Apáknak járó szülés utáni őt napos szabadságot ti és a párotok kihasználtátok?
"Takarít? Mit? Hisz szülés előtt ki volt Takarítva."
Hát, lehet, velünk van a baj, de nálunk azért naponta megy 1 kört a robotporszívó és fel is van mosva reggel + este. A konyhában sem hagyjuk a mosatlant napokig poshadni, főzés után is rendet rakunk. A ruhák sem kerülnek maguktól a szárítógépbe, az ágy sem veti be saját magát.
"Nagyszülők jellemzően este jönnek kicsit ránézni tehát akkor este fürdeti egyszerre apa anya mama másik mama ez egy fél órás mutatvány igen ezentúl mi egyéb?"
Hozzánk este 6 után már senki nem jön, hiába nem újszülött a lányunk (2 éves). Azt sem értettem soha, hogy mi akkora buli egy baba táplálásán, fürdetésén, hogy abból mozizást kell tartani a rokonoknak állandóan... Neked hogy esne, ha 3-4 ember nézné minden este, mikor fürdesz?
Nálunk pl. a fürdetés a mai napig is apa-lánya feladat, ő fürdeti születése óta és teszi le aludni, ez az ő rituáléjuk, biztos nem hagynám, hogy anyám átvegye önkényesen, mert "jaj de cuki az unoka". Majd fürdetheti, ha később nála alszik, de biztos nem lenne átjáróház nálunk minden este, mikor már mindenki fáradt, a gyerek is nyűgös, nekem is elegem van a napból.
"Pár napos gyereken mi a fenét kell csinálni?"
Egy ekkora gyerek a legjobb esetben még csak eszik, és alszik, úgyhogy semmit. De ti hárman vagytok egy család, NEKTEK kell összeszokni, úszni a boldogságban, nem a nagyiknak... Menjenek 3 naponta egyszer fél órára látogatni, vigyenek reggelit és kávét, vagy egy lángost, de ne lábatlankodjanak ott minden nap, "segítség" címszóval.
Mi az, hogy mit takarit? Mert az ember ha otthon van, nem koszol? Egy poharat nem emel meg? Nem eszik tanyerbol? Nem lesz koszos ruhaja, nem kell mosni, teregetni, hajtogatni? Foleg egy baba mellett, aki akar bukhat is es akkor napi tobbszor at kell oltoztetni.
Porszivozas? Felmosas? Az is kell am, nem eleg evente egyszer.
Na ezeket.
Amugy en szules utan szo szerint lerokkantam 8-as, 2 honapig jarni alig tudtam, szedultem, sok vert vesztettem, voltak komplikaciok. Mellette szoptattam allandoan. Nem foztem es nem takaritottam jo sokaig, orultem, hogy elek.
De szerencsere a ferjem ezeket megcsinalta.
Ki. A mamáknak nincs itt keresnivalója.
Mi az elsőnél pont költöztünk mikor szültem, így bőven volt mit tenni, plusz olyan fajta gyereket dobott elsőre a gép, aki egyfolytában ordított...
A 2. babánál nem egyből vette ki, boldogultam a kettővel
Na mit takarít? Hiába van szülés előtt nagytakarítás, ahol élnek ott mindig van mit csinálni. Mosogatni, mosni, felseperni, főzni... Akármit. Egy kisbaba meg nem napi fél órás program, jobb esetben vagy cicin lóg vagy alszik. Rosszabb esetben ezt megtoldja sok sírással, mert még ő nem tudja, hogy már különálló személy és folyamatos testkontaktust igényel. Ezt persze éjjel is műveli, mire az ember megeteti, büfizteti ha szükséges, visszafekszik szinte kezdheti elölről. Jah és magát is "tisztába kell tennie" naponta jópárszor, hiszen vérzik, esetleg sebe van amit elkell látnia magán (akár császár, akár gát).
A gyermekágy meg nem véletlen, a frissen szült anyának pihenésre is szüksége van. Nyilván nem 0-24 az ágyban fekve, de nem véletlen intik pihenésre a friss anyát. A testnek regenerálódinia kell, a méhnek vissza kell állnia annyira, hogy ne kockáztasson a későbbiekben egy méhsüllyedést. Persze, a muszáj nagy úr. Akinek nincs segítsége annak muszáj megoldani mindent pár nappal szülés után, de igazából olyankor még pihenni kéne, a babára hangolódni.
Az apuka meg babázik, segít az anyának, gondoskodik róluk amig otthon van. Az az 5 nap apaszabis pihenés is rengeteget számít (2-3nap kórház hüvelyi szülésnél, plusz 5nap apaszabi. Annyi idő alatt már egész szépen elindul a regenerálódás, 1 hét alatt látványosan visszamegy a méh, csökken a gyermekágyi vérzés). Nem, régen sem mentek ki a földekre miután kipottyant a gyerek. Régen méginkább betartották a gyermekágyat, vitték a komatálat a szomszédok, mentek az asszonyok (pláne rokon asszonyok) segíteni a háztartásban. Ahogy letelt a 6 hét fokozatosan visszaállt az anya és onnantól csinálta ő a "női munkákat" is.
Oke nem rokkantam le szules alatt.
De aldas volt, hogy ferjem otthon volt 2 hetig. Igy volt idom napi 3x fel orat imadkozni a klotyon egy keveske végtermékért, plusz napi 6x zuhanyozni mert az osszes viz mintha egyszerre akart volna tavozni izzadas formajaban. 🤷♀️ ( már bocsanat, de a filmekkel ellentetetben a valosagban nem fitten es tob bodyval jonnek ki az anyukak a korhazbol)
Plusz folyton szoptattam. Es bar biztos tudtam volna fozni, mazli , hogy anyosek es anyam is hozott kajat.
Este furdetesnel viszont nem fogadtunk mamákat. Az esti dolgok mar csak harmunk dolga.
Jojjenek reggel latogatni. Vagy delelott vagy akarmikor , de estere kizart.
"Megszületik a gyerek. Otthon van anya . Megy az anya anyja és az anyós is. Apa mit csinál ?"
Hát pl. nem tudom, honnan veszed, hogy a két nagymama haptákban áll. Nálunk nem jöttek segíteni. Nem hoztak kaját, nem voltak itt.
Nem is vártam el, pláne nem is kértem, ez csak tényként írom.
Így a férjem segített. Intézte a kaját, bevásárolt, ellátta a macskákat, volt, hogy ő etetett, ha felkelni sem bírtam a baba mellől.
Persze, hogy kihasználtuk.
De miért muszáj feltétlenül a babával csinálni valamit? Örüljetek az 5 nap ingyen
szabinak és kész. Mi is azt csináltuk.
Én nem voltam lerobbanva szülés után, meg az első 1-2 héten napköznen még a kisfiam is elvolt, aludt. Szoptattam sokat. Anyósom jött első héten mindennap 1-2 órát, hozott kaját, kérdezte, mit csináljon, babázott kicsit.
De amúgy én se voltam 0-24-ben a gyerekkel, mert sokat aludt. A férjem meg csinált, amihez neki is kedve volt, mint egy sima szabin, csak ha tudta, akkor felvette a gyereket, átpelenkázta vagy megfürdette.
De most azért, mert nem kellett folyton csinálni valamit a babàval, miért ne vette volna ki a szabit, ha járt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!