Gyerekesek, akik külön kasszán vagytok, ezt hogy csináljátok?
Nálunk ha úgy nézzük közös is meg nem is.
Én kapom a gyedet, ebből kifizetem a rezsit (~35-40ezer) illetve en jarok boltba. Emellett marad pénzem magamra/gyerekekre amire kell.
Férjem vállalkozó, neki a céges szamlára jön a pénz, abból veszi a szerszámokat, anyagokat. Ami kp-t kap, azt költi a boltban, illetve ad bele a kajapénzbe.
Most kaptuk vissza a gyerekekre az adókedvezményt. Először 2 gyerekre, egybe. Ha úgy nézzük szép összeg (volt).
A gyerekekre bevásároltam, ferjemnek/magamnak vettem cipőt, ki lett fizetve egy hitel teljesen megtankoltuk a kocsikat és kb el is fogyott
Este beszéltük, hogy volt nincs. Lett is egy kisebb vita belőle. Hogy az végül is kinek a pénze. Férjem szerint ugyan annyira az övé, mint az enyém, hisz közösek a gyerekek.
Szerintem nekem meg 1 fokkal több közöm van hozzá, mert az én béremből jött vissza.
Nalatok ez hogy van? Illetvr mire szoktátok költeni?
Nálunk az én számlámról megy a hiteltörlesztés, a férjem fizeti a rezsit. A bevásárlást kb felváltva, ha a gyerekünknek kell valami, azt is felváltva. Nem nézegetjük ki mennyit fizet. Cipőt, ruhát mindenki fizeti a magáét, nem szoktam a férjemnek cipőt venni, úgyis ő próbálja fel… Ha nagyobb dolgot kell csinálni a házon, megosztozunk. Az adóvisszatérítés az ő számlájára megy, a csp az enyémre. Nem gondoltam közös bankszámlát nyitni, az nekem fura, de nem is veszünk össze ezen, hogy ki miből és mit fizet, nekünk ez 8 éve működik. Nálunk most épp én keresek 2x annyit, de hamarosan újra GYED-en leszek a picivel, akkor meg nyilván neki jön több, nem nézegetjük ezt, legyen meg mindenkinek minden és mindkettőnk számláján maradjon pénz, hülyeségekre úgyse költ egyikünk se, ami meg kell, az kell.
Nem is értem amúgy a férjed min húzta fel magát, oké a saját hiteled törlesztetted, de abból a pénzből, amit viszont te kerestél meg…
Szerintem kevered a szezont a fazonnal. Éppen az a KÜLÖN kassza, ahol megy a felezgetés és centizgetés és az a KÖZÖS, ahol mindketten fizetünk ezt-azt, de nem számolgatjuk ki mire mennyit, mert nem lényeg, hiszen KÖZÖS vagyonban gondolkozunk.
Nekünk két külön számlánk van, de abszolút közösnek tekintjük a bevételeinket.
Jókat szoktam vigyorogni, amikor egy házasságban valaki kijelenti, hogy külön kasszáznak, számomra ez egyszerűen feldolgozhatatlan. Jogi szempontból a házasság vagyonközösség. Innentől kezdve szerintem vicces felezgetni, meg számolgatni ki mikor mit vett.
Nálunk nagyvonalakban (én gyed-en vagyok, a férjem dolgozik): Én fizetem a rezsit, a gyerek és a macska dolgait zömében, illetve költök magamra. A férjem fizeti a hitelünket, intézi az autót, tankolást és a bevásárlásokat. Az adókedvezményeket idén/tavaly én érvényesítettem és a családi pótlék is nekem érkezett. Szerintem ez közös, de mivel közösben gondolkozunk ez egyszer sem merült fel kérdésként, vagy problémaként. Ha nem lennénk egy család, nem lenne gyerekünk, akkor nem járna. Ilyen formán ezen vitatkozni hülyeség. Mi egyébként eltesszük a gyereknek. Eddig sem hiányzott a megélhetésünkhöz ez az összeg, ezután sem fog, neki meg majd egyszer jól jön. Ajánlom nektek is, akkor nincs ezen vita.
Nálunk minden fix dolog a férjem számlájáról megy, én egyedül vásárolni szoktam.
Utána, ami megmarad az a megtakarítás.
Mivel nem kell centizgetni, ezért azt szoktuk csinálni, hogy évente 2-3x megnézzük mennyi a megtakarítás, és ha nem elég, akkor átnézzük tételesen, hogy ki-mire költött és átbeszéljük, hogy mire figyeljünk, min tudunk fogni.
De alapvetően mindketten figyeljük az akciókat meg a kiadásokat és ritkán költünk felesleges dolgokra. (Én szerintem néha túl drága/sok ruhát veszek, a férjem meg hajlamos sport cuccokat gyűjteni)
Válaszolva a kérdésre:
A tiéd a pénz, mivel a te adódból vonták le.
Viszont a gyerekek miatt jött vissza eleve, akik közösek.
Azaz közös gyerekek miatt lett neked több pénzed.
Ha nem is a fele, de valamennyi jár a férjednek, mondjuk 30%.
Mire végeztem a 34-es megelőzött.
A centizgetős, felezgetős = külön kassza.
Ahogy a tiétek is külön, mivel a saját bevételetekre sajátként gondoltok. A férjed csak "belead" a közösbe.
A közös kasszának nem feltétele a közös számla, VISZONT a közös pénzügyi szemlélet, közös pénzügyi célok igen.
Közös kasszánál akárhova is érkezik a pénz, közösként gondoltok rá, beledobjátok egy virtuális kalapba és közös pü-i elvek mentén gazdálkodtok vele.
Akkor működik, ha mindkét fél jól tud gazdálkodni és ugyanúgy gondolkodnak a fontossági sorrendről.
Ekkor nincs elszámoltatás, ujjal mutogatás, mert mindkettő felelősen költ.
#39 nem is külön számla a kérdés, hanem a külön pénzügyi gazdálkodás.
Nem is jó ötlet egy bankszámlán lenni, mert ha az egyik fél meghal, akkor zároltatják A közös számlát és nem lesz pénze a házastársnak Amíg le nem zárul a hagyatéki eljárás, ami lehet egy év is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!