember fejében, amiből azt hiszi, a kiabálós a rossz? Én megnézném hogy bírná ép ésszel a nő, ha egy nála nagyobb, erősebb férfi 2 percenként bszogatná mindenki előtt, miközben ő próbál teljesíteni. Tök igazságtalan volt 25 éve és most meg pláne.

dec. 29. 12:41
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
72%

Aki hangosabban zavarja az orat vagy sulyosabb dolgot tesz, az fogja megszivni. Mindig. Jogos vagy nem jogos, dontse el mindenki maga, de azert egy tanarnak se egyszeru az elete 20-30 gyerekkel. Sokan otthon egyet nem tudnak megnevelni, eszkoztelenek a sajat gyerekukkel szemben, de a tanartol varnak el mindent, aki egyedul van 30-ra es amugy orat tartana, dolgozna, csak ugy mellekesen. Az se biztos hogy lat mindig mindent.

Tokmindegy ki kezdte, ki piszkal kit, ha jancsi azt mondja katikanak, hogy csunya vagy, katika erre uvoltozik vele es meguti, akkor ot fogjak megbuntetni.

Ez van.

dec. 29. 12:50
 2/12 A kérdező kommentje:

Nem üti meg egyik sem a másikat. A legdurvább fizikai a fiútól jött, elveszi a másik holmiját, hozzányúlkál és belógatja a szemetes fölé(felállva a helyéről), hogy ki fogja dobni. Ezen kívül max a székét döntögette másnak, aki előtte ült, vagy a padot tolta rá a lányokra szemből, órán. Feláll és mászkál ezen a különórán, de soha nem üt meg senkit. Néha mondja, hogy megver valakit, de nem üt meg senkit soha. A kislány kiabál csak kínjában és talán hülyézte már le, de az utállak az minden órán elhangzik. Nehéz elképzelni, ha nem látod, hogy nem hagy a fiú a lánynak 2 perc nyugtot sem, mert nem bírja befejezni. Pl ha mondja a fiú a lánynak, hogy jákobzoli(így csúfolja), akkor a lány rákiabál, hogy hagyjál, mire a fiú mondd rá valami sértőt, pl hogy fiúnak nézel ki. Ha a lány be tudta fejezni csendben és nem szól vissza, akkor a fiú újra kezdi pár perc után, mondjuk megfogja valamijét átnyúlva a másik padba, vagy beszól valamit. Egy órán a gyerekem szerint 50 ilyen van legalább.

Szerintem nem szabadna senkinek csendben tűrnie azt, hogy bántják, akkor sem, ha az mindenkinek zavaró, hogy kiabál. A mi osztályunkban, ha Jancsika azt mondja Zolikának, hogy gyenge fos vagy, akkor Zolika megverheti Jancsikát és a tanár Zolikának ad igazat, mert Jancsika ne kötekedjen és eleve hogy jön ahhoz, hogy másokat minősítsen, ezt kiabálva mondják neki. És csodák csodája, Jancsika nem is kötekszik annyit.

Ezen a különórán(meg a mi régi osztályainkban) Zolikának csendben kellene tűrnie, amíg nem egyszer, hanem 100x mondják neki, hogy csúnya/gyenge, ahogy megalázzák és bullyingolják, majd miután nem bírja cérnával, és kiabál, leszidják, hogy miért nem bírta tovább. Az övé, egy természetes reakció, akkor is, ha több embert kellemetlenül érint, és nem tehető felelőssé érte. És tök sokáig bírta. Az a normális, ha sért minket, hogy sértegetnek minket és csak egy darabig bírják az emberek normálisan lereagálni. Biztos vagyok benne, hogyha a tanárral történne, ő sem bírná, és te sem bírnád, amit ezek a gyerekek kiállnak. Én ott ültem, ott hallgattam, és szívesen megütöttem volna a gyereket, amit nyilván nem teszek meg, pedig csak mást hallottam szivatni/piszkálni. Gonosz, szemét dolog érzelmileg, lelkileg bántani mást és nem azt kellene büntetni, aki ebbe lelkileg/pszichésen összeroppan! AZ A NORMÁLIS!

Egy esetre senki sem reagál kiabálással, ez a lány sem, egy másik fiú is beszólt neki a folyosón, hogy azt se tudja, fiú vagy lány, akkor az enyémmel beszélgetett és nem kiabált rá.. az én gyerekem sem és én sem csináltam ilyet. Többször előfordulóra máshogy reagál az ember. A mi tanáraink úgy gondolkoznak, mint én, csak szélsőségesebben, más tanárok meg úgy, mint az egyes válaszoló, meg ez a különóratanárnő. De ha neki mondaná a fiú dolgait, az ő könyvét akarná kidobni, venné el, akkor biztos kirakta volna már az órájáról, a kiabálás lenne a legkevesebb reakciója.

