Miért védik sokan a késői (40 körüli) gyerekvállalást?
A női szervezet számára borzalmasan megterhelő a terhesség. Kvázi rendbe se jön már sohase, ha 40 évesen szült. A nő és a gyerek számára is növekszik a betegségek esélye.
Persze a teherbe esés esélye is csökken a korral.
Bizonyos kor felett pedig automatikusan veszélyeztetett a terhesség.
Egy idősebb embernek nincs annyi energiája a kisgyerekekhez, jellemzően nem olyan rugalmasan neveli. Generációs szakadék is kialakulhat.
Idős és jellemzően igen beteges lesz, mire a gyereke érettségizik.
Amikor a gyereke kirepül, már özvegy vagy beteges, nem tud élvezni még éveket utazással, hobbikkal a párjával.
Nem éri meg az unokázást. Ha a gyereke is későn szül, pláne nem.
Én 30 vagyok és nagyon elkésettnek érzem magam. Mások meg körülöttem olyan lezserül veszik a témát, mintha pont velük nem történhetne semmi rossz.
Ember! Minden harminc éves szemébe mondanád, hogy elmebeteg, ha éppen szingli? Normális vagy?? Rosszabb vagy, mint a távoli rokonok karácsonykor, akiket csak az érdekel, XY-nak mikor lesz már párja/házas/gyereke/még egy gyereke/még több gyereke.
Nagyon is jól látom, milyen rossz manapság az egészségi állapotunk, az életmódunk pláne, ahogy azt is, hány évre való az ember, nomeg milyen rossz az egészségügy. És azt is, hogy mivel ma mindkét szülő dolgozik jellemzően, így a gyereknevelés egy munka-kötelességek-4-5 óra alvás háromszögből áll.
Nem olvastam végig a válaszokat, de a következő hozzászósokat tenném:
1) Szerintem te férfi vagy, mert IT szektorban még nem hallottam nőtől azt, hogy tanulás mellett nem volt ideje ismerkedni. Tanulás alatt ismerkedtünk...
2) ha mégis nő vagy, akkor kövesd a példámat, két IT-s fizuból kijön egy bentlakásos bébiszitter + nem kell szoptatni és akkor éjszakázni sem
3) az IT szektorban, főleg, ha olyan helyen dolgozol, ahol ingyen sör, csoki és magvak vannak nap közben az országos átlag fölött van az elhízottak száma.
4) járnak hatvan-hetven-nyolcvan évesek is futni, bár tényleg nem 5perc alatt futják az 1 km-et. A maraton viszont nem lehetetlen megfelelő felkészüléssel, persze pár év alatt.
5) szülés után 6-9 hónapig nem szokás futni, legalábbis a futós csoportokban akkor szoktak visszaállni az anyukák. Jógázni (nem astangát), kismama tornázni, úszni lehet terhesen is, a pilatest meg ajánlják minél előbb a szülés utàn elkezdeni.
6) Nekem a nagyszüleim lassan 100 évesek és még nem akarnak meghalni, egészen élvezik az életet.
7) 70 éves korunkig úgyis dolgozni fogunk, úgyhogy nagyon nem fogunk a párunkkal európai körútra menni, ha 40 évesen szülsz, akkor 60 évesen már a gyerek úgysem akar veled menni, ráérsz akkor menni, még úgyis van 10 éved.
8) Az esküvővel több, mint egy évet várj szerintem, ismerd meg a párodat.
9) Járj rendszeresen rák szűrővizsgálatokra. A rákok többsége, ha időben elkapják gyógyítható. Csináltass évente hasi UH-t és teljes vérképet.
10) A pajzsmirigyre nem segít, ha diétát tartasz?
Most így hirtelen ennyi jutott eszembe...
"1) Szerintem te férfi vagy, mert IT szektorban még nem hallottam nőtől azt, hogy tanulás mellett nem volt ideje ismerkedni. Tanulás alatt ismerkedtünk..."
Nő vagyok. Itt vagyok. Nekem k nehéz szak, autodidakta tanulás és főállású munka mellett nem ment. Persze ott volt a COVID (szerencsére, mert ha bejárás lett volna, a szak felénél tartanék, nem a végénél).
Amúgy nem lehetne erről leakadni? Tényleg olyan érzés, mint a karácsonyi rokonlátogatás, ahol nem tudnak a rokonok napirendre térni afelett, hogy vannak emberek, akiknek nem fő életcélja tegnapra találni egy párt. Persze, gondolom, ha pár lenne, akkor az esküvővel pisztálnának, ha az lenne, akkor a gyerekkel, ha az lenne, akkor a még egy gyerekkel....
"2) ha mégis nő vagy, akkor kövesd a példámat, két IT-s fizuból kijön egy bentlakásos bébiszitter + nem kell szoptatni és akkor éjszakázni sem"
????
