Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Akinek külföldön született a...

Akinek külföldön született a gyereke és ott is élnek azoknál beszél a gyerek magyarul is?

Figyelt kérdés

Amerikában élünk, a lányom itt is született. A helyzetet neheziti hogy csak én beszélek magyarul a családban, a felesegem és a csaladja amerikai, csak angolul beszélnek. Kicsi még a lányunk, de születése óta kizárólag magyarul beszélek hozza. Attól tartok hogy ha elkezd majd beszélni akkor nem fog tudni magyarul, vagyis nem akar majd megszolalni magyarul. Akikkel itt talalkoztam magyarok, szinte egyiknek sem beszél a gyereke magyarul, pedig leggyakrabban az anyuka a magyar aki otthon van a gyerekkel egész nap. Én az apuka vagyok és mivel egész nap dolgozok, igy a gyerek csak az angolt hallja egész nap az anyjátol, én csak keső délután vagyok otthon.

A családom Magyarorszagon nem tud angolul, ezért attol tartok hogy nem fognak tudni vele kommunikálni ha elmegyünk hozzájuk látogatóba.

Néhányan azt csinálják hogy elviszik a gyereket Magyarorszagra minden nyáron 2 vagy akar 3 hónapra és igy ragad rá a legtöbb. De nem hiszem hogy nekem lesz annyi szabadságom (most sincs sok) hogy elmenjek , vagy valahogy elvigyem a lányom nyaranta a nagyszüleihez hosszabb idore.

Van mas modszer is?

2022. jún. 13. 03:03
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
95%
A magyar közösségekben volt ún “vasárnapi iskola”, ahol a gyerekek magyarul beszéltek, olvastak, énekeltek, klf programokat szerveztek nekik. Ha nincs kivel beszélgessenek, akkor elsorvadhat a tudás. Ezt tudatosan és következetesen kell csinálnod, és partner kell legyen a feleséged is.
2022. jún. 13. 03:10
 2/14 A kérdező kommentje:
Itt is van a magyar gyerekeknek online iskola skypon de nekem nincs arra penzem :/ Nem tudom mennyibe kerul de biztos nem onkentes tanarok dolgoznak egy non-profit szervezetnel.
2022. jún. 13. 03:14
 3/14 anonim ***** válasza:
91%

Ez csak rajtad múlik, és nagyon következetesen kell csinálnod. A lányom Magyarországon született, de az apukája olasz. Igaz, én is beszélek olaszul, de a lányommal csak magyarul beszéltem. Ő teljesen jól megtanult olaszul is. A helyzetet nehezíti, hogy később elváltunk, és az apukája Olaszországban él, úgyhogy ritkán látja, tehát a nyelvtudást nekem kellett fenntartanom. Plussz közben elköltöztünk egy 3. országba, ennek a nyelvét is megtanulta, sőt, már ez a legerősebb nyelve, de a magyart és az olaszt is követezetesen fenntartjuk.

Az unokatesóm (férfi) Svájcban él, és mindkét fia ott született, szinte tökéletesen beszélnek magyarul, pedig anyuka Svájci. Sok munka, mindig foglalkozni kell vele, főleg mikor már nagyobb a gyerek, és kevesebbet van a szülőkel.

2022. jún. 13. 03:56
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk fordítva van, Magyarországon élünk, egyikünk beszél hozzá angolul születése óta.

A gyerek (7 éves) mindent megért, de sokszor magyarul válaszol. A beszéd valahogy nem jön neki természetesen annak ellenére, hogy amúgy tényleg mindent ért, sőt, tökéletesen fordít, szinte mint egy szinkrontolmács. De csak angolról magyarra, fordítva nem.

Nekünk nem probléma, és bőven van még ideje fejlődni is. Nyilván a tudás benne van, ez inkább csak megszokás kérdése. (Amikor beszél, akkor tökéletes amerikai kiejtése van.)

Kár, hogy a gyerekeid nem tudnak vele találkozni, mert érdekes lenne, ahogy elbeszélgetnek. :D

2022. jún. 13. 05:04
 5/14 anonim ***** válasza:
78%

Van egy ismerős család, anyuka magyar, apuka német. Három gyerek van, a két kisebb már Németországban született. Egy kis településen élnek Németországban, így helyben nincs más magyar rajtuk kívül.

