Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerinted ki van használva ez...

Szerinted ki van használva ez a gyerek?

Figyelt kérdés

10 éves, az alábbi ház körüli feladatai vannak:

-Ő tapossa meg a műanyag palackokat, mielőtt szelektívbe kerülnek, mondjuk heti 8at, 2 alkalomra leosztva, kb 5 perc összesen. Ezeket el is viszi heti 2x a kukához, ami kb 5 méter egy forduló, a házból nem kell kimennie.

-Ha takarítunk, amit összeszeszdtem szemetet, ő viszi el az 5 méterre lévő kukához.

-Heti egyszer összeszedem a lakásban lévő maradt poharat/tányért, aztán ő kiviszi a szintén 5 méterre lévő konyhába.

Ő hozza be a vizet, amit mindketten iszunk kb 80%ban, ez heti 2 alkalmat jelent, néha három alkalmat(két üveg másfeles víz alkalmanként).

Heti 2-3x el kell vinnie valamit(tányér étel, pohár üdítő, gyümölcs, fagyi), amihez kimegy a lakásból egy másik lakáshoz, ami kb 20 méter, lemegy egy kicsi lépcsőn.

Ezen kívül célbadobhat a megmaradt kupakokkal a kupakgyűjtőbe, ha épp kedve van, erre nem kérem meg.

Szobáját nem takarítja, nem tereget, nem hajtogatja a ruháit, nem fordítja ki őket, nem ő rakja a szekrénybe, a megfelelő helyre. Nem pakolja el a játékait, együtt csináljuk, amiből szinte mindent én csinálok, ő meg nézi, 90%ban én csinálom. Cipőit nem rakja a helyére, szoba közepéről össze kell szednem vagy szólni érte, és akkor xedik szólásra talán megcsinálja. Nem pakol be magának, nem írja a leckéjét, szólok a fürdését, fogmosásért, öltözésért, nem ágyaz, nem dobja ki a taknyos zsepiket sem, ott van 10 centire a kukától az asztalán. Nem segít főzni(csak ha csokis süti van), nem mosogat, nem rak be mosást, nem porszívózik, nem mos fel.

Most azzal jött, hogy ő egy szolga és elsírta magát, milyen rossz élete van és ő nem akarja csinálni az általa csinált "megalázó" dolgokat.

Én úgy érzem, kiválogattam a lehető legkisebb befektetéssel járó munkákat, abból is alig végez valamit, ő úgy érzi, hogy le van terhelve és ki van használva. Kb heti 15 percnyi "munkát" végez, ami nagyrészt séta, nem kell súrolnia, koszhoz nyúlni, dzsuvába nyúlni, monoton dolgokat csinálnia, veszélyes dolgokat csinálnia, fárasztó fizikai tevékenységet végeznie, nem kell rendszereznie sem meg válogatni, vagy kézügyességet igénylő dolgot csinálni, mint a hajtogatás. És mégis.

Érti, hogy én többet végzek, hisz már írtam erről listát, milliószor átbeszéltük, semmit nem akar lecserélni másik melóra, csak szabadulna attól, amije van. Hogyan szüntessen meg, hogy újra és újra szolgának érezze magát? Még csak nem is káromkodok, hanem így mondom hogy "vidd le kérlek ezt", vagy "hozz ide légyszíves", "ugye tudod mit kell csinálnod?" szerintem totál rendes vagyok, és mindig meg is köszönöm és meg is dicsérem, hogy ügyes volt vagy jól csinálta, de amikor ilyen van, pl most is, ma ezt az egyet kértem, és erre nekiállt bőgni és panaszkodni, 2 percig volt és egy kb 30dkgs tányért vitt le kajával megrakva.. szóval felmegy bennem a pumpa rendesen, és havonta egyszer kétszer van nála ilyen.

2023. aug. 27. 14:09
1 2 3 4
 31/39 A kérdező kommentje:

Én is bevontam az elejétől, csak "nem lépett szintet", ahogy nőtt, írtam, hogy kb 3 éves szinten mozog, akkor is ilyenek csinált, meg most is, csak akkor még szívesen, most meg tehernek érzi. Valahol 5-6 éves kor körül kezdődött, hogy drámázik.

Én tök "dolgos vagyok", magamtól keresem mit kéne megcsinálni, max panaszkodok néha, hogy "nemigaz, hogy már megint nem lehetett rendesen csinálni" "csak normálisan oda kellene tenni és akkor nem maszatolna" meg ilyenek. Tőlem megkövetelték a segítséget, kaptam is ha nem, vagy rosszul csináltam, de magamtól is segítettem "szegény anyámnak, hogy örüljön", mondjuk nekem szr szüleim voltak. Nem vagyok valami pedáns, minimumot várok szerintem, de a gyereknek még az is sok.

