Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Megmondanátok a nagyszülőknek,...

Megmondanátok a nagyszülőknek, hogy a gyerek nem lesz náluk ott hagyva soha?

Figyelt kérdés

Első unoka, anyukám lelkes nagyi.

Annak örülök, ha jön hozzánk, vagy eljön velünk sétálni, de azt biztosan nem fogom megengedni sem most, sem később, hogy a lányunk ott legyen náluk nélkülem, vagy a férjem nélkül. Ennek az oka az anyám férje, egy egy ideggyenge, nárcisztikus férfi... És ahogy öregszik, ez egyre rosszabb.

Gyerekként, kamaszként átéltem így a mindennapokat, tisztán emlékszem, mikor még alsósként husisabb voltam, és az étteremben a pincér előtt elkezdte hangosan mondani nekem a nevelőapám, hogyha továbbra is ennyit fogok enni, úgy a fiúknak nem fogok tetszeni és senki nem akar velem lenni majd. Vagy ugyanúgy üvöltözött velem is, mint az anyámmal, ezért nagyon sokáig ha valaki hangosabban szólt, felkiáltott a környezetemben, azonnal gyomoridegem lett. Anyám szerint ilyenek, hogy gyengeség, lelki gondok nincsenek, aki sír, lehangolt, depressziós, csak hisztizik. Ha otthon elsírtam magam, elkezdtek kifigurázni, utánozták, ahogy sírok, vagy rám csapták az ajtómat, hogy fejezzem már be a hisztit. Nem tudtam beszélni otthon a problémáimról, mert anyám szerint a probléma az, ha valaki éhezik, porig ég a háza stb. Mikor már felnőttként próbáltam vele ezekről beszélni, akkor annyit mondott rá, hogy ilyen nem is volt, ő ezekre nem emlékszik. Nem védett meg soha a férjével szemben, sőt, igazából azzal "vigasztalt", hogy örüljek, amiért csak kiabál, és nem ver meg minket, meg nem iszik.

Szóval én nem akarom, hogy ebből akár csak félórát is érzékeljen a lányom. Ne üvöltözzön az anyám férje a feje felett, ha ovisként, általános iskolásként ducibb lesz, akkor ne tegyen rá olyan megjegyzéseket, hogy utána a lányom még 60 kg-os kamaszként is undorodjon magától és kövérnek gondolja magát.

Nem akarom eltiltani a nagymamájától a lányomat, de azt nem fogom engedni, hogy nélkülünk náluk legyen. 4 hónapos, még pici, de anyukám már most mondja, hogy nyárra szervezzek nyugodtan nyaralást kettesben a férjemmel, majd addig vigyáz ő a babára. Vagy most betegek voltunk a hétvégén, akkor is felajánlotta, hogy elviszi magukhoz, ne kapja el, mi pihenjük ki magunkat.

Férjem konfliktuskerülő, ő azt mondja, hogy ne támadjak így nyíltan az anyámra, elég, ha minden ilyen ötletekor előállunk valami kifogással, hogy éppen miért nem jó. Szerintem pedig igenis legyen tisztában azzal, hogy a férjének köszönheti ezt. Meg mostantól éveken át mindig valami kamu kifogáson törjük a fejünket, izguljunk, lebukunk-e?!

2023. márc. 1. 11:51
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
100%

Én is megmondanám.

Mondjuk ha most 4 hónapos a baba, nyáron egyébként is túl kicsi lenne bármennyi időt is távol tölteni tőletek (mármint ilyen nyaralásnyi időre gondolok), szóval idénre még annyira nem is kell kifogás.

2023. márc. 1. 12:34
 12/40 anonim ***** válasza:
100%
Tisztázni kell minél hamarabb, mielőtt még beleéli magát, hogy ott alszik az unoka.
2023. márc. 1. 12:35
 13/40 anonim ***** válasza:
100%
A kifogás kitalálás egy idő után gyanús lesz és csak újabb konfliktus szül. De csak úgy nem bökném oda a semmiből a témát, csak ha épp aktuális. Pl mama szól, hogy elvinné a picit, akkor ez egy jó alkalom, hogy tisztázzátok, hogy valójában miért nem viheti. Lehet, hogy majd megsértődik, és így is konfliktus lesz, de ha akarja látni az unokáját, akkor ezt a döntéseteket el kell fogadnia. Később tuti megenyhül.
2023. márc. 1. 12:37
 14/40 anonim ***** válasza:
100%
Meg lehet mondani, de nagyon oda kell figyelni a fogalmazásra.
2023. márc. 1. 12:39
 15/40 anonim ***** válasza:
82%
Én nem értem, mit kell itt fonomkodni meg figyelni a fogalmazásra. Miért, ők talán odafigyeltek annak idején? Megmondanám kerek perec, hogy nem fogom soha nalatok hagyni, mert nem bízom meg bennetek, hogy nem fogjátok őt is ugyanúgy gúnyolni, bántani. És ha anyám ezt sérelmezi, közölném, hogy ne problemázzon, ez nem baj, a baj az, hogyha valaki éhezik vagy porig ég a háza.
2023. márc. 1. 12:56
 16/40 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy látom javarészt a nevelőapádat hibáztatod, de közben az anyád is ugyanakkora vétkes. Ilyen szempontból ő sem lenne jó hatással a gyerekre. Ha nagyobb lesz, mit mondana neki, ha valamin elsírja magát? Ne sírj, mert ez nem is probléma?! Vétkesek közt cinkos, aki néma. A SAJÁT gyerekét nem védte meg! Ahh soha nem fogom az ilyent megérteni.

