Mennyire valós ez a tanács névadás esetén?
Többször futottam már bele a következő tanácsba (vagy minek nevezzem) itt a gyakorin főleg, hogy "Gondolj arra, lehet, hogy külföldre megy, ott hogy mondják ki, adj neki valami egyszerűbb nevet." Mennyire valóságos, hogy ennyien kimennének külföldre és mi van a másik véglettel ha egyáltalán nem tervezne kimenni? Miért csak ezt a lehetőséget látják sokan? Bonyolultabb magyar neveket már nem is érdemes adni ez miatt pl.Györgyi, Gyöngyi...? Nékem az szokott eszembe jutni, hogy ha alapból külföldre készülne akkor csak tudja beszélni azt a nyelvet olyan szinten, hogy el tudja magyarázni a nevet vagy ha tényleg így is nehézségekbe ütközik, max más nevet hasnzál ami hasonló..pl.láttam már a Luca névnél is ezt ami alapjába véve nem bonyolult még külföldön sem csak ugye ott van a Luca (Lúká kijetve) ami a férfi párja és itt meg ez kelt zavarodást...Mégis mi fajta neveket érdemes adni manapság ha mindenképp tervezni kell a külföldi kiutazást még akkor is ha a meg nem született gyermek el se döntötte még? Másik meg, ugye vannak a magyarosan írt külföldi nevek pl.Dzsesszika, Vanessza, Tiffani, Dzsindzser...ezeket meg ha megkérdezzük akkor egyből ledegradálják őket. Nem értem. Milyen név lenne megfelelő minden szempontból?
-Ne legyen túl bonyolult ha külföldre menne ki.
-Ne hangozzon furán a vezeténévvel.
-Ne follyon egybe a vezetéknévvel.
-Ne legyen cuki kisbabás pl.Lili, Zorka, Panna...
-Ne legyen túl felnőttes se, hisz egy babának hogy állna már egy Erzsébet vagy Piroska?
-Ne alliteráljon pl.Illatos Ilona.
Ezeket szoktam hallani névadás terén...Ezekhez hogy viszonyultok?
Egyiket sem figyeltem, csak adtam, amik tetszettek. Pont így vagyok a születendő gyerek nevével is.
És meglepő, de mind megfelel az összes fenti kritériumnak 😁
"Igen, a kínaik meg az indiaiak is így adnak nevet a gyereknek"
Amúgy a kínaiak pont választanak maguknak "amerikai" nevet, amikor külföldön tanulnak. :)
Egyébként nálunk nem volt szempont a névválasztásnál. Mindketten multi környezetben dolgozunk "kimondhatatlan" névvel. Egyrészt nem zavart soha, ha szarul mondják, másrészt jellemzően nagyon igyekeznek.
"Ugyan ez működik bármilyen nyelven. "My name is Gyöngyvér Kiss, please call me Ginger."
Ez maximum addig mukodik, amig be nem kell diktalni a nevet egy hivatalba, vagy felolvassak a nevet iras alapjan (pl. repuloter). Nekem nagyon magyaros vezeteknevem van, kinszenvedes a betuzes itt Kanadaban. Meg is fogom valtoztatni, az tuti.
Olyanjevet adsz, amilyet akarsz. Ha kulfoldre megy, max. majd valaszt maganak valami hasonlo becenevet, ha nem birjak kimondani (ferjemnel erre volt szukseg). Mi kulfoldre koltoztunk. Senki nembirja normalisan kimondani a nevet. Ugyintezesnel meg mindenhol betuznie kell. Mi emiatt egyszeru, klasszikus, nemet es angol nyelvet hasznalo orszagok tobbsegeben ismert neveket adtunk.
Tesom egy masik orszagban el, Europaban konnyen kimondhato neve van, ahogy sogornomnek is, aki meg egy harmadik EU-s orszagban el. Mi viszonylag kozel vagyunk, ezert legalabb a mi reszunkrol latjak idorol idore az unokakat. Jo nagy szivas amugy ez, en utalom, hogy nem elunk egy helyen, de valamit valamiert. Szoval mi ugy valasztottunk nevet, hogy tetszett is, es nem okoz majd problemat nekik sem nagy valoszinuseggel.
"Amúgy a kínaiak pont választanak maguknak "amerikai" nevet, amikor külföldön tanulnak. :)"
Nyilván, mert az övék olvashatatlan is többnyire egy nem kínai számára. De a szüleik nem nevezik őket Bill-nek babakorukban, csak hogy ne legyenek később problémáik külföldön. Tehát továbbra is kínai neveken anyakönyvezik őket.
-Ne legyen túl bonyolult ha külföldre menne ki.
És ha soha nem megy ki, akkor meg nincs értelme eleve külföldies, csak magyarított nevet adni. :P
Szerintem tök fölösleges ilyeneken agyalni, hogy külföldön majd hogy fogják kimondani, HACSAK nem reális lehetőség, hogy a gyerek záros határidőn belül huzamosabb időt tölt külföldön, mert pl. kiköltöznek a szülők, vagy az egyik szülő külföldi, és időnként ott is élnek.
Egy ismerősömnek pl. Lilla a kislánya, kimentek spanyolba, előre felkészítette őt, hogy ott majd "Lijjának" fogják ejteni a nevét alapból, ki kell javítania - 5 éves gyerekről van szó, gond nélkül megértette, szintén gond nélkül beilleszkedett. Ugyanígy egy Gyöngyi vagy Györgyi is beilleszkedhet, vagy legrosszabb esetben majd ha Ő akarja, megváltoztatja a nevét aszerint az ország szerint, ahol élni akar, pl. Györgyiből lehet Georgie/Georgina/Georgiana. És ha felnőttként esetleg majd Japánban akar élni, akkor nevezzük japánkompatibilisen el? Szóval ilyen dolgokkal, amit előre NEM lehet tudni, ne foglalkozzunk.
-Ne hangozzon furán a vezetéknévvel.
Ez jogos.
-Ne follyon egybe a vezetéknévvel.
Ez is jogos lehet, de itt már lehetnek egyéni különbségek, van, aki úgy ejti ki, hogy nem is jutna eszébe, hogy egybefolyik.
-Ne legyen cuki kisbabás pl.Lili, Zorka, Panna...
Ezzel én személy szerint egyetértek, nem szeretem a keresztnévként önállósult beceneveket. Legyen rendes, normális, felnőttként is komolyan vehető neve, azt még bármikor lehet becézni a hétköznapi életben.
-Ne legyen túl felnőttes se, hisz egy babának hogy állna már egy Erzsébet vagy Piroska?
Ezt még soha nem hallottam, nem túl intelligens, aki ilyet mond, mert nem babának, hanem egy embernek adunk nevet. A babakor elmúlik, elröppen, az Erzsébet beceneve babakorban lehet pl. Betti vagy Zsizsi ami cuki kisbabás, a Piroska meg miért ne illene egy kisgyerekhez?
-Ne alliteráljon pl.Illatos Ilona.
Ez nagyon egyéni, én személy szerint hülyeségnek tartom, sőt, nekem sokszor tetszenek az alliteráló nevek, de van, aki hülyét kap tőlük. Az legyen a szempont, hogy a névadó hogy érzi. Ha neki tetszik, akkor adjon nyugodtan alliteráló nevet, nincs abban semmi rossz.
Bírom ezt a “külföldre megy” dolgot.
Egy angol mást fog tudni kiejteni, mint egy német, egy francia megint mást. Melyik külföldöt kell nézni?
Na és ha nem megy külföldre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!