Anyukák, őszintén milyen anyagiak mellett érdemes második babát vállalni?
Nagyon foglalkoztat régóta ez a téma, ez egy névtelen oldal, úgyhogy itt meg merem őszintén kérdezni, remélem más is meg meri osztani a tapasztalatait.
Van egy 2,5 éves kisfiunk, korunk miatt pár évünk van még eldönteni, hogy legyen-e második baba. 1 gyerek volt a terv eredetileg, úgy éreztük ennyi fér bele érzelmileg és anyagilag is az életünkbe. A véleményünk abban már megváltozott, érzelmileg, időben, türelemmel úgy érezzük bírnánk 2 gyerekkel is, de az anyagiak már erősen kérdésesek.
Nem szokás erről beszélni, de leírom az anyagi helyzetünket. Abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy saját házunk van, aminek 50 ezer ft a fix törlesztője, más hitelünk nincs. 2 autónk van, sajnos mivel vidéken élünk, ez szükséges (bár főleg a férjemét használjuk). A bevételünk összesen 650-700 ezer ft. Jelentős növekedés nem várható mostanában. Most hogy kicsi még fiunk, ebből jól kijövünk, de félretenni minimálisan tudunk (20-30 ezer havonta), ha kapunk bónuszt évi 1-2 alkalommal, azt szoktuk mellétenni. Hatalmas igényeink nincsenek, de fontos nekünk az egészséges táplálkozás és a mozgás, plusz évi 1-2-szer szeretünk elmenni egy pár napra pihenni, általában belföldön, semmi luxus, de azért nem itthonról visszük ilyenkor a kaját.
Ilyen anyagiak mellett beleférne 2 gyerek? Egyrészt vágyunk rá, másrészt félünk ettől. Ti bevállalnátok/bevállaltátok így? Nem vagyunk már olyan fiatalok, nem nagyon várható, hogy a karrierünk most fog még beindulni, úgyhogy ezzel nem számolunk. Ti mit gondoltok?
Te most dolgozol? Tehát a 650-700 ezer Ft jövedelem akkor is fixen meglesz, ha otthon leszel a picivel? Vagy kiesel munkából és a pénz is kevesebb lesz, miközben a kiadás nő? Ez a nem mindegy...
Azt előre nem lehet megjósolni, hogy a baba eltartása mennyibe fog kerülni. Nem mindegy, hogy anyatejes vagy tápszeres. Nem mindegy, hogy a babakelengyét örökli e a nagytól, vagy mindent újra meg kell venni. Illetve lehetnek plusz kiadások pl hasfájós babának csak a probiotikum és a laktáz enzim csepp havi több tízezer forintba kerülhet. Vagy ha ne adj Isten dévénytornát vagy más fejlesztést kell kifizetni, ahol 10.000 ft/alkalom.
Szóval... ezeket kell átgondolni.
Mi sokkal sokkal rosszabb helyzetben vagyunk... Férjem dolgozik csak, össz bevételünk kb 400ezer egy hónapban. A házat babaváróból vettük, jelenleg nem kell fizetni a törlesztőt még 3évig. 1 autó van, vidéken élünk így a bejárás sok de a férjem munkahelye fizet havi 35ezret üzemanyagra így minimálisan kell ráfizetnünk. Más nagy kiadásunk nincs, nem igazán járunk messzebbre, kirándulni esetleg havonta egyszer, játszóház, állatkert, fürdő ilyesmi olcsóbb dolgokkal beérjük.
Most várjuk a második babát, próbáltam elhelyezkedni néhány hónapja, nem jött össze, ezért döntöttünk a baba mellett. Soha nem tettem pénz függővé a gyerekvállalást, sokan bíráltak is miatta. Egyszerűen azt éreztem, hogy ha arra várok, hogy mindenre legyen pénzem akkor sose lesz gyerekem.
Most erre mit lehet mondani?
Nekünk 480 ezer a bevételünk, ez a férjem fizuja+az én gyedem. Vagyis most született meg a második babánk, így most csedet kapok, de ugye csak 6 hónapig.
Mu ebböl megélünk, nekünk is van havi 50 ezer lakáshitelünk, de még havi 100 ezret félre is rakunk. Mondjuk, csak 1 kocsink van, de azért mégis 200-250 ezerrel kevesebb a bevételünk, mint nektek, viszont eszerint jobban gazdálkodunk belőle.
