Miért kell a kettes-hármas bizonyítványra büszkének lenni? És miért kell azzal jönni, hogy a küzdés számít?
Azért akárhogy is nézzük, egy átlagos gyereknek teljesítenie kell a 4-es, 5-ös szintet, főleg azokból a tantárgyakból, ahol még magolni is lehet. A reál tárgyakból meg minimum a 3-mas szint. Most arra büszkének lenni, hogy nem tudja teljesíteni a szintet, az normális?
Miért kell azzal nyugtatni a gyereket, hogy az ő kettese többet ér, mint egy ötös, mert ő többet tanult? A való életben sem az számít, hogy ki mennyit küzdött, ki mennyit harcolt, hanem a végeredmény.
Azt mondja, "akárhogy is nézzük". Pontosabban: te nézed így. Abból indulsz ki, hogy a te véleményed az egyetlen irányadó nézet. Ez elég veszélyes hozzáállás, és nem az okos emberek sajátja.
Az is meglehetősen korlátolt szemlélet, hogy mindenkinek a legjobb tanulmányokat kell folytatnia és a legjobban presztízsű, legjobban fizető állásokra kell hajtania.
Ha mindenki osztaná ezt a maximalista nézetet, akkor összeomlana a hétköznapi életed, mert nem lenne, aki a popód alá rakja a működő közműveket, nem lenne, aki megtermelje és feldolgozza az életadó táplálékodat. Ott állnál éhesen, fürdési lehetőség nélkül, sőt, már korábban szomjan halnál, ha a "büdös proli" vízművesek nem dolgoznának, mert nem lennének, hiszen, a te ideális világodban mindenki a versenyszférában dolgozik, vagy elismert orvos, ügyvéd, tótumfaktum.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy vissza kellene venni az arcból, mert az általad lesajnált emberek nélkül sehol sem lennél. A társadalom olyan, mint az emberi szervezet: minden szerv és sejt egymásra van utalva, egymás nélkül működésképtelenek lennének.
Az elitizmus valójában a kisebbrendűségi érzést hivatott elfedni. Aki rendben van saját magával, az partnerként tekint a társadalomra, és nem egy kupacként, aminek a tetejére fel kell kapaszkodni.
Szerencsére nem tudod, hogy mennyi munka áll egy tanulási zavaros gyerek 3-as jegye mögött.
Egyébként sem egyenletesek a gyerekek képességei, nem, a 4-5 nem az átlag, legfeljebb te is buborekban élsz, mert általában a jó kepesseguek összegyűlnek egy-egy suliban.
Amit én sem értek, az a megosztási kényszer, de azt a kitűnő bizonyítványnal sem.
Ugye azért az feltűnt, hogy a közoktatás és a való élet kb koszono viszonyba sincsenek egymással? Nyilvan egy ideig számítanak a képességek, de az élet osztja ám a lapokat rendesen, és sokszor többet ér egy támogató, elfogadó büszke család a háttérben mint egy komplexusos dicsekvos, csak az 5-os elfogadhato környezet.
És az életben nincsenek eredmények amiket el kell érni, hogy értelme legyen neki. Ezt azért gondold át még egyszer.
Segítek. A való életben a kutyát nem érdekli hanyas voltál matekból 5. osztályban. Viszont az annál inkább mennyire vagy kitartó, szorgalmas.... Stb. Én volt hogy meg is buktam és pótvizsgáznom kellett. Most vezető beosztásban dolgozom.
A gyerekemtől sem várom el hogy kitűnő tanuló legyen. Csomó dolognak amúgy se veszi gyakorlati hasznát az életben.
Amúgy sztem a kérdező diák nem anyuka. Most duzzog épp mert nem lett agyon ajnározva
Nézd, kinek mi a fontos. Az ötödikes gyerekem szín négyes, nem vagyok rá büszke, de nem is szégyellem, nem érdekel. Viszont ami érdekli, abban nagyin ott van, imádja a törit és a földrajzot, folyton ezekkel kapcsolatos videókat néz, meg minden este erről kell vele beszélgetni. ("Gyere, Anya, beszélgessünk a földrajzról.") Na ERRE büszke vagyok.
A legjobb barátja kitűnő, az anyja szerint mégsem érdekli semmi a Fortnite-on kívül. Ők nyilván a bizonyítványra büszkék, én is az lennék a helyükben, de nem hiszem, hogy az én gyerekem bármivel is kevesebbet ér.
Ha az átlagos gyerek 4-es 5-ös mindenből szerinted, akkor az àtlag feletti milyen, 6-os??
Még a fogalmakkal sem vagy tisztában, miket beszélsz, de másokba kötsz bele...Làtod ezért van, hogy mindegy az ötösöd, ha ostobasàgokat hordasz össze.
Hát nem tudom, én pl világéletemben a legrosszabb tanulók között voltam, mert le sem szartam a tárgyak többségét. Ami viszont érdekelt, abból tettem emeleltet, aztán azóta megvan a mesterdiplomám is.
Akik azt hiszik, hogy egy diák akkor lesz sikeres, ha mindenből négyes-ötös, azoknak fingja sincs mi alapján lehet ma bejutni egyetemre. Vagy hogy akár egy szakmával is milyen sikeres lehet valaki.
Amúgy szerintem senkit nem érdekel egy másik gyerek bizonyítványa. A szülő a sajátjáéra legyen büszke ha úgy érzi, de szánalmas mikor valaki mondjuk felrakja face-ra a bizonyítványt, függetlenül attól, milyen jegyek vannak benne. Ha egy szülő úgy érzi, hogy büszke egy matek hármasra, mert látta, hogy a gyerek vért izzad ezért is, akkor jól teszi. Ettől a gyerek még lehet egy nagyon sikeres értelmiségi vagy szakember ugyanúgy, mint az ötös matekos. Csak nyilván majd nem matek szakra megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!