Ha nem választok a 34. hétig gyerekorvost, de nincs körzetis se, akkor mi lesz?
Akkor ő hazudott.
Neki kell visszadobnod a labdát, hogy akkor kihez fog kerülni a gyereked? Nem a te dolgod ezt földeríteni, hanem az ő kötelessége normálisan tájékoztatni. Ha nem jutsz vele dűlőre, keresd meg a megyeszékhelyen a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályát. Ők a felügyeleti szervük körzeti orvosoknak, gyerekorvosoknak, védőnőknek. Tehát egyrészt nekik tudniuk kell azt is, kihez tartozik a te gyereked, másrészt nem árt, ha tudják, hogy a védőnőtök ezt nem volt hajlandó elmondani neked.
Védőnőként írok.
Ahol én dolgozom, 3000 fős falu, két háziorvos van, mindkettőnek vegyes a praxisa, tehát felnőttek és gyerekek is. Körzetileg ők az orvosok, utca szerint fel van osztva ki kihez tartozik. Ha valaki más orvoshoz szeretne menni feknőttként vagy a gyermekét szetetné máshoz vinni, szíve joga, hiszen szabad orvos választás van. Viszont a nem körzetes orvos (feknőtt vagy gyerekorvos) nem köteles fogadni a körzetén kívül lakókat.
Nálunk nagyon sok a hátrányos helyzetben élő család, nem tudnának beutazni a 20km-re lévő városba gyerekorvoshoz, így itt az emberek többsége az itteni két orvos valamelyikéhez jár.
Namost mivel nálunk vegyes praxisú orvosok vannak, így minden hónapban egy napon kijön egy gyerekorvos a városi kórhazból tanácsadást tartani azoknak a gyerekeknek, akik nem gyerekorvoshoz járnak. Ez nem csak nálunk van így, hanem majdnem mindegyik faluban a környéken.
Egy érdekes esetet elmesélek a körzeti orvosokkal kapcsolatban. 2 éve született a körzetemben egy kislány, akinek nagyon ritka, halálos kimenetelű betegsége van. Nem tudjuk, mikor fog bekövetkezni, de sajnos pár évnél nem élnek tovább az ilyen betegségben szenvedő gyerekek. A körzeti orvosnak ugye kötelező fogadnia a körzetébe született gyermekét. Az itteni orvos viszont olvasva a zárójelentést, azt mondta, nem vállalja a kislányt. És mondta, hogy én keressek neki gyerekorvost a városban. Felhívtam szépen sorban mind a 8 gyerekorvost, akinek körzete van a városban, elmeséltem, mennyire beteg a kislány, és a körzeti orvost is, de sajnos sorra visszautasítottak. Végül az egyik nagy nehezen elvállalta.
De válaszolva az eredeti kérdésre, ha nem választasz a 34.hétig gyerekorvost, úgy az állandó lakcímed szerinti orvost fogják értesíteni a gyermek születéséről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!