A negyedik gyermekünk az én vezetéknevemet kapná meg? (Bővebben lent)
Van egy fiúnk és kettő lányunk. Terhes vagyok a negyedik babával, aki fiú lesz. Az első három gyermek az édesapja vezetéknevét kapta. Az én vezetéknevem úgy tűnik megáll, apukámnak három lánygyermeke lett, apukám egyedüli testvérének egy fia lett, azonban neki nem lehet gyereke, és sajnos súlyos beteg. Tehát az én vezetéknevem már nem öröklődik tovább. Férjem benne lenne, hogy a második fiúnk az én vezetéknevemet kapja, így megadhatnánk az esélyt, hogy tovább menjen a vezetéknevem. Azon is gondolkodtunk, hogy mindkettőnk vezetéknevét kapná és eldönthetné később, hogy melyiket szeretné.
De nem tudjuk ez milyen hatással lenne rá. Nem érezné-e magát különcnek, a többi testvértől különbözőnek. Vagy éppen az idősebb fiú testvért zavarná. Vagy csak adjuk a férjem vezetéknevét neki, és majd ha felnőttek lesznek, eldöntik, akarnak-e esetleg más vezetéknevet?
Ti mit gondoltok erről?
Ahogyan te adni akarnád a fiadnak a vezetékneved, úgy bárki a családból továbbviheti. Nem csak a fiúk. Nálunk is ez a helyzet. 7 unokából 1 fiú van, de mivel ő az egyik lánynál, így nem megy tovább a név, hacsak a fiú 2 lánya közül valamelyik nem dönt úgy, hogy majd ő viszi tovább.
Amúgy ahogy előttem írták, nem lehetséges, és nem csak azért mert anno nyilatkozni kellett, hanem egy olyan törvény is van, hogy az egy házasságon belül született gyerekeknek a vezetéknevének azonosnak kell lenni. Ha nagyon ragaszkodtok hozzá, akkor csak úgy lehet, ha minden gyereketeknek nevet változtattok.
fun fact: mi annó megkérdeztük az anyakönyvvezetőt, hogy ha most összead, és születik egy gyerek, aztán elválunk, újra összeházasodunk és lesz még egy gyerekünk, annak lehet más a neve?
Nem annyira vette a poént, elég kényszeredetten válaszolta, hogy igen, lehet, és szerintem elmélázott, hogy inkább visszamondja a cerenómiát :D
Ugyanazon szülőknek a gyerekeinek ugyanaz lehet csak a vezetékneve én úgy tudom.
Maximum ő megváltoztathazja felnőttként. Egyrészt értem a motivációt, másrészről bárhol elakadhat újra a név, akár a következő generációnál. Felesleges ezen izgulni. Inkább valami más hagyományt alakítsatok ki, ami tovább vihető könnyen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!