Hogyan hívja a felnőtteket egy kisovis, ha a bácsi,
nénire hisztériás rohamot kapnak?
Figyelt kérdés
3 éves a fiam. Pl ma is szinte leteremtett minket elég bunkó stílusban egy 24 év körüli bolti eladó. Mondtam a fiamnak, hogy “add oda a cukrot a bácsinak”. Erre sértődötten mondta, hogy ő nem bácsi és onnantól teljesen bunkó volt, nem is köszönt vissza a fiamnak. Amikor kérdeztem, hogy ha nem bácsi, akkor mit mondjon egy ovis? Fiú? Srác? Férfi? Erre nem tudott mit mondani. Ti mit mondtok?
Ezen már én is gondolkodtam, mert nálam a néni/bácsi valahol 70 felé kezdődik. De egyéb megoldás nélkül én is nénit/bácsit mondok a gyereknek 🤷♀️ amúgy én 15 évesen voltam először néni, amikor mentem a húgomért az oviba 😃
jan. 20. 08:21
13/21 anonim válasza:
A nővéremnek ez a mániája, ha csókolommal köszön neki egy gyerek vagy néninek szólítja, azonnal felháborodva kijavítja, hogy a fiataloknak nem szabad így köszönni, holott már nem is fiatal, egy kisgyerek szemszögéből meg egyenesen öreg. Azon kívül, hogy ő helóval való köszönést vár el, nem tudja ő se megmondani, mi legyen akkor a megszólítása egy kisgyerek részéről, aki elsőre a nevét se tudja nyilván.
jan. 20. 08:31
14/21 anonim válasza:
Hát a csókolomot speciel én is utálom, de nem szolok be, csak a saját gyerekemnek nem tanitom.
Én amúgy próbaltam alternatív szavakat, pl hölgy, úr. Egyrészt hülyen hangzik egy kisgyerektől, másrészt 2 éves korara neni meg bácsi lett mindenki, függetlenül attól, hogy en mit tanitottam neki. Ezt hallja és kész.
jan. 20. 08:38
15/21 anonim válasza:
Én nem sértődnék meg a nénin sem, de egyébként én többször tapasztaltam a hölgy megnevezést is. Ebben a szituációban természetes lenne a fiatalember megfogalmazás is (idősebb ember esetén úr). Viszont azt elismerem, hogy ezek a megszólítások inkább az adott harmadik személyt veszik figyelembe, a kisgyerek nem fogja tudni megkülönböztetni ki milyen korú.
jan. 20. 08:42
16/21 anonim válasza:
Úgy imádom hogy valaki gyerek, és már egyből babusgatni kell mindig,elolvadni tőle stb. Nevetséges.
jan. 20. 09:47
17/21 anonim válasza:
Pedig bácsi. Leszarnám, ha megsértődik. Nálunk mindenki bácsi/néni, aki korából adódóan a gyermek szülője lehetne. (Talán a régi "az anyád lehetne/lehetnék" mondás miatt.)
Ismerős esetén a gyerek megtanulja a keresztnevét, és megszokja, hogy nem kell bácsinak/néninek nevezni. Idegen esetén eszemben sincs strapálni magam, mert valami idióta képes megsértődni még a kisgyerekre is.
De egyébként az úr, fiatalember, hölgy is teljesen megfelelő megnevezések, főleg a srác, fiú, csaj szavakhoz képest.
jan. 20. 14:23
18/21 anonim válasza:
Volt egy tanárom az egyetemen, akkor volt 3 éves a gyereke, mikor párszor behozta, és ő nem mondta a 19-20 évesekre, hogy bácsi/néni, hanem hogy nagyfiú/nagylány.
jan. 20. 17:04
19/21 anonim válasza:
"Úgy imádom hogy valaki gyerek, és már egyből babusgatni kell mindig,elolvadni tőle stb."
Ezt honnan veszed? Csak ember számba kell őket is venni, de ne várj el tőlük felnőtt viselkedést, mert nem azok. Ez neked, mint felnőttnek nehéz?
jan. 21. 13:20
20/21 anonim válasza:
Volt ilyen sztorink. Egy fiatal 18 éves idegen kérte ki, hogy ő nem néni, hanem egy fiatal lány. Elmondtam, hogy nekem persze hogy az, de a két évesnek aki felnőtt méretű emberek közt nem tud még különbséget tenni, nem tudok jobbat mondani egy felnőttre.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!