Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kisbaba mellett nem tudok...

Kisbaba mellett nem tudok tanulni?

Figyelt kérdés
11 hónapos a lányom,még mindig nem aludtunk végig egyetlen éjszakát sem. Jobb ejszakakon 3-4, rosszabbakon legalább 5-6 ébredés van. Segitsegem egyáltalán nincs,a férjem sofőr,van, hogy napokig itthon sincsen. Babysitter nem opció. Meg kellene tanulnom németül,de egyszerűen vagy agyam,vagy időm nincs rá,vagy minda kettő. Pedig van tapasztalatom tanulásban,angolul és franciául is felsőfokon tudok,mind a kettőt saját erőből tanultam, még egyetemista koromban,azaz bő tíz éve. De most...zokni az agyam.Ha épp lenne időm,mert napközben alszik a gyerek,vagy elajulok én is,vagy muszáj valamit elintezni( nem csillog a lakás,de alap dolgokat). De ez a ritkább.. gyakoribb,hogy lenne ugyan időm, na nem sok,de egy 10 perc,ami mondjuk napi háromszor már érne valamit,de olyan az agyam,mint egy zokni. Egy ponyva regényt nem bírna befogadni.Sokszor vagyok feledékeny amúgy is,elfelejtem mit hova tettem,akár két perce még a kezemben volt,akkor is. Nem tudom mit csináljak. Elterveztem,hogy míg a babával itthon leszek,megtanulok,mert ez nagyon kellene a későbbi normális munkához. Két éves korában megyek vissza dolgozni,nem hiszem hogy tobb időm és agyam lesz tanulni akkor. Ráadásul nem a lélekölő munkámba akartam visszamenni,hanem újat, immár nemet tudással. De katasztrófa a haladasom és állandó a lelki furdalás. Arcul csapott az anyaság,az az igazság. Annyi mindent elterveztem,erre csak mennek a napok es sokszor túlélek,egy könyvet nem elolvastam el a tizenegy honap alatt. Nem az a lényeg,hogy mit tanuljak,meg hogyan,hanem hogy mit csináljak,hogyan kerítesek időt ,és főleg,elég agyat? Olyanok tapasztalata érdekelne,akik hasonló cipőben voltak,hogy sikerült tanulnotok?

2023. dec. 21. 16:10
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
72%

Az a baj, hogy ha nulla segítséged van, és nem opció, hogy fizetsz valakit (nem feltétlenül sitter, hanem akár takarító, akár ételrendelés, hogy főzni ne kelljen, esetleg nagyobb gépesítettség, mint a mosogatógép), és nincs olyan dolog, amire azt tudod mondani, hogy akkor azt kiiktatod, nem csinálod, vagy majd a férjed megcsinálja, ha otthon lesz, akkor nem nagyon van megoldás a klasszikus értelemben vett tanulásra. Viszont mivel nyelvről van szó, szerintem gondolkodhatnál alternatív megoldásokban, amíg nem lesz el jobban egyedül vagy nem megy közösségbe.

Szoktatok mesét nézni a gyerekkel? Akármennyit? Mert ha igen, akkor megpróbálhatnátok németül nézni. Akkor ő is tanulna egy kis nyelvet, ilyenkor tök fogékonyak, és rád is ragadhatna bármilyen kevéske tudás is. Vagy ha szoktál filmeket, sorozatokat nézni kikapcsolódásként, akkor, vagy valamilyen egyszerű hanganyagot berakni, amikor a gyerek alszik, te meg éppen takarítasz. Vagy bármilyen olyan német nyelvű dolog, amibe be tudod vonni a gyerekkel való foglalkozást.

Tudom, hogy ez nem egészen az, amit szeretnél, és nem így fogod letenni a német felsőfokot, és elsőre nem is lesz annyi látszatja, de hidd el, hogy amúgy sokat számít. Így tanulnak a gyerekek is nyelveket, nem úgy, hogy leülnek nyelvtankönyveket magolni. És könnyebb lesz majd akkor, amikor lesz végre kapacitásod rendesen tanulni.

És tudom, hogy ezt könnyű mondani, de próbáld meg a lelkifurdalást elengedni. Az csak még többet vesz el tőled, belőled. Biztos, hogy mindent megteszel, ami tőled telik, de pihenni nagyon fontos. A kialvatlanság kiöl egy csomó energiát az emberből, nem véletlen, hogy tiltott büntetés az alvásmegvonás. A tanuláshoz is friss agy kell.

