Anyukák, őszintén milyen anyagiak mellett érdemes második babát vállalni?
Nagyon foglalkoztat régóta ez a téma, ez egy névtelen oldal, úgyhogy itt meg merem őszintén kérdezni, remélem más is meg meri osztani a tapasztalatait.
Van egy 2,5 éves kisfiunk, korunk miatt pár évünk van még eldönteni, hogy legyen-e második baba. 1 gyerek volt a terv eredetileg, úgy éreztük ennyi fér bele érzelmileg és anyagilag is az életünkbe. A véleményünk abban már megváltozott, érzelmileg, időben, türelemmel úgy érezzük bírnánk 2 gyerekkel is, de az anyagiak már erősen kérdésesek.
Nem szokás erről beszélni, de leírom az anyagi helyzetünket. Abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy saját házunk van, aminek 50 ezer ft a fix törlesztője, más hitelünk nincs. 2 autónk van, sajnos mivel vidéken élünk, ez szükséges (bár főleg a férjemét használjuk). A bevételünk összesen 650-700 ezer ft. Jelentős növekedés nem várható mostanában. Most hogy kicsi még fiunk, ebből jól kijövünk, de félretenni minimálisan tudunk (20-30 ezer havonta), ha kapunk bónuszt évi 1-2 alkalommal, azt szoktuk mellétenni. Hatalmas igényeink nincsenek, de fontos nekünk az egészséges táplálkozás és a mozgás, plusz évi 1-2-szer szeretünk elmenni egy pár napra pihenni, általában belföldön, semmi luxus, de azért nem itthonról visszük ilyenkor a kaját.
Ilyen anyagiak mellett beleférne 2 gyerek? Egyrészt vágyunk rá, másrészt félünk ettől. Ti bevállalnátok/bevállaltátok így? Nem vagyunk már olyan fiatalok, nem nagyon várható, hogy a karrierünk most fog még beindulni, úgyhogy ezzel nem számolunk. Ti mit gondoltok?
Igazából három gyereketek van, mert nagyanyám azt mondta, egy autó fenntartása annyiba kerül, mint egy gyerek, szóval így már van tapasztalatotok :D
Félretéve a viccet, szerintem vállaljátok be, és még mindig lehet munkahelyet váltani, előrelépni, fizetésemelést kérni. Életbiztosítást is lehet kötni. És ha vannak átmenetileg szűkös időszakok, azt is meg lehet oldani. Szerintem itt nagyon sokan 650-700 alatti fizuból élnek, szerintem két gyerekkel ez nem a luxus kategória, ennyi simán el tud menni, ha az ember nem figyel oda. De ha mások is megoldják, nektek is menni fog.
Nekünk havi 700-800 a bevételünk, ez csak férjem részéről, meg a családi, stb, én nem dolgozom. Néha kapok időszakos munkát, az havi kb 50, max 100.
2 kicsi gyerek van, 3 és 5 évesek. Hitel 2 van, összesen havi 100. Simán kijövünk, megvan mindenünk, 2 autó, kertes ház egy kisvárosban, gyerekek nem nélkülöznek semmiben, és közben állandó felújításban vagyunk, apránként, de haladunk (inkább időhiány, mint pénz), a nagyja már kész. Van egy elég nagy összegű megtakarításunk, és még a gyerekeknek is teszünk félre.
Valamennyit spórolunk azon, hogy kis korkülönbséggel, ugyanolyan nemű gyerekeink lettek. Ruhák, játékok, közös programmal mind a 2 gyerek igényei kielégítve, stb.
Mi picit jobb anyagi helyzetben vagyunk, és bevállaltuk a másodikat, sőt 3 a terv, de ez még változhat, pont az anyagi mérlegelés miatt. Lakáshitelünk nincs, pontosabban a babaváró, ami szünetel. Mivel már én is visszatértem dolgozni, míg a kistesó meg nem születik, így a havi bevételünk most nagyon jó, havi 900ezer-1millio összesen kettőnknek, ami a gyed időszaka alatt le fog majd csökkeni kb. 600-700-ra. Vagy ha jön egy újabb covid-szerűség, ami miatt ismét elveszti a férjem az állását, akkor 210-re... Illetve a babaváróból vettünk egy garzont, amit albérletnek adunk ki, abból befolyik havi 70-80e Ft (amortizációtól függően).
