Szoptatás vagy cumisüvegből való táplálás?
Sziasztok! 😊
Előre szeretném jelezni, hogy komolyan érdekelnének a válaszok, úgyhogy legyetek szívesek nem vitatémaként kezelni a kérdést. Nagyon köszönöm! 🤗
Az érdekelne, hogy miért döntöttek a szoptatás avagy a cumisüveg mellett? Mik voltak az indokok? Tervezett volt egyik avagy a másik, esetleg csak úgy sikerült valamilyen okból kifolyólag? Egyik sem rossz, nem szeretném fekete-fehér dologként kezelni. Azért kérdezem, mert érdekel, hogy miért lett "kifizetődő" az az út számotokra, amit választottok? Könnyebb, kényelmesebb volt? Miért? Köszönöm mégegyszer! 👍
Szoptatni szerettem volna. Praktikus, mindig ott van, mindig megfelelő hőmérsékletű. Szerencsére hamar lett tejem, a fiam is gyorsan megtanult hatékonyan szopizni.
Számomra ez a kötődés, a közelsége ilyen szinten számomra pótolhatatlan lenne tápszerrel. Nyílván volt egy pár alkalom amikor adtam neki de az a kezdeti tudatlanságom miatt volt és borzasztóan éreztem magam amiért nem voltam képes táplálni. Aztán szerencsére azóta is szopizik, persze egyre kevesebbet már cdak alváshoz de a mai napig a mi kis rituálénk, amit nehéz lesz elengedni.
Én igény szerinti szoptatást terveztem, kizárólagosan csak cicivel. És szerencsére működött is mindkét gyereknél. Soha egyik sem evett üvegből, csak ciciből. Nekem ez kényelmesebb volt. Mindig kéznél van, mindig megfelelő a mennyiség és a hőmérséklet, sose kell emiatt semmit pluszban melózni, mosogatni, sterilizálni, ha megyünk valahova semmi extrát nem kell bepakolni hozzá (nekem emiatt a hozzátáplálás időszaka volt tök macerás, mert a semmi után, tök sok mindennel kellett mindig elindulni itthonról, ha több órára vagy egész napra mentünk).
Éjjel is nagyon kényelmes, mert cicin mindkettő 5 perc alatt visszaaludt, nem kellett órákat altatni, tápszert keverni.
Nagyon szerettem volna és az első előtt nagyon készültem is rá és szerencsére tök jól működött. Ha lesz esetleg harmadik, akkor sem csinálnám másképp
Én első sorban lustaságból szoptattam kizárólagosan (és még mindig szopizik néha, persze már nem kizárólagosan így 2 évesen, de továbbra is első sorban lustaságból nem szoktatom le- na meg mert még erősen igényli is, de azért lennének praktikáink). Nekem nem hiányzott a szenvedés a cumisüvegek mosásával, fertőtlenítéssel, tápszer kikeverése, elég meleg-e, nem túl meleg-e, biztos jól kevertem ki, mittudomén, aztán hogy eleget készítettem-e vagy éppen nem túl sokat és akkor meg ki kell dobni, ha megyünk valahova szabad térre, akkor nem tudom ott helyben elkészíteni és akkor meg azon agyalni, hogy most jó-e még, vagy már túl hideg vagy neadjisten megromlott nyári melegben, szóval na, érted. A cumisüveges etetéssel amúgy próbálkoztam volna, ha tudok tejet fejni, de nem tudtam, pedig nagyon vagány és drága gépi mellszívót vettem, első sorban az első hetek kellemetlenségei miatt, hogy kicsit enyhítsen a feszülésen, de lófütyköst sem ért. Kézzel se tudtam fejni, szóval ezt így elengedtem. Nekem sokkal kényelmesebb volt csak előkapni a cicim és odaadni neki, akármi is van. Nem vagyok szégyenlős, persze nyilvánosság előtt kulturáltan, takarásban és félrevonulva, de azért sokkal könnyebben tudtam kezelni ezt az egész etetés-dolgot, mintha tápszerezünk. Az altatáshoz/megnyugváshoz is nagy segítség volt mindig is, most is az, éjszaka velünk alszik, nekem hatalmas könnyebbség, hogy hajnalban amikor felébred, csak odafordulok és igazából alszunk tovább békésen még pár órát, nem kell félálomban küzdeni altatással, tápszerkeveréssel, találgatni, hogy most éhes vagy szomjas vagy csak rosszat álmodott és megnyugvás kell, mert a cici még midnig megoldás ezek bármelyikére, és még csak ki se kell szállnom hozzá az ágyból.
Szóval röviden összefoglalva, nekem első sorban a kényelem és a lustaság volt a fő okom a kizárólagos szoptatásra. Az első időszakban is csak olyan 2-3 hónapos koráig, amikor amúgy is még inkább a lakáson belül akartam maradni, nem nagyon terveztem 15-30 percnél hosszabb kiruccanásokat, akkor volt nonstop cicin, szóval még csak azt se mondhatom, hogy bármilyen szempontból is nehezebb volt így, mintha cumisüvegből adtam volna neki az akármit.
Most várom a második babát, szerintem vele is hasonlóan lusta leszek, de azért most is megpróbálkozom majd a fejéssel meg a cumisüvegezéssel, mert az tényleg nagy előny, ha rajtam kívül más is tudja etetni, ez azért a lányommal néha hiányzott korábban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!