Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nem fogom majd összezavarni a...

Nem fogom majd összezavarni a gyerekemet, ha 2 nyelven beszélek hozzá?

Figyelt kérdés

Én vegyes családból származom, apukám szerb (nem szerbiai magyar, hanem szerb anyanyelvű), anyukám magyar. Szerbiában nőttem fel, kicsi koromtól kezdve 2 nyelvet hallok, a magyart és a szerbet. Velem a szüleim úgy beszéltek, hogy apukám csak szerbül, anyukám csak magyarul. El is tudtam már egész pici korban jól különíteni a kettőt.

Olvasgattam a témában, és így is ajánlják a kétnyelvű gyerekeknél, hogy egyik szülő csak egyik nyelven beszéljen vele.

Mivel nekem a szerb közel anyanyelvem, szeretném majd átadni a gyerekemnek, hátha haszna lesz egyszer belőle; meg amiatt is, hogy néhány magyarul nem beszélő rokonommal tudjon kommunikálni. A férjem viszont magyar, és azt is szeretné, hogy magyarul beszéljünk itthon, mert picit kirekesztve érezné magát, ha nem értené mit mondok a gyereknek.

Még csak úton a bébi, de azt tervezem, hogy hármasban magyarul, de kettesben szerbül beszélek majd a gyerekhez. Kérdés, nem fogja ez megzavarni és lesz-e értelme?

Egy Angliában élő barátnőm ugyanezt teszi, csak ő akkor beszél magyarul a kisfiához, ha kettesben vannak, amúgy angolul, mert a férje angol. A gyerek érti a magyart, de szinte csak angolul beszél. Persze még pici, 3 éves.

ápr. 15. 12:14
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
40%
30# Nálad vannak inkább hatalmas problémák. Szerinted ez más családban hogy működik? Szerinted másnál amikor hárman vannak és apa nem érti a nyelvet anyuka akkor is úgy hablatyol a gyerekhez előtte? Barátnőméknél a gyerekekhez születésétől kezdve magyarul beszél HA!!! egyedül vannak, mivel apuka nem magyar és fingja sincs a nyelvről így előtte nem beszél nyilván magyarul sem hozzá sem a gyerekhez, akkor angolul beszélnek mindannyian. Nem is értem. Normális nagy gyerekekhez, átlagon felül kezdtek beszélni és helyt állnak magyarul és angolul is. Mi olyan érthetetlen ebben? Van olyan, aki a férje előtt tök más nyelven beszél a gyerekhez, amit a férj nem ért? Annak mi a franc értelme van…. Kellemes családi légkör lehet, hogy apuka ül csendben és nem érti mi van.
ápr. 15. 19:15
 32/44 anonim ***** válasza:
71%

30-as: neked van családod vagy valami emberi kapcsolatod?

Hogy képzelsz el egy családi estét? Anyuka beszél a gyerekkel szerbül, apuka magyarul, amikor meg mindenki együtt van, akkor nem beszélnek egymással? Vagy anyuka-apuka beszélnek valamit, utána anyuka fordítja a gyereknek szerbre?

A valóságban ha együtt van mindenki, akkor csak EGYETLEN egy nyelvet tudnak használni, különben nincs beszélgetés.

És ahogy jópáran írták, a gyereket NEM ZAVARJA ÖSSZE, ha az anyuka vele kettesben a szerbet használja, ha ott van más is (aki nem tud szerbül), akkor magyarul.

Ne akarj okoskodni, a tapasztalat más, mint amit te elképzelsz!

ápr. 15. 19:21
 33/44 anonim ***** válasza:
0%

#31,#32! Itt ti vagytok, akik ész nélkül okoskodnak itt oldalakon keresztül.

Mint már ötvenszer leírtam, VALÓS tapasztalatom van, szakmai és magánéleti. Mennyire kell ostobának lenni ahhoz, hogy valaki ezt ötvenedik olvasásra se fogja fel?

Pont azok a gyerekek kerülnek hozzám, akiknek ebből problémája lett, szóval leírhatod százszor is, hogy nincs ilyen, mert attól még nem lesz igaz. Akkor ugyanis nem lenne munkám. Engem egyébként nem zavar, hisz ebből élek, hogy vannak ilyen okosak, mint te.

