Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy lehet pénzügyileg tudatos...

Hogy lehet pénzügyileg tudatosan nevelni egy gyereket, hogy ne legyen se felvágós, se szegénynek ne érezze magát?

Figyelt kérdés

Én sokgyerekes egyedülalló szülő gyereke vagyok, kvazi nélkülöztünk, nem úgy, mint egy kisebbségi putris család, akik a neten kérnek segítséget, de azért eléggé. Volt egy normális, tiszta házunk, de amúgy rendes ruhàra, cipőre már nem igazán telt, mire kamaszok lettünk, sokszor már ennivalo is csak korlátozottan volt otthon. És ugye ebben nőttünk fel, hogy folyton ezt hallgattuk, hogy semmire nincs pénz, nem telik, emlékszem, 6 évesen már azt se mertem megmondani, milyen iskolatáskára vágyom, merthogy úgysincs rá pénzünk...

Szóval igy nőttem fel, és felnőttként is megmaradt bennem egyfajta szegénységtudat, pedig alaovetően normálisan élünk a férjemmel, de én bevallom, iszonyat spúr vagyok, csak a minimumra költenék, stresszelek, ha nem rakunk félre minden hónapban X forintot.

Na most, ilyet nem szeretnék belenevelni a gyerekeimbe, ezért kerülök minden olyan kifejezést, ami arra utal, hogy nincs pénzünk valamire. De közben nyilván azt gondolom, meg kellene érteniük, hogy havonta X összeget oszt be mindenki. Nem tudom, hogy érdemes ezeket a dolgokat konmunikalni.

tegnap 19:15
 1/7 anonim ***** válasza:
61%

Nem derült ki, mennyi idösek a gyerekek.

De nekem a legjobb módszer az volt, hogy havonta (ha alsósok, akkor hetente) kapnak X összeget, amiböl az iskolai fogyóeszközöket (füzet, toll/ceruza, stb) illetve apróbb fix kiadásokat neki kell fedeznie, ami marad, azzal azt csinál, amit akar. Elköltheti hülyeségekre, összespórolhatja valamire, elajándékozhatja - tényleg nem legyen ellenörizve.

A zsebpénz összetét úgy célszerü megszabni, hogy maradjon belöle annyi, hogy adott esetben megérje összegyüjteni, de ha elszórja, akkor se legyen gond belöle.

Ami nagyon fontos, hogy ha elöbb elkölti, mint kellene, akkor ne kapjon pluszban pénzt a szükséges cuccokra, ha nincs pénze, akkor így járt.

Ezzel a módszerrel megtanulja a pénz értékét, a pénz beosztását, illetve azt is, hogy a pénz nem végtelenül van.

Ha nagyobb gyerekröl van szó és szeretne valami komolyabb dolgot venni, akkor nálunk az vált be, hogy ha a felét összegyüjtötte, a másik felét kifizetjük neki, nem csak úgy kapja. (Természetesen a születésnap, karácsony más téma)

tegnap 19:30
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Pedig az nem baj, ha tudják hogy nincs pénz valamire. Vagy ha van is nem kell elkölteni hülyeségekre, mert akkor végén nem lesz arra, ami fontos.

Az, hogy valaki "spúr" szerintem egy pozitív tulajdonság, nem értem ezt miért nem akarod átadni a gyerekeidnek. Attól, hogy te tényleg még az ételt is nélkülözted a gyereknek nem kell megkapnia a legújabb i-phonet is. Az nem baj, ha a "luxus" cikkeket "nélkülöznie" kell.

tegnap 20:18
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az minden anyagi helyzetben értékelendő, hogy azt neveled a gyerekbe, hogy csak a legszükségesebbre költsön, a többit pedig rakja félre.
tegnap 20:31
 4/7 anonim ***** válasza:
20%

"kapnak X összeget, amiböl az iskolai fogyóeszközöket (füzet, toll/ceruza, stb) illetve apróbb fix kiadásokat neki kell fedeznie"

Annyira életszerűtlen. Mégis kinek kell hetente, havonta írószert pótolni?

tegnap 20:31
 5/7 babyboom567 ***** válasza:
41%
4-es válaszoló, elsős a gyerekem, 5. doboz színes ceruzánál tartunk, a 20. radírnál, 8 darab rajzfüzetnél,3. doboz filctollnál,és 5 garfitnál, meg a 6. ragasztóstiftnél,csak az iskolában, meg itthonra tegyük hozzá a havi 1 karton fénymásoló lapot(rengeteget rajzol,és a feladatlapokat is erre nyomtatom),és még csak fél év telt el.
tegnap 20:42
 6/7 anonim ***** válasza:
58%
#5 Akkor lehet, hogy meg kellene tanítani jobban vigyázni a gyereket a dolgaira (azaz, hogy ne hagyja el állandóan). 5 doboz színes ceruzát akkor se tudna elszínezni ennyi idő alatt, ha az iskolában egész nap az lenne a feladat, hogy izomból koptassák a színes ceruzát...
tegnap 20:46
 7/7 anonim ***** válasza:
48%

5, az enyém is alsós (most 3. osztályos) és ennek a tizede se fogy nálunk.

Egyébként is abszurd a példa. Iskolai felszerelést vetetni vele kötelező jelleggel... És ha elszórta cukorkára vagy nem érzi fontosnak, hogy épp mi kellene és ezért nem veszi meg? Te kapsz felszerelés "egyest", nem a gyerek. Te mint szülő leszel meg- és elítélve amiért nem biztosítod az iskolához szükséges felszerelést.

tegnap 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!