Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tényleg vissza maradt a...

Tényleg vissza maradt a beszédfejlődése,vagy lehet egyszerűen ő így fejlődik?

Figyelt kérdés

1év11 hós kisfiamnak kb.30-35 szava van.Logopédus azt mondta 6 hónappal vissza van maradva a beszédfejlődése, már 2 szavas mondatokat kellene mondjon. Mentálisan minden rendben van, eleven és okos gyerek. A szavak nehezen jönnek. Kérésre nem mond semmit csak ha ő akar kérni vagy mondani valamit.

Aggódjak vagy járt már így valaki a gyerekével?

Úgy érzem én nem végzek jó munkát,az is meglehet?

Olvasni nem tudunk együtt mert nem ül le. Képeket nézegetünk és beszélgetek vele, mikor sétálni megyünk magyarázok neki.

2023. okt. 6. 11:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
93%
Ha kitalál szavakat, mondjuk hama az étel és mindig azt használja az ételre akkor az egy szónak számít. 20 szó kell 2 évesen halandzsa szóval, vagy állathang utánzó szóval (pl.vauvau) együtt. Semmi baj nincs a fiaddal, nincs lemaradva. Csak hogy össze tud hasonlítani, az én beszéd zavaros lányom másfél évesen tudott 5 szót: papa, baba, kaka, mama, nem. És semmilyen állathangot nem utánzott és nem talált ki magának szavakat. 2 éves 3 hónaposan vittem felmérésre, amikor még mindig ez az 5 szava volt. Innentől jártunk logopediara, néhány szóval bővült a szókincse. És végül a tsmt torna hatására 3 éves kora után kezdett mondatban beszélni. Szóval kb. 3 évesen tartott ott, ahol a te fiad 2 éves kora előtt. Ha nincs játszótér, de kert van, hintát felszerelhettek. Lakásban is vannak jól használható fejlesztő eszközök (bilibo, egyensúlyozó deszka pl.)
2023. okt. 6. 14:02
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem mi a baj.

Amiket írtál, lényegtelen dolgok. 1 dolog van, ami nem, hogy fél évvel, majdnem 25%kal el van csúszva a beszédfejlődése. És? Ez ennyi idősen kb jót jelent... Én 3 éves koromig alig beszéltem, és borzalmasan magas IQ-val rendelkező, sok más dologban is brillírozó felnőtt lettem.

Nem látok semmit, abból amit írsz, ami rossz lenne. Csak adatokat írsz, mintha rosszak lennének.

Ismerd meg a gyermekedet, tudatosan kövesd az elméjében a fejlődéseket. Lásd, hogy mi van ott, ne csak azt lásd, hogy van benne valami kis rész, ami eltér az átlagtól. Meg az átlagtól eltérés ezen a bolygón szinte mindig nagyon jót jelent.

2023. okt. 6. 16:25
 13/18 anonim ***** válasza:
Kisfiam 2.5 évesen kezdett beszélni. Addig alig volt pár szava, szókezdeménye. A védőnő mindig mondta, hogy semmi baj nincs vele.
2023. okt. 6. 19:28
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a kisfiamnál 2 évesen megvolt az "elvárt" 50 szó és ezekből alkotott 2 szavas mondatokat is, mégis lemaradt, és hiába mondtam a védőnőnek, hogy valami nem oké, várjunk 3 éves koráig. Nem vártam.... Kiderült hallásprobléma van a háttérben, minden nátha a fülére ment, tele volt savóvalna füle, nem hallott rendesen. Megműtötték fél éve és gyönyörűen behozta, most lesz 4 éves, senki meg nem mondaná,hogy fél éve még alig mondott valamit.
2023. okt. 9. 21:21
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Az én fiam 2.5 évesen mondott kb 50 szót. Jóval 3 éves kor felett volt, amikor elkezdett beszélni. Én már totál ki voltam borulva.

Most nagycsoportos, annyit beszél, hogy néha azon gondolkozom, hogy szeretnék süket lenni. Csak egy napra..

2023. okt. 9. 21:39
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Én 3évesen kezdtem beszélni, a lànyom szintén. Mindketten bőven pótoltuk
2023. okt. 9. 22:38
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Az én kisfiam anno 2 évesen a minimumot hozta, 50-60 szót mondott, viszonylag "későn" indult meg a beszéde, 2,5 évesen beszélt 2-3 szavas mondatokban, de pl alig lehetett megérteni (idegennek). Bár nála orrmandula, s ezáltal hallás problémák is voltak, 3 évesen műtötték, utána rohamosan javult és szebb lett a beszéde, óvodai nevelési év végére összetett mondatokban beszélt.

Nála a mozgásfejlődés indult meg előbb, 2 évesen úgy futóbiciklizett/egyensúlyozott mintha mindig is azon ült volna, 1 évesen kb szaladt.

Annak idején a gyerekorvos azt mondta mikor én is beszélgettem vele a beszédfejlődésről, hogy egyrészt a fiúk amúgy is később kezdenek csicseregni, már amelyik egyáltalán csicsergős, beszédes típus lesz, másrészt mivel nála a mozgás volt előrébb pl, két terület nem tud egyszerre fejlődni. Tehát nála a mozgás indult be előbb és kapott nagyobb hangsúlyt, és utána jött a beszéd.

2023. okt. 10. 09:00
 18/18 anonim ***** válasza:

Ilyen tényleg van?

Az én kislányomnak nagyon fejlett a mozgása, villámgyorsan fejlődik ezen a téren.

Ez késleltetheti a beszédfejlődést? 1 év 9 hónapos lesz és 2 szava van, ami meg is maradt és használja (abból 1 igazi szó) és 4-5 hangutánzó :S

2023. okt. 13. 10:41
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!