Én úgy látom, hogy kisbaba korban nincsenek olyan óóóriási kiadások, mint mondjuk iskolás korban, így én ezt a babás-kisgyermekkoros időszakot próbálom úgy alakítani, hogy egyrészt legyen egy biztonsági tartalék a számlámon, amihez tudok nyúlni az iskolás időszakban, főleg 2-3 gyerek esetén. Másrészt babakötvénybe teszünk félre, ami egy jó induló tőke lehet számára/számukra 18-19 évesen. Ezt nagyon hektikusan fizetjük sajnos, van hogy hónapokig semmit (akár 6-7 hónapig is), aztán az összegyűlt albérletpénzt egyben ráutaljuk.
Tehát sztem tök jogos a kérdésed, és szükséges az anyagi helyzetet is mérlegelni. A kérdés, hogy mit szeretnél megadni a gyermekeidnek. Szeretnéd, ha saját házzal, autóval tudnád elindítani őket az életben? El tudtok kezdeni apránként félretenni ehhez? Vagy ez egy olyan cél lenne, amit 1 gyereknek sem tudnátok biztosítani? Akkor mi az, amit kettőnek tudnátok, és menne is? Én ilyesmi oldalról közelíteném meg a helyzetet.
Nekem a célom az, hogy minden gyermekemet egyetemre tudjam járatni (nyilván ha ők is hajlanak majd rá), tehát tudjam taníttatni mindet. Illetve el tudjam indítani őket az életben úgy, hogy tudok a fenekük alá tenni egy olcsóbb, de biztonságos autót, ha erre szükségük van pl. munkába járáshoz. Az is nagyszerű lenne, ha szükség esetén egy vidéki ház árába is be tudnék segíteni. Nyilván nem látom előre a gazdasági helyzetet, ezért a ház kérdés teljesen bizonytalan, ahogy az is, vajon hol fognak majd letelepedni, hiszen egy vidéki ingatlan ára sosem fog vetekedni egy budapestivel, és azt 1 gyereknek sem tudnám biztosítani. Emiatt igyekszem majd a karrierútjukat is afelé terelni, hogy a közelben, vidéken helyezkedjenek el, olyan szakmát válasszanak, ami piacképes a környéken, meg persze érdekli is őket. Vagy nem helyhez kötött. Szóval rettentő tudatos próbálok lenni ebben a kérdésben, aminek mind-mind köze van az anyagiakhoz, és a vállalt gyermekek számához. Aztán gondolom a sok tervezésből majd semmi nem úgy fog összejönni. :DD
4 gyerekem van, 3 él velünk. 13, 15, 20 évesek.
Én fixen kapok 130ezret +itthon dolgozom, az olyan havi plusz 50ezer es 100ezer közt van.
Párom 300 körül hoz haza.
Tehát fogjuk rá, 530 ezer durván a bevétel.
A nagyobbikunk ösztöndíjat kap, mellette a gyakorlatért fizetést.
Saját ház, hitel nincs
3 autó. Egy céges, ez több pénzt visz el. Egy személy nekem. És egy személy a fiunké, ezt fizeti magának az ösztöndíjból.
Mi simán elélünk ennyiből.
Lányom (középső) versenytáncol, fiam (kicsi) jegkorongozik. Edzések, felszerelés nem olcsó.
Idén 1 hétre megyünk belföldön nyaralni. Ebben a hónapban pl 2 teledont is vettünk a 2 kisebbnek. Szoval nem nélkülözünk.
Mi 6 - an élünk 570000 ft - böl 4 gyerekünk van.
2 autónk van és egy családi házunk hitelünk csak a babaváró van...
Havi 40000 - et fizetünk ltp- re illetve 16000 ft- t magánnyugdíjpénztárra.