Azért szoptatni még szeretnék, meg az ember nem a lepasszolásnak szül.
"3) az IT szektorban, főleg, ha olyan helyen dolgozol, ahol ingyen sör, csoki és magvak vannak nap közben az országos átlag fölött van az elhízottak száma."
Gyümölcs van ingyen... Az IT szektorban vannak az egyik legnagyobb arányban az egészségtudatos emberek amúgy.
" 4) járnak hatvan-hetven-nyolcvan évesek is futni, bár tényleg nem 5perc alatt futják az 1 km-et. A maraton viszont nem lehetetlen megfelelő felkészüléssel, persze pár év alatt."
5 p/km nekem már rendes sprint-tempó.
Egyébként a futó vénember ritka, érszűkület, fájó ízületek, tönkrement szív miatt.
"5) szülés után 6-9 hónapig nem szokás futni, legalábbis a futós csoportokban akkor szoktak visszaállni az anyukák. Jógázni (nem astangát), kismama tornázni, úszni lehet terhesen is, a pilatest meg ajánlják minél előbb a szülés utàn elkezdeni."
Én is erre utaltam, hogy nagyon sokat kell kihagyni a sportban. Ezért is szülésig akarom elérni a sportcéljaimat, bár nem nagyok, sokat már elértem.
De hogy 1,5 év kardió nélküliség után mi lesz velem, abba nem akarok belegondolni. Ezzel a szívproblémával, ami nekem van, nagyon kell a kardió, tudom is, tapasztaltam is.
Egyébként sokan kezdenek futni kb 2 hónap után, ez erősen véleményes.
Elliptikus tréner, bicaj nem tudom, mennyi idő után lehet, gondolom fél év illene ott is.
"6) Nekem a nagyszüleim lassan 100 évesek és még nem akarnak meghalni, egészen élvezik az életet."
Szerencse, genetikai lottó.
Ha nem lesz háború, hosszú életű leszel. Én nem.
"7) 70 éves korunkig úgyis dolgozni fogunk, úgyhogy nagyon nem fogunk a párunkkal európai körútra menni, ha 40 évesen szülsz, akkor 60 évesen már a gyerek úgysem akar veled menni, ráérsz akkor menni, még úgyis van 10 éved."
60 felett a többség már nem megy hétvégente wellnessre, mert fizikailag nem tud, nem képes rá.
"8) Az esküvővel több, mint egy évet várj szerintem, ismerd meg a párodat."
Majd tudjuk, ha úgy alakul. De ennyi erővel 20 évet is várhatok, sok ismerősöm meg gyors volt és most boldogok.
Ilyenkor már nincs hova várni.
Inkább ott várjanak a férfiak, hogy netes ismerkedésen ne a nonstop bújásról szóljon a 3. randi, hanem pár hétig akarjanak csak beszélgetni, csak lazán közös programokat.
"9) Járj rendszeresen rák szűrővizsgálatokra. A rákok többsége, ha időben elkapják gyógyítható. Csináltass évente hasi UH-t és teljes vérképet.".
Kéthetente vagyok orvosnál, de nem tapasztalom ismerősöknél amúgy, hogy akár a korán elkapott rákot képesek lennének meggyógyítani.
" 10) A pajzsmirigyre nem segít, ha diétát tartasz?"
Nem tudom, a pm-eseknek segít-e, ha diétáznak, de autoimmun betegség, azon nem szokott.
Például Édesapám nem lenne alkalmas arra (62), hogy most legyen egy 16-18 éves gyereke. Nem tud gyalogolni, csak 2-3 percet és már 6 éve is 5 éve volt hátra, gerincsérves is.
És a valóságban a többséggel ez van (sőt minden generáció rosszabb állapotú az előzőnél), csak ki kellene lépni a vágyaitok által kreált buborékból.
Ki nem szrja le most már? Második napja ugyanazt fújod.
Menj akkor apukádhoz és siránkozzatok együtt, hogy milyen selejt lettél. Biztos büszke rá, hogy egy elmebeteget nevelt fel.
Tuti nem nő vagy amúgy... Hülye troll vagy, aki egész nap itt élvezkedik. Szomorú.
Már miért lennék troll? Figyelj, neked privátban megadom a facebookomat, a két ünnep között össze is futhatunk és a szemembe mondhatod, hogy selejt vagyok és elmagyarázhatod a szemembe, miért vagyok troll.
Azt meg 1(!!) nap alatt se sikerült elmagyaráznotok, hogy miért jó későn szülni, potenciálisan tönkretenni magát, potenciálisan súlyos betegen nevelni a potenciálisan sokkal nagyobb eséllyel súlyos beteg gyereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!