Ha nem beszél a gyerek,hova kell fordulni vele?
Magánban vannak fejlesztőközpontok..
Logopediai szakszolgálatot hagyjuk..
Általában ahol tsmtvel foglalkoznak, ott ezzel is.
Nálunk beszédindításra kerestünk helyet, ahol felmérik teljesen, ilyenek már kisebb városokban is vannak.
1.
Nem az a lényeg, hogy 3 évesen mennyire beszél, hanem az, hogy a fejlődés folyamatos-e önmagához képest és nem túl lassú-e.
Ha egy gyerek 3 évesen egyáltalan nem beszél, annak oka van általában a tünet az, hogy nem beszél.
Persze fog beszélni, de az okoknak lesznek jó eséllyel következményei.( tanulási nehézség, magatartásprobléma csak 2 a sok közül)
Persze van, amikor semmi gond nincs, de ez a ritkább.
Aztán majd 4. Osztályban nem megy a matek, csak elkönyveli az ember, hogy nem mehet minden tárgy.
( pl én a fejlesztés ellenére látom, hogy a gyerekemnek az irodalommal meggyűlik majd a baja. Varomi okos értelmes, logikai dolgokban kiemelkedő, de szó szerint képtelen megtanulni egy mondókát vagy verset.. átkölti, más szavakkal mondja el.. még “egy töröm-töröm a mákot” amut 2 M -szor mondtunk már el és az oviban is tanulták, mégis 5-ből 2-szer ha el tudja mondani helyesen)
2 évesen vittük fejleszteni, tsmt volt az első. Idegrendszerileg sokat javult ugyan, de lassan indult be a beszéde, szavai voltak. Fél évig csináltuk, utána elvittük komplex mozgásfejlesztésre logopédiával együtt, pont 3 éves lett. Pár alkalomtól látványosan beindult, kétszavas mondatai lettek, kb 150 szókinccsel.
Persze az is lehet hogy csak most érett meg rá, bármit is csinálok. :)
A védőnő valóban szart sem ér szakmailag. Egy kamudiplomás okoskodó nőci a legtöbb. Ezzel egyetértek.
Az egyik bátyám 3 évesen is alig beszélt, csak 2-3 szót. Mára be sem áll a szája. Nem kell rögtön megijedni. Főleg ha fiúról van szó. Gondolom a gyerek nem süket és értelmileg is ép. Nagyon nagy baj nem lehet.
5-ös vagyok.
2 év 3 hónaposan volt 5 szava, ráadásul azok már másfél éves kora óta megvoltak. Elvittem felmérésre magán és állami helyre is. Azonnal a tsmt-t javasoltak, de nem volt hajlandó csinálni, így a beszédinditásra és dszit tornára jártunk. A dszit-nek semmi hatása nem volt. És a beszédinditásnak se nagyon. 3 évesen már hajlandó volt a tsmt-re, illetve másik terapeutát kerestem, aki odafigyelt a lányom igényeire, olyan gyakorlatot írt ki, ami tetszett neki. A tsmt-töl rohamosan fejlődött, 3 hónap alatt a pár szótól a teljes mondatokig jutott.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!