2 éves gyereknek mennyit adtok pürés eteleket? Gabonapepek gyümölccsel, vagy tejbegríz? Naponta? Vagy nekik inkább darabosakat kellene adni mindig? Vegulis mi is eszünk püréket, főzeléket felnőttkent.
Kb. másfél éves kora óta azt eszi amit mi. Most 2,5. Ha mást eszek mellette, akkor 90%, hogy ő is inkább abból kér, szóval nem is igen próbálkozom.
Szokott enni zabkását, műzlit, tejbegrízt, tejberizst, főzelékeket, krumplipürét, stb., de akkor mi is azt eszünk. Külön nem pépesítek neki semmit, a nagyobb falatokat összevágom és kész, de sokmindent kér már inkább egyben és harapni szeretné.
Gyümölcspürét (tasakos) kap még néha, ha megyünk valahova, vagy csak úgy megkívánja uzsi mellé. Kifejezetten neki egyéb pépeket már nem veszek.
Lepontoztátok, hogy szerintem egészségesebb a gyümölcsös gabonapép, mint a "felnőtt étel", de őszintén nézzétek magatokba, hogy mit adtok tízóraira és uzsonnára a gyereketeknek.
Nagyon nagy százalékban ezek lesznek: dörmi, tejszelet, nápolyi (ide tartozik a manners, moments stb is), túrórudi, bolti krémtúró, bolti puding, jobb esetben müzli szelet rosszabb esetben csoki, chips (ide tartozik a tortilla chips, a cheetos, a kuki, de még a sajtos tallér, és a ropi is) vagy esetleg a bolti túrós batyu, pizzás csiga, kakaós csiga... Ezek azok az "azt eszi amit mi" és bölcsiben is ezt kapják. Ultrafeldolgozott élelmiszerek, transzzsírok.
Hiába darabos, sokkal egészségtelenebb, mint a gabonapép vagy a tejbegríz.
Még ide teszem a Milupa 7 gabonás pép összetevőit és egy sima zsemle összetevőit... Mindenki döntse el maga melyiket adja szívesebben a gyerekének.
7 gabonás pép: Gabonák (teljes kiőrlésű búzaliszt 88%, teljes kiőrlésű zabliszt 2%, teljes kiőrlésű rozsliszt 2%, kölesliszt 2%, rizsliszt 2%, hajdinaliszt 2%, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 2%), Tiamin-mononitrát (=B1 vitamin)
Zsemle: BÚZALISZT, ivóvíz, élesztő, SÜTŐSZER (BÚZALISZT, SŰRÍTŐANYAG: E412, E466,EMULGEÁLÓSZER: E472E, BÚZAGLUTÉN, CUKOR, SZÓJALISZT, DEXTRÓZ, TÉRFOGATNÖVELŐ SZEREK: E500, E341, E450, BÚZAMALÁTALISZT, SZÁRÍTOTT BÚZAKOVÁSZ, LISZTKEZELŐ SZER: E300, ENZIMEK, NAPRAFORGÓOLAJ, margarin [növényi zsír (pálma), ivóvíz, emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei E471, étkezési sav: citromsav E330], étkezési só, BÚZAGLUTÉN
#23, érdekes, én sosem tartottam magam olyan hú de egészségtudatosnak, de a legritkább esetben van ilyesmi tízóraira vagy uzsonnára. Az alap nálunk a natúr joghurt, gyümölcs, keksz (Korpovit és háztartási, mindkettőt eszi a gyerek önként), aztán néha variálok rajta. A felsoroltak nálam a desszert kategóriába esnek.
De lehet hogy igazad van, nem látok rá
hogyan csinálja a többség.
Egyébként az, hogy a gyümölcspépes joghurt vagy a parizeres zsemle a jobb, attól is függ, hogy az étrend többi része hogyan néz ki, nem egy étkezést magában hanem az egész étrendet kell nézni.
23, soha nem adtam ilyen szarokat. Közösségbe kerülésig nem is kaptak egyáltalán. Nem csak kisétkezésre nem, de nasiként sem.
A gabonapéppel pedig a legfőbb probléma dietetikailag, hogy az ultrafinomra őrölt mivoltában semmi sem érvényesül a tk összetevőkből.
Kisétkezés nálunk jellemzően (a kisebb is óvodás, de 2 évesen is ezt ette):
Legtöbbször valamilyen házi 5 perces kence (kőrözött, tonhalkrém, tojáskrém...), tk kenyér, uborka, paradicsom, paprika, sajt, 90 % feletti hústartalmú felvágott/sonka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!