Hogy tartjátok rendbe a lakást ilyen szigorú szabályok között?
Miért ne sírhatna néha? Nem azt mondom, hogy ordítaon te meg tojd le magasról. De egy kis hiszti miatt én pl nem kapkodom fel.
A másik, miért kell folyamatosan figyelni? Bababarátta kell tenni a lakást és ennyi.
Én egyébkent amibe lehet bevonom. Simán tudok haladni vele.
Egyedulallo szulo vagyok, nem nezett tv-t egy evesen plane nem, eszembe nem jutott. Borzaszto karos.
A lakast biztonsagossa kell tenni. Nem is ertem, valami muzeumba laktok ? Becsukod a furdoszoba, kamra, tarolo,dolgozoszoba, mittudomen milyen ajtot ahiova nem mehet. Nappali, o szobaja, haloszoba meg legyen bababiztos. Konyhaban szekrenyekre gyerekzar. Kis kapu esetleg az ajtora.
Barmit meg tudtam csinalni mellette, kiveve a furdoszoba takaritas, azt meg heti egyszer megcsinaltam abban a 45 percben amikor aludt.
Mi lenne veled ha 2-3 kisgyerek lenne ?
Nekem mondjuk 2 éves lesz, de egyrészt bevonom őt, pl szerintem 1 éves kora óta ha úgy van, adogatja nekem a ruhákat a szaritobol, mosogepbol, mosogatogepbol az evoeszkozoket.
Ha a konyhában pakolok, kihozok neki ceruzát, papírt és rajzolgat az étkező asztalnál, vagy játékot hozok neki.
Porszívózasnal sokáig fogtam közben a másik kezemben, mostmár eljátszik körülöttem. Felmosni akkor szoktam ha alszik.
Mondjuk én kapcsolok neki mesét, ha minden kötél szakad, nem tartom ördögtől valónak.
Nálunk ment a tv sokat , de sosem érdekelte. Inkább zenét hallgattunk. De 1 évesen nekem le se tojta a tvt , de én simán kapcsoltam volna neki ha szükségem lett volna pár percre egyedül.
Egyébként a mosást mindig reggel indítottam el és délben amikor aludt akkor teregettem ki
Főzni délben főztem alvás időben vagy este amikor letettem aludni.
Furdő stb takarítást is alvás időben rendeztem.
Ha elvolt épp egyedül akkor addig megcsinaltam valamit gyorsan ha volt rá lehetőségem de amúgy mindent délre és estére időzítettem.
Vagy beraktam etetőszékbe valami kis kajcsival és amíg evett addig nézte hogy én mit csinálok épp. Enni mindig szinte vele ettem. Ő az etetőszékben én meg közben mellette az asztalnál.
Játékokat stb ilyesmit sose pakoltam össze csak alvás előtt . Fölöslegesnek tartom egész nap pakolni a gyerek után mikor úgyis szétrámol rögtön. Kb ennyi. Fárasztó de megoldható
Az egy évesem még nekem sem nézett TV-t, ahogy a többiek írták, nem otthagytam játszani egyedül, hanem mindenbe bevontam, mindenhova jött velem. Nyilván így 3-szor annyi idő volt bármit megcsinálni, dehát "ráértem" a napi 9 órában, amig egyedül voltam vele. Ha valami nagyon gáz volt, az alvás idejében csináltam.
Kb. 1,5 éves kora óta kapcsolok neki mesét, de nem sokat. Most 2,5 éves, napi 1-2 alkalommal nézhet kb. 15-20 percet mesét, amíg megiszom a kávém és nyomkodom a telefonom nyugalomban :D Mint most. Ez is fôleg azért kell, mert van egy 4 hónapos tesója, és így már semmi, de semmi énidőm nincs, mert kb. sosem egyidőben alszanak, egész nap ez a kétszer 15 perc a pihenőm.
Szóval nekem egy gyerekkel sosem volt probléma a rend, mióta ketten vannak, igen, azóta nehéz :D
Lakásban lakunk, 14honapos a fiunk, nem tévézik, és egy örökmozgó, akire állandóan figyelni kell (szerintem nincs olyan gyerek ebben a korban, akire nem, bár ugye temperamentumban különbözőek). Sírni sem hagyom.
Mindenhova jön velem, próbálok együtt csinálni vele mindent. Pl mosógépbe berakodni, abból kiszedni a ruhát nagyon szereti. A porszívó után szaladni is. Felmosni nem nagyon szoktam, csak a konyhát, előszobat, azt is csak mikor sikerül. Portörlest igyekszem a porszívó fejével elintezni a legtöbb helyen. Teregetni is akkor szoktam, mikor alszik, vagy van hogy addig elmatat mellettem valamivel, vagy afogatja pl a bugyikat, zoknikat. Fürdőszobát akkor takarítok, mikor alszik, vagy mikor segítségem van.
A sutőajtó, veszélyes tartalmú szekrények gyereket árral vannak lezárva, így amit nem akarom hogy nyitogasson, azt nem tudja kinyitni.... Cipősszekrenyből pl szeret kirakodni de ez engem nem zavar, magára rántani nem tudja. Konnektorba vettem dugaszt, különben naponta 50x rázná meg az áram.
Ha főzök, vagy játszik a földön, ha nem akar, akkor az etetőszekbol figyel, mit csinálok. Vagy tanulotoronybol. Ilyenkor adok valamit a kezébe, amivel elszorakozik, pl fakanalat, műanyag merokanalat, szilikonos muffinformákat.... Vagy ha pl almát, répát hámozok, akkor kap o is belőle, addig is feszeget, vagy az alma héját is odaadom játszani (nem eszi meg).
Néha van olyan, hogy nagyon nyűgös és semmi se jó. Ilyenkor csúszik a főzés, megölelgetem, leülök vele játszani, csak rá figyelek. Aztán 15-20-30perc utan újra próbálkozok a főzessel.
Most viszonylag klassz, mert alszik egy huzamban 2 órát, az alatt azért még lehet csinálni sok mindent (bár én ezt az időt igyekszem pihenessel tölteni, mivel terhes vagyok a másodikkal). Mikor kisebb volt és csak séta közben aludt babakocsiban, akkor bizony nem volt időm főzni, mert napi 5-6orat kint töltöttem, hogy aludjon. Ilyenkor ez idő alatt bementem a városba (gyalog) és vettem egy pizzaszeletet, kalácsot, ez volt az ebéd, ha másra nem tudott idő... Takarítani meg szintén akkor és annyit takarítottam, amennyi békéért, szóval nem sokat, de azért túléltük. Legtöbbször akkor takarítottam, mikor előtt anyukám vigyázni a picire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!