Nem fogom majd összezavarni a gyerekemet, ha 2 nyelven beszélek hozzá?
Én vegyes családból származom, apukám szerb (nem szerbiai magyar, hanem szerb anyanyelvű), anyukám magyar. Szerbiában nőttem fel, kicsi koromtól kezdve 2 nyelvet hallok, a magyart és a szerbet. Velem a szüleim úgy beszéltek, hogy apukám csak szerbül, anyukám csak magyarul. El is tudtam már egész pici korban jól különíteni a kettőt.
Olvasgattam a témában, és így is ajánlják a kétnyelvű gyerekeknél, hogy egyik szülő csak egyik nyelven beszéljen vele.
Mivel nekem a szerb közel anyanyelvem, szeretném majd átadni a gyerekemnek, hátha haszna lesz egyszer belőle; meg amiatt is, hogy néhány magyarul nem beszélő rokonommal tudjon kommunikálni. A férjem viszont magyar, és azt is szeretné, hogy magyarul beszéljünk itthon, mert picit kirekesztve érezné magát, ha nem értené mit mondok a gyereknek.
Még csak úton a bébi, de azt tervezem, hogy hármasban magyarul, de kettesben szerbül beszélek majd a gyerekhez. Kérdés, nem fogja ez megzavarni és lesz-e értelme?
Egy Angliában élő barátnőm ugyanezt teszi, csak ő akkor beszél magyarul a kisfiához, ha kettesben vannak, amúgy angolul, mert a férje angol. A gyerek érti a magyart, de szinte csak angolul beszél. Persze még pici, 3 éves.
van egy barát házaspár család. anyuka ukrán, apuka magyar. Anyuka tud magyarul is, igaz ő akcentussal.
3 gyerek van. Mind a 3 gyerek úgy nőtt fel, hogy apa csak magyarul beszélt hozzájuk, anya meg ha nm volt ott az apa akkor ukránul, ha ott volt, akkor magyarul.
A gyerekekkel a mai napig ukránul beszél, 3-10-12 évesek, kivéve ha apa is ott van.
Náluk ez tök bejött.
1# Mindenki egy nyelven, az oké, de akkor a szülők egymással soha nem fognak a közös nyelven?:D Ezek alapján…
Kérdező, nekem van több külföldön élő barátnőm. Egyiknél spanyol apuka aki Angliában nőtt fel, barátnőm magyar, viszont Angliába élnek. Ha egyedül van otthon a gyerekekkel magyarul beszélt hozzájuk a kezdetek óta. Apuka angolul beszél hozzájuk plusz a közös nyelv is amit használnak angol, apuka nem tud magyarul. Konkrétan mindkettő gyönyörűen beszél mindkét nyelven, Magyarul is nagyon szépen az összes magyar rokonnal. Hamarabb beszélt mindkét gyerek, mint az átlag gyerekek. Semmiben nem zavarta őket, nagyok már. Úgy tudom spanyolul is beszélnek már valamennyit.
#13! Milyen ez alapján? Szó se volt arról, hogy a szülők egymás között milyen nyelven fognak. Ahogy szeretnének. A gyerek volt a kérdés és a válaszom is arra vonatkozott.
Nyugodtan lepontozhattok, a hivatalos álláspont márpedig, jelenleg ez. Onnan tudom, hogy ezzel foglalkozom. Saját tapasztalatom pedig a 3 nyelvű unokahúgom. De mindenkinek joga van úgy elcseszni a saját gyerekét, ahogy szeretné. Vannak erre szakemberek, akik majd helyrehozzák😉
Úgy szokták hogy anya csak egy nyelven beszél vele, apa is csak egy másik nyelven. Értelemszerűen mindenki az anyanyelvén legcélszerűbb. Így nem annyira kavarodik össze. Egyébkénz előfordul hogy lassabban tisztul le de folyékonyan és akcentus nélkül így tudja megtanulni a legjobban.
És erre még rájöhet hogy egy 3. Nyelvű országban éltek akkor azt az intézményekben fogja elsajátítani.
Unokatesóm magyar, norvégiában él 18 éve a lengyel férjével és a 3 gyerekükkel.
A gyerekekhez (15, 12, 8) anyuka magyarul beszél, apuka lengyelül, egymással a szülők angolul és ugye mindenki más norvégul beszél hozzájuk + angolt tanulnak ovis koruk óta.
A magyart és a lengyelt értik de törve beszélik, angolul folyékonyan de akcentussal, norvégul folyékonyan és akcentus nélkül beszélnek.
Tehát semmi sem lehetetlen, bár ez nagyon extrém példa.
Az anyuka húga (a másik unokatesóm) Angliában élt a msgyar férjével, kint született a gyerekük. Tavaly költöztek haza és a 6 éves kisfiú érti ugyan a magyart mert magyarul beszélnek hozzá és egymáshoz születése óta, de nem szólal meg magyarul.
Szóval van példa erre is és arra is.
Megpróbálnám a helyedben, hogy amikor ketten vagytok szerbül beszélsz majf hozzá aztán majd meglátod. Lehet, hogy neked nem fog a szádra jönni egyébként, hogy szerbül beszélj vele.
Nekem is van "apanyelvem" amit értek és beszélek (bár akcentussal), mégsem jön a számra mert magyarul gondolkodom és a gyerekekhez is automatikusan úgy kezdtem beszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!