Hogy álltok ahhoz, ha a gyereketek puskázik dolgozatnál? Nincs ez kicsit túlgondolva már?
Hétfőn történelem témazárót írtak, 7. osztályról van szó.
Évszámok, nevek, fogalmak.
Az egyik lány lebukott, hogy egy kis lapra felírta az évszámokat, kapott is érte három egyest (1 a dolgozatra, 1 a puskázás miatt, 1 pedig "csak úgy"). Ezzel még nincs is gond, bár az, hogy "csak úgy" elv alapján kap egy egyest, szerintem vitatható, de mindegy... Viszont hétfőn és kedden is csak erről volt szó a lányomék osztályában. Hétfőn emiatt nem is lettek az utolsó óra után hazaengedve, ott kellett maradniuk egy fél órát az osztályfőnökkel, megbeszélni ezt (úgy, hogy előtte már megbeszélték az angoltanárukkal, a matektanárukkal és a tesitanárral is). Tegnap bement hozzájuk az igazgató és a két igazgatóhelyettes is, a lánynak az anyukáját az osztályfőnök külön felhívta. Most pedig kaptunk egy köremail-t, mi, szülők, hogy ez történt az osztályban, fordítsunk nagyobb figyelmet a gyerekek tanulására, ösztönözzük őket a rendszeres készülésre, szánjunk időt az erkölcsi nevelésre, példamutatásra is.
Tegnap mondta a lányunk, hogy kémiából írtak dolgozatot reggel, előtte a tanárnő mindenkit felállított a helyéről, belenézett a padokra, kifordíttatta mindenkivel a zsebeket, kabátokat, táskákat hátrapakoltatta. Tovább készültek elő a dolgozatra, mint ameddig tartott megírni.
Nem támogatom én sem a csalást, ne értsetek félre. Hibázott az a gyerek, de 2-3 napja ezt hallgatja, úgy van kezelve, mintha körülbelül egy másik társát lelökte volna az ablakból. Azért, mert felírt egy fél tenyérnyi lapra valami 5 darab évszámot... Kapja meg a büntetést, legyen egy 5 perces hegyi beszéd tartva neki/nekik, de szerintem felesleges ez, hogy mostantól kollektíven bűnözőnek vannak kezelve, minden órán 10-15 percig ez a téma és még a szülőket is értesítik (név ugyan nem szerepelt benne, de nyilván a gyerekek otthon nem anonim módon mesélik ezt el, mindenki tudja, kiről van szó).
Szerintem is bőven elég a 3 egyes … ilyennel egy gyerek bőven ellehet rettenteni hisz nem éri meg kockáztatni a tanáron múlik, hogy tud fegyelmet tartani vagy sem…
Amugy meg rettentően túltolják a tanárok én nem hagynám, ha lányomról lenne szó, hogy az összes tanár kiselőadást tartson neki…semmi közük hozzá a másik tanár illetve az of már elintézte.
Amugy meg nekem anno volt olyan tanárom aki hagyta hogy puskázzunk mert úgy volt vele, hogy legalább foglalkoztunk a tananyaggal otthon is. Illetve egy igényesen megcsinált puskából tök sokat lehet tanulni.
Tényleg? Nem mehettek haza óra után, tehát a szabadidejükben bent tartották őket ártatlanul.
Másnap kipakoltatták a zsebeiket, mint valami bűnözőknek. Ehhez sincs joga a tanárnak. Lehet olyasmi a zsebükben, ami nem a tanár vagy az osztálytársak szeme elé való.
Ez megaláztatás.
A mi iskolánkban egyszer minket is vegzáltak, kipakoltatták a szekrényeket, zsebeket, táskákat, mert az egyik tanárnő iskolához közeli, szolgálati lakásban élő férjének vmi biciklis kütyüje eltűnt (a bicikli a lakóépület előtt volt, tehát mégcsak nem is az iskolánál!). Rohadt megalázó volt, mert úgy beszéltek velünk, mint a kutyával, miközben esélyesebb volt, hogy egy járókelő követte el a lopást, mivel a diákok nem igen tudták volna elhagyni az épületet tanítási időben.
A cucc nem került elő, tőlünk pedig senki nem kért elnézést a gyanúsítgatásért.
Bőven túlzás. És nem vagyok biztos benne, hogy ebből minden gyerek azt fogja megtanulni, hogy ne puskázz. Mert mi van azzal a gyerekkel, aki pl. képtelen megjegyezni a számokat, akárhogy tanul, de a szülei, tanárai elvárják tőle a jó jegyet, különben hasonló módon megszégyenítik pl.?
Nekem annak idején piszok szerencsém volt, hogy képes voltam megtanulni törire az évszámokat, mert olyan tanárunk volt, aki telefonkönyvszerűen feladta őket, és utána csak ezt kérdezgette feleltkor: és mikor volt ez meg az? Jó, mondjuk ez gimiben volt, de konkrétan emlékszem, hogy engem direkt szivatott és megpróbált "megfogni", és addig kérdezgetni, míg egy számot rosszul mondok vagy nem tudok. Nem volt szerencséje, végül ő adta föl, aztán utána békén hagyott. Megjegyzem, ez sem volt egy túl pedagógusi hozzáállás eleve. A társaim nem voltak ilyen szerencsések, hogy így meg tudják jegyezni a számokat, és ha egy számot nem tudsz, kapsz egy egyest... jó, hogy írásban megpróbáltak puskázni. Bár ha olyan a tanár, mint a fenti példában, akkor érdemesebb inkább nem tudni egy számot, és akkor "csak" egy egyest kap az ember a dolgozatra... akkor viszont minek is tanulni?
És ezt úgy mondom, hogy én jó tanuló voltam és nem szoktam puskázni, de teljesen átérzem, milyen szerencsém volt, hogy jól meg tudtam jegyezni az ilyen dolgokat.
Sulinak tanároknak igaza volt .
Garantáltan nem fogják elfelejteni sőt annak gyereknek félévi átlagában is böven lesz nyoma.
jobban megjegyezte, amit kipuskázott legálisan, mint amit megtanult otthon.
Mondjuk erre tanárként nem annyira lennék büszke.
Hát azért ha egyetemen csaláson érnek, akkor ott még fegyelmi tárgyalásra is visznek, az egész féléves aláírásodat megtagadják, a tárgyból megbuksz.
Én még büntettem volna a kiscsajt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!