Én nem érzem, hogy bármink ne lenne meg, ha lassan is, de azért haladunk mindennel.
Szerintem ha kiszámolod, hogy most mennyit költetek az egy gyerekre és azt beszorzod kettővel, plusz figyelembe veszed, hogy ahogy idősödnek, egyre több lesz a kiadás is (sportra járatni, különórák, ilyen-olyan hobbik, mittudomén), esetleg belekalkulálod, hogy a másodiknak majd kellhet a supinált cipő, a szemüveg, a fejlesztés (mert ki tudja, ugye), akkor ez alapján tudsz döntést hozni. Lehet persze spórolni, lemondani a kondibérletet meg minden, de az szerintem a mentális és családi-kapcsolati egészség szempontjából is fontos, hogy viszonylag kényelmesnek és ne szorongatónak érezd az életeteket. Egy nyaralásra spórolni pár hónapig még mindig más, mint a gyerek bármilyen nyűgjére/kívánságára évekig.
Nálunk két gyerek van, a kicsi a házfelújítás kellős közepébe pottyant bele, szóval nem tudom egyértelműen megmondani, hogy mi az a többletköltség, amit a felújítástól függetlenül ő maga jelent (na meg most infláció meg minden), de mi átlagosan azért elég sokat költünk, egy havi átlag bevásárlás (kaja, pelenka, minden szirszar) 400-450 körül szokott kijönni. A lakáshitel, rezsi, autó költsége ezen felül van, de ezek nem változnak a gyerek érkezésével. Második babánál sok minden van, amit megörököl a nagytesótól, kisbabák esetében a nemi különbözőség sem lényeges, és persze, mint mindig, lehet dolgokat használtan is venni, ha szükség van rá. Viszont mi viszonylag sokat is keresünk, és mondjuk ha nem lenne a házfelújítás (talán lassan már véget ér), akkor jelentősebb összegeket fogunk tudni félrerakni úgy is, hogy én GYED-en vagyok és nem a teljes fizetésem kapom kézhez, ugyebár.
Ezt lehetetlen megmondani….
Nem mindegy hol
Milyen igények
Milyen vàsàrlási szokások
Milyen háttér
Stb stb
??????
Plusz érdemes rákalkulálni a mi esetünket.
Nagyon agyaltunk bár a 3. Gyereken.
Mind anyagilag, mind mindenhogyan.
Bevállaltuk…
Csak éppen ikrek jönnek.
Így màr biztosan lemondásokkal fog járni…
Nem is most, hanem később.
Nekünk is saját ház, igaz nincs törlesztőnk. 2 saját autó (szintén falu, máshogy nem menne).
Nekünk 2 gyerek van. 4 a nagy, 1.5 a kicsi
Én gyeden vagyok, 100+ 26 a családi.
Férjem egyéni vállalkozó, hol kb 0 bevétele van, hol 500ezer.
Azt tudom mondani, átlagosan 350-400ezerből élünk.
Durván 40ezer a rezsi. Úgy 200 megy el kajára. Marad 100-150ezer minden hónapban egyéb kiadásokra (pl tankolás, biztosítás,pelenka stb.)
És ha ezen felül marad,az a házfelújításra megy.
Félre nem teszünk. Most pl meghalt a mosógép, simán vettünk másikat.
Nyaralni mi amúgy sem járunk, evi 2-3x egy hétvégén pihenünk. Ez is belefér
Nem azt mondom, hogy luxusban élünk, de simán megoldjuk.
Szeptembertől megyek vissza dolgozni, onnan olyan 500-550körül lesz a bevételünk, vígan elleszünk.
De ezek mi vagyunk, tuti le leszek pintozva jó gyakoris mentalitas szerint, mert itt sokszor az a jó, ha 1millio sem elég
Hasonlóan állunk, mint ti. A jövedelmünk valamivel több, de a hitelünk is. Saját ház, 2 autó, kevés félretett pénz, mert most újítottuk fel a házunkat, így elment minden pénzünk. Igazából babakocsi, kiságy, ruhák stb megvan, szóval ezeket már nem kéne újra megvenni. De szerintem nem is a babakori kiadások a sok, hanem majd ha mennek suliba. Magánórák, szakkör, sportolás, stb. Ezt is át kell gondolni. Oké, addig még sok minden változhat, de akkor is...
Mindenesetre mi eldöntöttük, hogy belevágunk a tesó projektbe, nálunk már a korunk is mérvadó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!