Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szoptatás vagy cumisüvegből...

Szoptatás vagy cumisüvegből való táplálás?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 😊

Előre szeretném jelezni, hogy komolyan érdekelnének a válaszok, úgyhogy legyetek szívesek nem vitatémaként kezelni a kérdést. Nagyon köszönöm! 🤗

Az érdekelne, hogy miért döntöttek a szoptatás avagy a cumisüveg mellett? Mik voltak az indokok? Tervezett volt egyik avagy a másik, esetleg csak úgy sikerült valamilyen okból kifolyólag? Egyik sem rossz, nem szeretném fekete-fehér dologként kezelni. Azért kérdezem, mert érdekel, hogy miért lett "kifizetődő" az az út számotokra, amit választottok? Könnyebb, kényelmesebb volt? Miért? Köszönöm mégegyszer! 👍

2022. máj. 29. 15:53
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek az eddigi válaszokat, segítséget! 😊👍

Tervezem a szoptatást, viszont őszintén szólva nagyon félek is a dologtól, egyrészt a fájdalom miatt, másrészt a "kiszolgáltatottság" megrémíszt. De egyébként sem vonz igazán a dolog, nincs oka, egyszerűen ilyen vagyok, de persze ez remélem változni fog. Első baba, a férjem dolgozni fog majd, én egyedül leszek a babával, segítségem nem lesz. Voltam szoptatós tanfolyamon is, ott mondták, hogy az elején nagyon sokat kell lennie a picinek a mellen. Annyira negatív dolgokról nem volt szó, pedig itt, mármint ezen az oldalon azokról is lehet olvasni. De hát nincs ebben semmi, minden dolognak van az életben kevésbé fényes oldala. Ilyen az élet. Emiatt is gondoltam rákérdezek konkrétan erre itt tőletek. 😊

2022. máj. 29. 19:00
 22/33 anonim ***** válasza:
82%

Kérdező!

16os és 20as vagyok. Ha már a fájdalom szóba került: nekem a tejleadó reflex sokáig nagyon fájt. Piszkosul. De az pár másodperc volt,kibírtam.

Berepedés,sebesedés nekem egyáltalán nem volt a 2 év alatt.

Viszont arra figyelmeztetni kellett sokszor a lányomat,hogy nyissa nagyra a száját. Ekkor kisujjal megszüntettem finoman a vákuumot, elvettem a cicit,és megérintettem a száját a sarkánál, és mondtam neki, hogy "nagyra tátsd a szádat!" Egy idő után megtanulja a baba!

Ilyeneket mondtak a tanfolyamon pl? Hogy attól sebesedhet ki a bimbó,ha a baba a bimbóudvart nem kapja be? Erre pl figyelni kell.

Jó a lanshinoh mellbimbóvédő krém. Ilyen viaszos. Használtam.

2022. máj. 29. 19:12
 23/33 anonim ***** válasza:
100%

9es vagyok. Nekem szerencsére nem fájt soha, max kellemetlen volt valami miatt. Első 2-3hétben fájt tőle a hasam, amikor szoptattam, de amiatt mert akkor oxitocin termelődik, ezzel segítve a méh ürülését. 3-4 alkalommal volt nagyon csomós a mellem, akkor égett, de megtanultam, hogy mindig le kell fejni a maradékot, és akkor elkerülhetem vele a pangást. A későbbiekben már nem volt szükség gyakori fejésre. Nagyon különleges érzés így táplálni a babádat, és nem aféle ősanya beszéd :) nem azt mondom, hogy az aki nem tud szoptatni, az nem tud kötődni a babájához, mert az nem igaz. Csak ez egy fajta plusz érzés. Amikor leszoktattam a picimet, akkor sokáig hiányzott az eféle érzés. Helyette már csak odabújik a cicimhez ha megnyugtatásra vágyik.

Szerintem próbáld meg, tapasztald meg, hogy milyen, mert nem mindenkinek egyforma. Ha fáj, ha inkább csak kellemetlenséget okoz mindkettőtöknek, akkor válaszd azt ami mindannyiótoknak jobb. Nem lesz akkor sem baja a babának, ha tápszert kap, de egy esélyt adhatsz a szoptatásnak :)

2022. máj. 29. 19:21
 24/33 A kérdező kommentje:

#22 Sok minden elhangzott. Főleg elméleti dolgok, a gyakorlatit majd a védőnő fogja konkrétan megmutatni, hogy hogyan kell (nem Magyarország). Ha nem megy úgy sem, akkor jön a szoptatási tanácsadás.