Nemtudom, milyen kevés érzelmi intelligencia kell ahhoz, hogy a természetes összeomlást büntessék rendszeres szóbeli agresszió hatására, csak azért, mert az zavar mást.

dec. 29. 13:16
 3/12 anonim ***** válasza:
80%
Nem értek semmit ebből a litaniabol. Hány éves vagy? Fogalmazd meg rovidebben és erthetobben a kérdést.
dec. 29. 13:25
 4/12 anonim ***** válasza:
67%

Én már az elején belezavarodtam.

Először jozanodj ki így ünnepek után...

dec. 29. 14:09
 5/12 anonim ***** válasza:
84%

Már megint te?

Ez a zoknis pszicho, a pszicho gyerekével, aki se nem adhd-s, se nem auti,sőt gyűlöl mindenkit.

dec. 29. 14:15
 6/12 anonim ***** válasza:
44%
Én speciel azt nem értem, mit nem lehet felfogni abból, amit leírt a kérdező. Nem kellene hozzá pedig túl sok IQ ponttal rendelkeznetek.
dec. 29. 14:24
 7/12 anonim ***** válasza:

Mondjuk, hogyna nem itt élné ki a (szar) írói hajlamait, és nem kéne kvázi a kisregényét végigböngészni, lehet normális válaszok érkeznének.

A franc nem fog egy idehányt maszlagot végigolvasni.

dec. 29. 15:07
 8/12 A kérdező kommentje:

Az nem az én gyerekem, aki gyűlöl mindenkit, az egy 9 éves aspi okos kislány másik anyukával(és felfogással), az enyém kb mindenkit bír most, kivéve a sérült gyerekeket, akik bizarrul vagy rosszul viselkednek, de pl ezt a koraszülött lányt bírja, mert normálisan viselkedik, hiába látszik, hogy kisebb/vékonyabb. Úgy gondolja jogosan kiabál, mert senki sem segít neki és folyton piszkálják. A csoportban mindenki így gondolja.

És akkor mi van? Már nem is segítesz?:D

Tök értelmesen írtam, csak dühös voltam és ha eszembe jut, megint felhúzom magam. Nem hiszem, hogy a kiabálás a nagyobbik rossz, akkor sem, hogyha több gyereknek okoz gondot, mert a másik rossz a zaklatás. Kiabálásért senkit sem csuknak le, zaklatásért meg igen. Pláne a veréssel fenyegetésért, vagy a cuccai engedély nélküli elvételéért(lopás), esetleg annak kidobásáért(rongálás). Minden más környezetben/szabályrendszerben a kiabálás a kisebbik probléma és jogos védekezési forma, figyelemfelhívás. Nem az van, hogy a fiú bejön a terembe és a lány üvölt vele és nem is az van, hogy első negatív megmozdulására kiabál. A fiú zaklatja, csak eddig nem találtam ezt a megfelelő kifejezést.

Azt hiszem fogok beszélni a szolfézstanárral és a gyerekemmel meg a lánnyal szervezünk közös programot, hogy ne érezze rosszul magát, illetve a mi másik tanárunk véleményét is kikérem(aki jóváhagyja, hogy verjék nálunk a provokátort, ha az piszkálódik). Én bármit megadtam volna régen, hogy segítsen valaki, de nem volt akkora mázlim, hogy hasonlóan gondolkodóval hozzon össze a sors. Most szerencsénk van a tanárokkal, nekik meg pechük, és ők "menekülnek el".. Kíváncsi vagyok mennyit fog javulni a helyzet később az órákon, most, hogy a lány nem jár, egy idő után a problémás fiú új célpontja is ki fog akadni.

A gyerekeknek kell érezniük, hogy védve vannak.. itt a gyerekem nem kiabál, mióta bízik a rendszerben és biztonságban érzi magát, hogy a szemétkedőket megbüntetik az áldozatokat meg megértik akkor is, ha hangosak voltak, mikor "megsérültek".

dec. 29. 17:27
 9/12 anonim ***** válasza:
55%
Szia Zoknis. Miért nem a saját gyerekedet szidod, ahogy már megszoktuk? Most másokét fogod? Ez az újévi fogadalmad? Te nagyon ráérsz, b.szki.
dec. 29. 19:19
 10/12 anonim ***** válasza:
🤦🤦
dec. 29. 20:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!