Miért vállalnak az emberek gyereket, ha boldogtalanabbak lesznek tőle, mint korábban voltak?
A gyermekes és gyermektelen ember között van egy alapvető különbség.
A gyermekes ember volt gyermektelen is, mielőtt megszülettek a gyermekei. Tehát ismeri mindkét állapotot, ennek alapján össze tudja hasonlítani őket.
A gyermektelen ember csak ebben az egy állapotában létezett egész eddigi életében (most tekintsünk el attól, akinek elhunyt a gyereke, szerencsére ez nagyon ritkán fordul elő). Vagyis a gyermektelennek nincs összehasonlítási alapja.
És valóban jelzés értékű, hogy itt a gyakorin is számtalanszor kérdezgetik (vagy inkább provokálják) a gyermektelenek a gyermekeseket, hogy miért vállaltak gyereket, mi ebben a jó nekik, hiszen ..... - és itt jön a sok-sok ellenérvük. Már önmagában az is jelzés értékű, hogy egy gyermektelen a "Gyermekvállalás, nevelés" rovatot nézegeti.
Ezzel szemben nemigen tudok felidézni olyan kérdést, ahol egy gyermekes kérdező azt firtatta volna, hogy a tudatosan gyermektelenek miért nem vállalnak gyereket, hiszen az mennyi sok örömmel jár.
Ebből eléggé egyértelműen látszik, hogy a tudatosan gyermektelen kérdezők provokatív kérdései mögött a saját döntésük bizonytalansága áll. Ezt akarják kívülről megerősíteni. És az ilyen válaszolókban vannak erős indulatok, ezért íródnak lekicsinylő, sértő megjegyzések, megnevezések a szülés aktusára, a gyermekekre stb.
Akinek élete a helyén van, abban sokkal kevésbé van indulat. Ezzel azt hiszem, mindent el is mondtam.
22 ++++++
Teljesen igazad van! Saját maga sem biztos az ilyen a döntésében, ezért vár a provokatív kérdései által megerősítést.
Ezerszer elmondtam már én is mindenkinek, hogy mielőtt gyerekem született, hosszú évekig én is gyerektelen voltam, össze tudom hasonlítani a hobbim, az utazás, a munka meg az állatok adta boldogságot a gyerek adta boldogsággal. Egy lapon sem lehet említeni.
#25: Miért számít az én életutam, mikor általánosságokról beszélünk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!