Szoptatás vagy cumisüvegből való táplálás?
Sziasztok! 😊
Előre szeretném jelezni, hogy komolyan érdekelnének a válaszok, úgyhogy legyetek szívesek nem vitatémaként kezelni a kérdést. Nagyon köszönöm! 🤗
Az érdekelne, hogy miért döntöttek a szoptatás avagy a cumisüveg mellett? Mik voltak az indokok? Tervezett volt egyik avagy a másik, esetleg csak úgy sikerült valamilyen okból kifolyólag? Egyik sem rossz, nem szeretném fekete-fehér dologként kezelni. Azért kérdezem, mert érdekel, hogy miért lett "kifizetődő" az az út számotokra, amit választottok? Könnyebb, kényelmesebb volt? Miért? Köszönöm mégegyszer! 👍
Első gyerekünk sajnos tápszeres lett. Sajnos, mert az egészségügyi állapota tette szükségessé. És sajnos, mert csak a sokadik vált be és addig szenvedett pluszban attól is.
Utána beállt és az jó volt az anyatejes táplálással szemben, hogy mindig tudtuk, mennyit evett (tényleg: a szoptatásnál ez okozza a stressz 99 %-át egy rosszul gyarapodó gyereknél, jó lenne egy "számláló" a mellre), de ebben nekünk ki is merült az előny.
Az, hogy az apja is tudja etetni olyan átmeneti plusz, amiért szerintem nem éri meg. Hozzátáplálással amúgy is etethetné.
Második gyerekünk anyatejes volt, de simán vitte az esti altatásokat is az apja cici nélkül, hiába aludt nappal szoptatva.
Sokkal rugalmasabban is tudtunk kimozdulni anyatejessel, hiába tanultunk meg minden fortélyát a tápszerezésnek, csak szabadabb volt minden plusz cucc cipelése nélkül pl: egy egész napos program. Túrázás, állatkert, strand, tengerpart.. minden megoldható volt diszkréten.
2 évig szoptattam igény szerint. Ez nem azt jelentette,hogy minden nyikkanásra cicit kapott, amit manapság belemagyaráznak,hanem azt,hogyha ENNI kért,akkor kapott.
Átlag 2 óránként kérte nappal,éjszaka meg 1-3 alkalommal.
Tervezett volt abszolút a szoptatás. Nem gondoltam, hogy 2 évig fog tartani,csak azt tudtam,hogy szoptatni AKAROK.
Annyira akartam,hogy 8 hónapos terhes koromtól folyt a tejem konkrétan.
Szülés után 3 héttel meg kiderült,hogy a lányom beteg. Onnantól egy ÁLDÁS volt a tej. Így, nagy betűvel. Rengetegszer vinni kellett a lányom kórházba. 3 hetes korától 3 hetente,majd 3 havonta,majd 6 havonta Nyíregyházán és Budapestre is a SOTE1-re.
És ezek egész napos programok voltak még a lakhelyünkön is. 07-18-ig kb.
Nem kellett aggódnom,hogy mikor,hol csinálok tápszert. 2 vizsgálat közt is csak megszoptattam,és kész. Nagyon könnyű és kényelmes és egyszerű volt és nagyon hálás vagyok a testemnek ezért.
Végül úgy alakult,hogy a lányom semmilyen tápszert,tejpépet, tejitalt nem kapott.
Igaz,hogy én csonttá fogytam,de a dokik javaslatára szoptattam,amíg bírtam. Ez a lányomnak is jót tett.
Rendesen körbejártam a témát, végül arra jutottam, hogy ha sikerül, szoptatni fogok, ha nem meg tökmindegy igazából, mert rengeteg féle-fajta tápszer van nagyon jó minőségben, még maguk a szoptatással foglalkozó szakemberek is elismerték, ami azért megnyugtató.
Nem ittam tejszaporítókat meg ilyen marketing által rám tukmált dolgokat, úgy voltam vele, ha jön, jönni fog, én nem fogok emiatt görcsölni. Egészségesen éltem, és lett egy csomó tejem. Na, akkor elkezdtem aggódni, hogy mi lesz, ha elfogy mire belejövünk, elkezdtem fejni, ami egy butaság volt, tovább tartott, mint tápszert bekeverni szerintem, és a fagyasztóból folyamatosan dobáltam ki a tejet egy idő után. 14 hónapig szoptattam, magától hagyta abba, nem volt leszoktatás sem.
A másodiknál hasonlóan tervezem, de annyit tanultam, hogy nem fogok fejni.
Szerintem ne parázz, ha azért kérdezed, mert előtte állsz. Mindkét út kifizetődő, mert életben marad gyerek.😃
19!
16os vagyok. Én is azon a véleményen vagyok,hogy a tejszaporítás butaság. Még azt el is hiszem,hogy néha a fejés jó lehet. Bár én 1 cseppet se fejtem. De ezek a teák...annyit érnek,hogy folyadékot iszol. Nem hiszem, hogy használna. Viszont a baba hasa meg fájhat tőle.
Persze elhiszem azt is,hogy nem mindenki olyan szerencsés, hogy ömlik a teje,mint nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!