Az apának csak kötelességei vannak, jogai nincsenek?
Előre leszögezem: nő vagyok, bár páran biztos nem fogják elhinni.
Én még csak most várom a babánkat de ledöbbent, amit ebben a kategóriában szoktam olvasni.
Egy apának kutya kötelessége ugyanúgy gondoskodni a gyerekről mint az anyának, mert ugyanúgy ő is szülő. Viszont kb 0 joga van, nem dönthet semmiről a gyerekkel kapcsolatban. Kvázi még arról sem, milyen cipőt kapjon a gyerek, mert az anyja jobban tudja mire van szüksége.
A kérdésem egy másik friss kérdés ihlette, a baba táplálásával kapcsolatban. Én például szó nélkül lefejném a tejet ha erre kérne a férjem, hogy az ő is tudja etetni a babát. Sokkal fontosabb számomra az, hogy a baba és ő is átélje ezt az élményt, mintsem az, hogy azon parázzak, vajon cumizavaros lesz e a gyerek. Mint írták, itató pohár is létezik.
Tudom, tudom. Pelenkázni joga van az apának, érje be ennyivel.
Tud valaki esetleg olyan dolgokat mondani, amibe egy apa legálisan beleszólhat?
"Tud valaki esetleg olyan dolgokat mondani, amibe egy apa legálisan beleszólhat?"
Bármi. Jogilag pont ugyanolyan teljes értékű szülő, mint az anya.
A jogalkotók egyébként abból indulnak ki, hogy felnőtt emberek kapcsolatát nem kell minden pontig szabályozni. Útlevéligényléshez, iskolai/óvodai beiratkozáshoz, külföldi utazáshoz kell mindkét szülő (vagy amelyik nincs ott, annak az aláírása). Hogy ki dönti el, milyen cipőt kapjon, arról nincs törvény, ezt a szülők megbeszélik.
A szoptatásról előttem már mindent elmondtak, nem ismételném őket, legfeljebb annyit tennék hozzá, hogy ha nagyon kukacoskodni akarunk, ebbe az apa "legálisan" kevésbé szólhat bele, mert az anya testéről van szó. Ő szív vele órákat, ő kockáztat a folyamatos fejéssel tejpangást, mellgyulladást. Kérni persze semmit nem tilos, de szerintem jogilag sem rendelkezhet senki így a másik teste felett akkor sem, ha az alapkérdés eredetileg a gyerek táplálása volt.
Kérdező, a te férjed sem fog mindenhova veletek menni, hogy együtt választhassátok ki a következő méretű bodyt. Az elején még talán, de aztán nem lesz ez már olyan izgalmas dolog. Főleg nem ilyen apró dolgoknál, hogy cipő meg ruha és társai.
Az én férjem tényleg aktívan részt vesz a gyerek dolgaiban, tudja, ki az orvos, mi a helyzet, óvoda-iskola választás, szülői értekezlet, ismeri a tanárt, tudja, mi megy az iskolában, mik a programok. De szinte biztos vagyok benne, hogy nem tudná fejből, hányas cipőt vagy ruhát kell venni. Ettől függetlenül még képes lenne vele elmenni a boltba és venni neki egyet felpróbálás alapon. A férfiakat egyébként sem érdekli, hogy milyen színű nadrág van a gyereken.
A szoptatás-kérdésedet viszont én is hülyeségnek tartom. Majd rájössz te is. Nem kell mindenbe belemenni csak azért, mert "jaj de fantasztikus kapcsolatunk van és bármit megteszünk egymásért, még ha semmi értelme sincs".
Szerintem a férjem a világ legjobb apukája (tudom, elfogult vagyok), de még én is jókat derültem. Egyáltalán hogy kerül szóba az, hogy apa is szoptatni akarja a gyereket, így fejjen le az ember tejet!? Nálunk ez sosem volt téma. Evidens, hogy a cici nálam van. Ha szeretne résztvenni az etetésben, akkor odabújik ő is hozzánk és nézi, ahogy eszik, simogatja közben a babánkat, stb. Szerintem ez sokkal meghittebb, mint cumiból etetni... De ízlések és pofonok. Ha én elugrok pár órára valahova, akkor evidens, hogy fejek le és hagyok neki a hűtőben, ami vagy elfogy, vagy nem...
Alapvetően nekem van több időm utána olvasni, hogy miből mit érdemes venni, kipróbálni, az aktuális problémánkra mi lehet megoldás. Én találkozom gyakrabban a védőnővel és a gyerekorvossal is, hiszen az apja dolgozik. Mindig megbeszélünk mindent, de 85%-ban kb. rámhagyja a döntést mindenben. Semmiből nem zárom ki, ő az aki inkább rámbízza a dolgokat. Felesleges dupla köröket futni (ketten foglalkozunk ugyanazzal), hacsak nem nagyon jelentős dologról van szó. Apuka dönthet a gyerek dolgairól ugyanúgy. Kérdés, hogy apuka akar-e dönteni a gyerek dolgairól ugyanúgy. Majd megtapasztalod.
"Egyáltalán hogy kerül szóba az, hogy apa is szoptatni akarja a gyereket, így fejjen le az ember tejet!?"
Én meg rajtad derültem jót. Ki mondta, hogy az apuka szoptatni akarja a gyereket? Elég beteg dolgokat képzeltek bele a kérdésbe...
25
Miért? Ennyire fontos számodra ez a kérdés?
Én már rég el fogom felejteni ezt az egészet addigra. Rossz szándék nélkül írom, hogy te is vegyél magadnak életet, és akkor nem kell azon idegeskedned, hogy idegenek hogyan táplálják a gyereküket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!