Mivel apuka és családja német, otthon németül beszél a család. Ennek ellenére mindhárom gyerek beszél, de legalább ért magyarul.

2022. jún. 13. 06:29
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

A lànyom külföldön született, csak èn beszèltem hozzà magyarul az első 1,5 èvben (+ a szüleim videochaten). A fèrjem, nagyszülôk az orszàg nyelvèn kommunikàlt vele, plusz nàlunk angol a közös nyelv, de engem is hallott az orszàg nyelvèn màsokkal beszèlni.

Koràn kezdett beszèlni, 1,5 èvesen 2-3 szavas mondatok mentek mind a 2 nyelven, de magyarul kisebb volt a szòkincse.

Aztàn 1,5 èvesesen Magyarorszàgra költöztünk, azòta is mind a 2 nyelven folyèkonyan beszèl, de màr a magyar a dominàns.

2022. jún. 13. 07:16
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Csak magyarul beszéltek az oviig, de nálunk mindketten magyarok vagyunk.

Barátainknál az anyuka a magyar, ott beszélt németül is a gyerek

2022. jún. 13. 07:24
 8/14 anonim ***** válasza:

Kizarolag RAJTAD mulik, senki mason.

Mi is kulfoldon elunk, en vagyok az egyeduli akitol magyart hall.

En nagyon tudatosan figyeltem arra, hogy amikor elkezdett beszelni 3-4 evesen (ketnyelvuek kesobb beszelnek altalaban ) SOHA nem engedtem meg, es kesobb sem, hogy hozzam angolul szoljon. Ez a titka. Nem engeded meg, es par nap/het es megtanulja, okosak am.

Azota mar iskolas, gyonyoruen folyekonyan beszel mindket nyelven.

Mi ketten azota is kizarolag magyarul beszelunk egymashoz, tarsasagban is, akinek nem tetszik, majd befogja a fulet. Szerencsere soha senki nem tettt erre megjegyzest, amugy is ez a mas dolgaba pofazunk dolog tipikus magyar szokas.

Szoval csak es kizarolag magyarul engedd majd beszelni, csakis rajtad fog mulni, senki mason.

Persze kifogasokat lehet majd keresni, mint nekem is sok ismerosom, hogy jajj hat nem akar, ingyumbingyi, a ferjem nem erti majd stb. De ezzel csak a gyereket fosztod meg attol, hogy ilyen ajnadekot kapjon, plusz a ketnyelvuseg noveli az agy bizonyos reszenek a kapacitasat is, ugyanis van egy resz az agyban amit kizarolag ketnyelvu gyerekek hasznalnak.

2022. jún. 13. 10:58
 9/14 anonim ***** válasza:
8-as vagyok, ne aggodj, mindegy mennyit vagy otthon, a gyerekek borzaszto okosak. Csak ne engedd , hogy angolul beszeljen majd hozzad. Es kenytelen lesz magyarul, plusz ugye te is csak kizarolag magyarul beszelj vele. Mindig. Mindenhol. Ez az elso par ev, utana mar csak fenntartani kell, amit magyar filmekkel, rajzfilmekkel, konyvekkel tudsz majd megtenni. Skypolni az otthoni rokonokkal, minden napra be lehet majd iktatni valamit a fenntartashoz. Ami kritikus az elso kb 4-5 ev amikor csak ez a magyarul beszeles a lenyeg mindket oldalrol. De megeri.
2022. jún. 13. 11:04
 10/14 A kérdező kommentje:

Felesegem nem gatolja meg hogy magyarul beszeljek hozza, sot o is akarja hogy a lanyunk tudjon magyarul. Felesegem semmit nem beszel magyarul, csak 1-2 szot megert.

Anyammal beszelek hetvegen 1szer mert az idoeltolodas miatt nem lehet hetkoznap. Mire hazaerek a munkabol, addig naluk mar keso este van.

A legtobb itt szuletett magyar gyerek ert magyarul de meg azok sem akarnak megszolalni akiknel mindket szulo magyar. Pedig azok a parok eljarnak magyar tarsasagba, magyar rendezvenyekre.

Ha kesobb lenne annyi penzem hogy visszakoltozzek Magyarorszagra 1-2 evre, ugy hogy az itteni hazat ne kelljen eladni, akkor visszamennek de a felesegem errol hallni sem akarna. O csak kirandulni szeret Magyarorszagon.

2022. jún. 13. 12:12
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!