2023. aug. 27. 21:08
 32/39 anonim ***** válasza:
87%
De kérdező, azt értsd meg, hogy túl komolyan veszed, túl nagy jelentőséget tulajdonítasz egy sima mezei hisztinek, amit ő ki is használ. Nincs ilyen, hogy egy tízéves sír, mert ki kell dobnia a kupakokat meg levinni a szemetet néha. Viselkedj már úgy, mint egy szülő és ne szard össze magad a hisztérián. Próbáltad megbeszélni, nem megy, ragaszkodik a hülye nyakatekert "logikájához", aminek az a lényege, hogy neki semmit se kelljen csinálni soha. Kiröhögöd és otthagyod a hülyeségével, ez a minimum. De leginkább növelni kéne a feladatok mennyiségét, ez, amit csinál, egy nagy semmi. Azt mondod, tudja, hogy masokhoz képest is kevesebbet csinál, de szerinte mégis igazságtalan, hogy bámit is csinálnia kell. Erre írod, hogy "logika"? Ez nem logika, még csak érvelni se próbál, simán nyivákol. Ne hagyd, mert így egy újabb idióta életképtelen incelt nevelsz, amire semmi szüksége a társadalomnak. Szedd össze magad.
2023. aug. 28. 05:44
 33/39 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező,ezt nem kell megbeszélni vele,10 éves értelmes,meg kell értenie hogy mindenkinek vannak feladatai a házban, ő sem kivétel...ha nem tetszik neki amit csinál,adj neki más feladatokat,nehezebbeket,aztán majd meglátod hogy fog reagálni .

Nem esik le a gyűrű az ujjarol ha csinál valamit otthon

2023. aug. 28. 06:29
 34/39 anonim ***** válasza:
Közöld vele ellentmondást nem türö hangom hogy rendet kell raknia ,és ki kell vinia a szemetet az összeset ami szobályában van ja és most azonnal,de a hangodnak is határozottnak kell lennie.
2023. aug. 28. 07:01
 35/39 anonim ***** válasza:
Huhh
2023. aug. 28. 08:42
 36/39 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem pedig, a szobáját,ő takarítsa, Ő tegye el a ruhait,játékait, besegithet teregetni és mosogatni is simán, ezek nem nagy dolgok és 10 éves.

A 7 évesem is egyedül pakolja a játekait, annyi,hogy meg segítek a szobaja takarításában, de a 1w evesem total egyedül takaritja az övet elrakja a tiszta ruháit a szekrényébe, és ha megkérem valamire akkor segít, oke van hogy húzza a száját, de kiskamasz teljesen érthető. Megbeszeltük,hogy mindegyikünknek az a legkobb ha rendben van a ház, rengeteg dolgom van nem vagyok en sem bejárónő, ha segítünk egymásnak előrébb vagyunk.

2023. aug. 28. 09:00
 37/39 anonim ***** válasza:
12
2023. aug. 28. 09:01
 38/39 Hovarju ***** válasza:
100%

Én ennyi idősen már egyedül sétáltattam az akkori kutyánkat. Palacsintát sütöttem.

Kb. ennyi idős voltam, amikor egyedül főztem paprikás krumplit, mert az anyukám beteg volt és meg akartam lepni vele.

Szóval ez egyáltalán nem sok. Egyetértek az előttem szólókkal, ne vitatkozz vele és nem magyarázkodj, vagy amit akkor is el kell végezni, ha nem tetszik.

Az még esetleg segíthet, ha másoknak "dicsekszel" a füle hallatára, hogy Ő mennyire ügyes volt, amikor megcsinált valamit.

2023. aug. 28. 14:32
 39/39 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: "A manipuláció latin eredetű szó, "jelentése" kezelés, bánásmód. A manipuláció egyfajta befolyásolás, amelynek célja mások attitűdjének, a beállítódásának átformálása, a viselkedés, a cselekvés, az érzelmek és a kogníció megváltoztatása, átszervezése."

Magyarán azzal, hogy sír, hogy milyen szerencsétlen, érzelmileg próbál manipulálni téged, vagyis befolyásolni a te érzelmeidet, megváltoztatni a hozzáállásodat, ez esetben a saját javára, vagyis hogy ő elérje, amit akar. Nem tudom, honnan és miből vetted azt a hülyeséget, amit korábban írtál, hogy ez nem volt manipuláció.

A manipuláció egyébként nem feltétlenül tudatos egy gyerek részéről, ösztönösen is jöhet, akár tanulhatta is, hogy ha sírok, el tudom érni/jobban el tudom érni, amit akarok. Van, aki könnyen sír. Szerintem nyugodtan leszögezhetjük, hogy a gyereked személyisége nem olyan, mint a tiéd, vagyis ne magadból akarj kiindulni. és ha tegyük fel, ő komolyan úgy érzi, hogy hát tök igazságtalan vele az élet, minden logikus magyarázat meg belátás ellenére, akkor egyszerűen gondolj arra, hogy igen, az élet rohadtul igazságtalan tud lenni, ezt felnőtt korig szerintem mindannyian megtapasztaljuk, tehát igenis az életre neveled azt a gyereket, hiába érzi igazságtalannak valami nyakatekert elképzelés alapján, hogy ő most rabszolga, mert keresztbe kell tennie két szalmaszálat.

Amit még csinálhatsz, hogy ha nem szereti konkrétan ezeket a eladatokat, akkor írtok egy listát az összes feladatokból, amiből x számút neki el kell végeznie, de maga választhatja ki, mik legyenek azok. Én például gyerekkoromban szerettem mosogatni, de most már utálok, nem azért, mert erőltették valaha is, egyszerűen megváltoztam. Vagy például mosni régen nem szerettem, most szeretek. Szóval lehet, hogy pont ezeket a feladatokat utálja, bár kicsi az esélye, de meg kell értenie, hogy nem opció a semmittevés és hogy te mindent a feneke alá tolsz - ne is csináld egyébként ezt -, de az lehetséges, hogy számára szimpatikusabb feladatokat vállaljon.

2023. aug. 29. 11:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!