Úgy kezdtem, hogy különösen a "beszédtanulás időszakában." Ha lenne valós tapasztalatod, akkor tudnád, hogy a másfél-két éves gyerekkel ritkán beszélnek a szülők atomfizikáról, így apuka az ég világon semmiről nem marad le, ha anyuka az általa nem ismert nyelven kérdezi Karcsikát, kér-e még répafőzeléket🤦🏽‍♀️ Képzeld, tesómék pont így beszéltek és mindenki túlélte. Még most is mindenki a saját nyelven beszél hozzá, ő pedig mindenkinek a saját nyelvén válaszol, de mivel már mind a 3 nyelvet folyékonyan beszéli, nem olyan szigorú a határ.

ápr. 15. 19:59
 34/44 anonim ***** válasza:
48%
33# A lényeg, hogy te egy ritka okos nő vagy. Csak neked lehet itt valós tapasztalatod. :) Rád is hagyom, ennyire okostojással vitába szállni. :D
ápr. 15. 20:38
 35/44 anonim ***** válasza:
0%
#34!Az jó lesz, mert eddig semmi értelmeset nem írtál. Azon kívül, hogy engem fikáztál, anélkül, hogy értelmezni tudtad volna, amiket írtam. Pont nem erre van az oldal. Én nem írtam egyszer se, hogy okos vagyok, nem véleményeztem, amiket te írtál, csak helyretettem azokat a szavaimat, amiket te kiforgattal, meg a hazugságaidat. Pl., hogy nincs tapasztalatom, miközben a tény az, hogy van, csak sajnos nem tudsz magyarul olvasni 🤷🏼‍♀️
ápr. 15. 20:46
 36/44 anonim ***** válasza:
48%
35# Picit visszább vehetnél a kis arcodból ezzel a dumával, hogy nem tudsz magyarul olvasni és társai. Ez mi a fene, ha nem okoskodás?Ki az istennek képzeled te magad amúgy?:D Sehol nem fikáztalak pl. Ha tudnál olvasni magyarul kis Drágám, látnád azt is, hogy nem csak én írtam neked. De kár volt leállni ekkora majommal.
ápr. 15. 21:02
 37/44 anonim ***** válasza:
0%

#36! Mit lehet írni valakinek, aki ennyire szövegértés nulla? Megint nem tudsz értelmezni egy mondatot se? Mondtam, hogy csak te álltál belém? Hol írtam ilyet???

A #34 kommentedben pont TE és a #35-ben arra reagáltam NEKED, mivel te írtad.😂 Bonyolult, mi? Te nem fogod nekem megmondani, mikor vegyek vissza, mivel te kezdtél el kóstolgatni, én hozzád se szóltam. Legközelebb majd olyannak szólogassál be, akivel egy súlycsoportban vagy és akkor nem lesz min hisztizned.

ápr. 15. 21:19
 38/44 anonim ***** válasza:
48%
37# Rendben. Te kis szakmai zsenikém a marha sok tapasztalatoddal. :D És jó tanács, tényleg vegyél vissza, mert egyszer szembe találod majd magad valaki olyannal, aki esetleg nem fogja tűrni ezt a fellengzős stílust, amit tolsz, hogy mindenki mást hülyének nézel.
ápr. 15. 21:41
 39/44 anonim ***** válasza:
62%
28as, a 27es vagyok, és de, ez analóg példa, én Szlovákiában, szlovák nyelvkornyezetben élek, és úgy beszélek magyarul a gyerekhez, amúgy meg mikor együtt a család szlovákul. A kérdező ugyanezt tenné, Magyarországon, magyar környezetben akár szerbul beszélni a gyerekehez. És a kérdezőnek a szerb ugyanolyan anyanyelve mint a magyar, szóval azzal sincs gond, hogy egy "csak" tanult nyelvet akár atadni.
ápr. 15. 21:41
 40/44 anonim ***** válasza:
48%

Igazán nem érdemes vitatkozni a "szuperokoskával", ö mindent eleve jobban tud, akkor is, ha itt már legalább 10-15 konkrét példa van arra, hoyg a gyereket abszoút nem zavarja össze, ha helyzetekhez köthetö egy-egy nyelv és nem csak személyhez.

Másrészt normális családban már egész kis gyerekkel is beszélnek, bevonják a beszélgetésekbe, és általában NEM atomfizikáról beszélnek a vacsora közben, hanem a mindennapokról.

Kár, hogy nem törlik végre azokat a hozzászólásait, amikben mindenkivel ellenkezik, minden tapasztalatot hazugnak minösít és mindenkit lekezel, sérteget.

ápr. 15. 21:54
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!