És igen, mutatták képen, hogy kell bekapnia megfelelően a mellbimbót. Olyan dolgokról volt szó, mint pl. honnan tudhatja az anyuka, hogy a baba éhes, milyen jeleket küld a baba. Milyen lesz az első napokban a pelus tartalma. Honnan tudhatjuk, hogy mikor evett eleget a baba (sehonnan persze, hiszen nem tudjuk mennyit nyel le egy etetés során). Milyen gyakran kell etetni. Miket szabad enni szoptatás alatt (mindent). Szóval ezért írtam, hogy főleg ilyen elméleti dolgokról volt szó.

Egyébként az is olvastam itt, hogy alvó babát nem szabad ébreszteni, na a tanfolyamon a hölgy azt mondta, hogy a nagyon max. 3 óra elteltével ébreszteni kell (éjszaka). De természetesen a több a jobb, mert be kell hogy álljon a kereslet kínálat dolog, tehát 8 alkalommal minimum mellre kell tenni, de lesz az 12 is.

2022. máj. 29. 19:31
 25/33 A kérdező kommentje:
#24 Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen.😊 Mindenképpen kipróbálom, lemondani nem mondok úgy le erről, hogy ki sem próbálom egy ideig, pár hétig.
2022. máj. 29. 19:33
 26/33 anonim ***** válasza:
85%
Az éjszakai szoptatásnál az van, hogy ha egészséges a pici, akkor nem kell ébreszteni, de ha be van sárgulva, akkor ébreszteni kell, mert olyankor nem mindig kelti fel őket az éhség.
2022. máj. 29. 19:39
 27/33 anonim ***** válasza:
67%
Nem tudom mi a macera a tapszeren, aki ezt írta 🤷‍♀️ szobahőm. Víz +tápszer kb 1 perc alatt kész, éjjel nekünk be van készítve a cumisuvegbe a víz meg a tapszeres doboz és ennyi.. Ejjel szoptatok en is de azzal sem értek egyet hogy ez elég lenne, tegnap 1 órán keresztül szopott a fiam, mégis megebredt éhesen 2.5 óra után.. Tapszer után 4-6-8 órát alszik, cici után folyamatosan éhes kb 2 óránként.
2022. máj. 29. 19:53
 28/33 anonim ***** válasza:
84%
27. Mert mások vagyunk. Nekem macera lenne. Fertőtleníteni, mosogatni, bekeverni, tartani a cumisüveget. Nekem egyszerűbb megszoptatni. Ezzel egyáltalán nem azt mondom bármi baj lenne a tápszerrel, csak hogy nekem személy szerint macerásabb. Amúgy hogy érted, hogy nem értesz egyet? Szerinted éjjel minden babának tápszert kéne adni? Na mindegy nem vita, csak kicsit élesre sikerült a hozzászólásod.
2022. máj. 29. 20:06
 29/33 anonim ***** válasza:
73%
28 bocsánat nem szántam élesnek🤗 arra utaltam hogy ahol vegyes táplálású a baba mint pl nálunk azoknak éjjel szerintem jobb a tápszer mert tovább laktat, ennek ellenére én is szoptatok éjjel mint írtam mert bevallom, nekem is kényelmesebb (már egy ideig legalabbis) felalomban az oldalamon fekudni míg a fiam szopizik és ráadásul hamar elalszik utana, viszont hamarabb is kel hogy éhes.. Viszont ha tapszerezem akkor később alszik el mert felebred a cumisuvegtol, viszont ha elalszik tovább alszik mert jobban jól lakott. Igy értettem 🤗
2022. máj. 29. 20:13
 30/33 anonim ***** válasza:
67%
Én szoptattam mind a kettőt, főleg praktikus okokból. Rengeteg tejem volt, pedig sosem raktam óránként mellre őket. A lányom 6 hetesen átaludta az éjszakát, hát én nem keltettem fel. Nem apadt el a tejem. Sőt, mivel én is tudtam pihenni, rengeteg volt. Sosem hagytam hogy rajtam cumizzanak, és csak akkor raktam mellre őket, ha éhesek voltak. Álmosságot, nyűgösséget megoldottuk máshogy. 1 évig szoptattam a fiamat. A lányomat csak 10 hónapig, de akkor én. beteg lettem. Mivel már kb mindent evett, elválasztottam. Ha csak pár hetes, vagy hónapos lett volna, akkor próbálunk más megoldást a betegségemre (más gyógyszert) de 10 hónaposan az elválasztás volt a jobb megoldás. Mert az anya is számít, nem csak a gyerek.
2022. máj. 29. 20:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!