2023. dec. 21. 19:12
 12/24 anonim ***** válasza:
100%
Duolingo-zz! Kezdésnek, ráhangolódni tökéletes. Utána szépen lehet emelni a "tétet".
2023. dec. 21. 19:21
 13/24 A kérdező kommentje:

#11 köszönöm ❤️ mesét ugyan nem nézünk még,egyelőre nincs tévénk sem. Sajnos elég kisvárosban lakunk,itt nincs igazán babysitter,csak olyanok jönnének,akik inkább ne,szóval nem igazán képzett babysitterek. Na meg nem is hiszem,hogy a lányom ellenne valakivel,ha nem vagyok ott. Meg annyira pénzünk sincs ilyesmire,de ha lenne opció,azért havi egy egy beleférne. Igen, a lelki furdalást a legnehezebb elengedni. Más téren is. Sosem ragyog a ház,mindig lehetne mit takarítani,de az alap rend fenntartása is bőven elég energiát elvisz. Ezt is nehéz volt elengednek,hogy bizony mindig lesz elég sok olyan dolog S házban,amire ráférne már egy takarítás. Nem lehet mindig mindent.

#12 köszönöm! Basszus,pedig a duolingot anno használtam is! Nem voltam annyira oda érte,de a jelen helyzetben legalább arra jó lesz,hogy valamit kezdjek magammal

2023. dec. 21. 19:50
 14/24 anonim ***** válasza:
72%
Én is a duolingot ajánlom, szerintem sokkal jobb lett, mint pár éve volt. Ha a nyelvtan nem olyan fontos, beszélni és érteni nagyon jól megtanít.
2023. dec. 21. 21:16
 15/24 anonim ***** válasza:

Van, akinek megy, van akinek nem megy a tanulás gyerek mellett. Ha neked nem megy, akkor sincs baj. Most foglalkozz a babával. Ha jól értem, német nyelvterületen éltek. Ha ez így van, akkor nincs más dolgod, mint sokat mászkálni a kicsivel. Baba-mama klub, játszóház, séta. Hallgasd a körülötted beszélőket, próbáld érteni, miről beszélnek. Mindent egyedül és németül intézz mostantól. Elsőre nagyon félelmetes, aztán valahogy mégiscsak sikerül. Aztán egyre jobban fog menni.

Hallgass helyi rádiót. Ha nem is érted pontosan mit mondanak, ízlelgeted a nyelvet és szép lassan bekúszik az agyadba. Esetleg olvass fel a babábak németül. Lehet, hogy nem lesz hibátlan a nyelvtanod. Lehet, hogy nem lesz irodalmi szókincsed. De arra elég lesz, hogy a hétköznapokban elboldogulj.

2023. dec. 21. 21:54
 16/24 anonim ***** válasza:
hol laktok hogy fontos német nyelv ? ausztria vagy németország esetleg schweiz? amugy duolingo és [link] ez is nagyon jó.
2023. dec. 22. 06:20
 17/24 A kérdező kommentje:
Egyik helyen sem élünk,Magyarországon élünk. Másfél évig éltem Németországban,három évig Svájcban,és egy nagyon rövid ideig Ausztriában is. Viszont mindenhol az angolt ,illetve használtam,illetve Svájcban a franciát,hiszen ott az is hivatalos nyelv. Ha menne a német akkor a külföldi tapasztalataimmal hatalmas előnyöm lenne. Azt meg a kutyának se kellene tudni hogy nem németül kommunikáltam kint. Egyébként rengeteg a bevándorló,ahol én voltam,ott szinte mindenhol többre mentem volna az arab,a szerb,a horvát,a lengyel,stb nyelvekkel,mint a némettel. Valami ugyan ragadt rám,de édeskevés. De ez már régen volt, már öt éve Magyarországon lakunk,és nem is tervezunj visszamenni.
2023. dec. 22. 09:31
 18/24 A kérdező kommentje:
A doulingo egyelőre elég lesz. Ha majd több kapacitásom lesz,visszatérek a konyveimhez. Biztos vannak még nagyon jó oldalak,de sok bába között elveszne a gyerek,inkább haladok egyszerre csak egy dologgal,de azzal tényleg.
2023. dec. 22. 09:33
 19/24 A kérdező kommentje:
Gondolom hogy sokaknak érthetetlen,hogy ennyi ido alatt kint miért nem tanultam meg,de az az igazság,ha nulla nyelvtudással mész ki,és nem tanulsz ugyanúgy,kint nem fog rád ragadni. Elmakogni eltudok,talán még egy tinglitangli recepciós állásra is jó lenne,de ennyi.Komoly munkahelyre nem Nem olyan egyszerű ez kint.En mondjuk sejtettem,nem voltak illúzióim,pénz miatt mentem anno ki,nem nyelvet tanulni.
2023. dec. 22. 09:38
 20/24 anonim ***** válasza:

Ja, értem. Nekem úgy jött le, hogy német nyelvterületen éltek. Nekem pl.nagyot lendített a nyelvtudásomon, hogy németül szereztem jogosítványt Ausztriában. De akkor a német nyelvi környezet nálad nem játszik.

De tudod mit? Hagyjad most a fenébe a németet. Foglalkozz a gyerekkel, amennyire lehet élvezd ki az otthon töltött időt.

A gyerek apjával viszont érdemes lenne beszélgetni és megoldást találni a mentális feltöltődésedre.

2023. dec. 22. 13:46
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!