Szerintem simán vállalhattok 2. babát.
Körülbelül hasonló anyagi helyzetben vagyunk. Én nem vállalnám/vállalok be így a második gyereket. Biztos ki lehetne belőle valahogy jönni, de nem az a cél, hogy eltengődjünk.
Olyanokkal is kalkulálok, hogy a romló iskolarendszer miatt ki tudja mennyit kell majd pluszban taníttatásra költeni a jövőben, az egészségügyi kiadásokat nem is említve (hisz ha az ember nem megy magánba, kb. megdögölhet). Pici még a fiunk, ki tudja, nem kell-e fejlesztésekre hordani, nem lesz-e SNI-s, bár jelenleg nincs nyoma, de az igazából később derül ki. De a második gyereknél meg eleve lutri az egész...
Amúgy meg az a célunk, hogy a fiunkat ne pucér fenékkel indítsuk el az életben.
Emellett harmincasként már komolyabban foglalkoznunk kell az önkéntes nyugdíj megtakarítással, hisz nekünk már biztosan nem lesz nyugdíjunk. Ennyi mindent meg nem lehet ilyen fizetésekből megvalósítani... Szóval mi kicsit továbbgondoljuk, mint pillanatnyi "de babáznék még" vágyak.
"ha jönne a második baba, de akkor nem kellene fizetni a törlesztőt sem (babaváró hitelünk van)."
Csak három évig nem kéne, utána meg ugyanúgy számolni kell vele.
Nagyban függ az igényektől.
Nekünk kettőnknek kb 900 ezer a nettó havi bevételünk.
Egy gyerek van, nem is lesz több. Ha összébb húznánk a nadrágot beleférne, de mi ennek az egy gyereknek szeretnénk megadni mindent, persze ésszerű kereteken belül.
Van hitelünk, havi 150 ezer, emellett félrerakunk a kicsinek minden hónapban 100 ezret már születése óta. Jelenleg 5 éves, beszédhibája van ami az állami logopédus szerint nem igényel fejlesztést, de eléggé hallható, így magánba járunk heti kétszer, alkalmanként 5 ezerért. Szintén magánba járunk TSMT tornára figyelem erősítése miatt, ez havonta 30 ezer.
Nekünk is fontos az egészséges, változatos étkezés és a mozgás, én úszni járok, férjem konditerembe, a gyerkőc pedig úszni és focira. Mindhármunk havi bérlete összesen 85 ezer.
Félre szoktunk tenni havi 50 ezret váratlan kiadésokra és 50 et nyaralásra. Szeretjük tartalmasan tölteni a hétvégéket(színház, mozi, játszóház, kiállítás, állatkert, libegő stb)
Persze lehet mondani hogy nagyok az igényeink, de mi így érezzük magunkat boldognak. Unokanővéreméknek ketten van körülbelül 500 ezer fizetésük, két gyerek van, ők is boldogok.
Ezzel csak azt szeretném mondani hogy minden függ attól milyen életszínvonalon szerettek élni, mik az igényeitek. Nekünk fontos a mozgás, kultúra, új országok megismerése, a tanulás stb. Ezek drága dolgok így nekünk nem férne bele egy második. Annyira nem is vágyunk rá, ha nagyon szeretnénk nyilván le tudnánk mondani valamiről. De nekünk így jó.
A tiétekhez hasonló anyagi helyzetre mi bevállaltuk.
Annyi h nekünk hitelünk sem volt. Azért megjegyezném h azt írod h tápszer vagy dévény stb nem okozna gondot.
Na igen mi is így voltunk ezzel. Csak arra nem számítottunk h ikreink lesznek. 😅
Dupla pelus, dupla tápszer stb.
Nem éhezünk, de volt olyan hónap h nem tudtunk félretenni, sőt! A meglévőhöz is hozzányúltunk.
Ezzel csak azt akarom mondani hogy legyen fix tartalékod mielőtt neki vágtok, mert bármi történhet (baleset, válás, covid stb helyzetekre)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!