Ne haragudj, elfogtak az indulatok.

Tehát én is megmondanám neki. Nem kell cifrázni, csak simán normálisan megmondani neki, hogy mi a helyzet és hogy mi miért van.

Az hogy megérti -e, csak tőle függ.

2023. márc. 1. 13:05
 17/40 anonim ***** válasza:
27%

Finoman vezetném fel a dolgoz. Hogy miért?

Mert ha a gyerek 3 éves óvodás lesz, és 4 hetes nyáriszünet lesz, baromira nem mindegy h anyád hajlandó e 1 hetet bevállalni (nálatok vigyáz rá) vagy sem.

De akár 2 év múlva is jól jöhet h vigyáz rá és nem beint, még te mondjuk alszol 1et mert már 2 éve nem aludtál 3 óránál többet 1 huzamban.

2023. márc. 1. 13:06
 18/40 anonim ***** válasza:
4%

Azért nekem ez erősen hisztinek tűnik, nem voltak problémáid suliban is, más kapcsolatokban is ilyenekből? Mármint tényleg, ennyi legyen egy ember legnagyobb vétke, hogy rossz módszerrel akarja a nevelt gyerekét eltántorítani az elhízástól. Egyébként a gyerekek nem maguktól kövérek, a helytelen táplálás az oka, de inkább a mozgásszegény életmód.

Én se bíznám amúgy rá, de erősen HSPnek tűnsz, túlreagálósnak.

2023. márc. 1. 13:07
 19/40 A kérdező kommentje:

Nem voltam elhízott soha, de tény, hogy alsósként nem 15 kg voltam vasággyal. Azért az elhízástól nagyon messze van az én akkori állapotom. De igazából szerintem ez itt mindegy. Akkor sem mondunk olyat egy 9 évesnek, hogy ha ennyit eszel, akkor nem fogsz tetszeni a fiúknak soha.

De oldalakon át írhatnám a nevelőapám válogatott beszólásait, amik ahhoz vezettek, hogy még 60 kilósan is kövérnek gondoltam magam, nyáron, 38 fokban sem voltam hajlandó rövidnadrágot felvenni, nem jártam a barátnőimmel strandra, medencés bulikon sem vetkőztem fürdőruhára. 20 éves koromig nem tudtam mások előtt enni, vagy akár beülni egy étteremben, mert úgy éreztem, hogy mások engem néznek, miközben eszem, biztosan azt beszélik, hogy miért eszem szénhidrátot, miért rendeltem egész adagot féladag helyett stb.

Azt sem érzem szuperérzékenységnek, hogy elsírtam magam, mikor 4-est kaptam egy környezetismeret témazáróra, otthon pedig másfél órán át hallgattam, hogy semmire nem fogom így vinni, majd mehetek a kisboltba árulni a parizert, meg szolgálhatom ki az osztálytársaimat, akik vitték is valamire. De ugyanez volt akkor is, ha a matematika nem ment, vagy a kémiát nem értettem. Vagy ha már nem bírtam hallgatni, ahogy üvölt velem negyedórája azért, mert véletlenül elejtettem pakolás közben egy poharat és eltört a földön... Igen, bevallom, ilyenkor elsírtam magam gyerekként, mert igazságtalannak éreztem a viselkedését velem szemben.

Később ennek is lett "jótékony hatása" az életemre, mindenhol én akartam lenni a legjobb, 130%-ot akartam nyújtani az élet minden területén, mert bármit megtettem volna azért, hogy ne becsméreljen otthon anyámnak a férje, ne tegyen rám megjegyzéseket.

Szóval de, bőven voltak ebből később problémáim, még egyetemistaként is, mikor már külön éltem tőlük. Nyilván tudom, hogy te nem így értetted a kérdésedet, de szerintem nem véletlen, hogy az anyám férjével még a saját szülei, és a gyerekei sem tartják a kapcsolatot, nincs egyetlen barátja sem, de még nagyon haverjai se.

2023. márc. 1. 13:21
 20/40 anonim ***** válasza:
100%
Az én lányom sosem aludt a nagyszülőknél, már 7 éves. Így alakult nem volt ez eltervezve, bejelentve. Hogy ilyen böszmék voltak veled, örüljenek hogy tartod velük egyáltalán a kapcsolatot. Ha gyerekem van az azt jelenti hogy minden felmerült problémát megprobálok a párommal közösen megoldani, ilyen pl a betegség utáni lábadozás illetve a nyaralás is. Nem feltétlenül kell mindenhez a nagyszülő, ha egy köcsög akkor meg pláne.
2023. márc. 1. 13:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!