Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit reagálnátok, ha folyamatos...

Mit reagálnátok, ha folyamatosan "rossz" ajándékot adnának a gyerekeidnek ünnepekre?

Figyelt kérdés
Tudom, a szándék a fontos... stb. De engem bosszant a dolog. Anyósom csinálja. Nyilván nem rossz ajándék, ezért is raktam idézőjelbe, de nem megfelelő. Anyósom minden ünnepre ruhát ad a gyerekeknek, hiába mondom, hogy az nem kell. Ráadásul nem valami mesehősös/tüllös/hercegnős ruhákat, aminek a lányom örült volna (most már 6 éves, az oviban volt oda ezekért a ruhákért), hanem amit a turiban talált és kb. jó méret. Még a méretet se találja el, volt már, hogy 4-5 évesen kapott 2 évesre ruhát. , Több nagyobb gyerektől kapunk zsákszámra ruhákat. Értem, hogy spórolni akar, de egy tábla csokival is többre mennénk. Most is a fiamnak lesz születésnapja, meg ugye ott a karácsony, már nézegette a méretét, hiába mondom, hogy 3 zsáknyi ruha van a fiamra, nem kell még egy nadrág/pulcsi, de csak ruhában tud gondolkodni. Játékot onnan sose kapnak, mert így is annyi van és annak semmi értelme... igen, de annak legalább örül a gyerek. A bugyinak és zokninak meg nem. De ez nem hatja meg. Csak a gyerekek csalódottak, ki se akarják csomagolni, mikor megkapják az ajándékot. Pedig többször felajánlottam, hogy én beszerzek valami kis játékot, aminek örülnének, ha ő nem tud kitalálni semmit. Akár ki is fizetném, csak legyen az, hogy azt ott hozta nekik a Jézuska. De nem kér belőle. Dédimama se tud kitalálni nekik semmit, de a nevében már évek óta én szerzem be az ajándékokat és odaadom karácsony előtt neki, a gyerekek meg örülnek, hogy mit kaptak a déditől. Nagynéném nevében is én nézek már ajándékot, mert többször olyat vett, ami egyáltalán nem olyan volt, amilyenekkel szívesen játszanak. Csak anyósom nem kér a segítségemből, aztán mindig csodálkozik, hogy ki se akarják bontani az ajándékaikat ott.

2021. nov. 19. 11:55
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
14%
Emlékszem gyerekkorunkban, de még tiniként is volt olyan rokon aki mindig olyat adott amit nem szerettünk/használtunk sőt olyat is főztek ünnepekkor, de mi ígyis örültünk, hogy ott lehettünk és együtt vagyunk, na jó a süti is sokat nyomott a latba.. Amíg ilyen kis dologról van szó és nem ágyakról mint az egyik hozzászóló esetében addig én most is azt nézem és azt is adom tovább a gyerekeimnek, hogy a szándèk a fontos. Nyilván hasznosabb lenne amit én veszek, de az ajándékozás valaha arról szólt, hogy adni és kapni is jó és öröm..Nem a hasznosságról... Ne vegyük el az ajándékozás lehetőségét mástól ha nem muszáj. Én nem szeretném azt beleültetni a gyerek fülébe, hogyha nem drága vagy hasznos egy ajándék, akkor már nem is lehet neki örülni. A nem kellő dolog mehet cipősdoboz adományba vagy ha később át lehet varrni vagy takarítsni stb jó megtartom. A rokonokkal meg lehet beszélni általában de ha valaki, mint pl a dédi csökönyös nem fogok vitát generálni pláne az ünnepekkor... De nem vagyunk egyformák.. 😊
2021. nov. 19. 12:28
 12/35 babyboom567 ***** válasza:
91%

A férjem családjában az a szokás,hogy a felnőttek ünnepekre italt vagy édességet vesznek egymásnak.

Na nekem kb 6-7 év volt anyósomat leszoktatni,hogy NE vegyen 4ezerért édességet,mert annyiért már hasznos értelmes dolgot is lehet venni pl. könyv/pizsama/nadrág/ajándékutalvány/bármilyen háztartási dolog.

Esküszöm sírtam örömömbe,mikor a nokedliszaggatót megkaptam,mert végre sok év után megértették a lényeget:-))

2021. nov. 19. 12:30
 13/35 anonim ***** válasza:
100%

Régen meg nem volt divat elajándékozni az ajándékot :)

Amúgy szeretek ajándékozni, de nekem nem jó érzés, ha nem örül neki aki kapja. Úgy mi értelme van? Nem rólam kéne hogy szóljon, hogy jaj de jó, adtam valamit, ezt is kipipálhatom, hanem szerintem arról, aki kapja. Pontosan, nem a hasznosság és az érték a fontos, hanem a szándék. Éppen ezért lenne még az is jobb, ha egy pár tábla csokit adna a gyerekeknek a nagyi, és nem mások levetett cuccait, amiről már több év távlatából tudhatja, hogy nem fognak neki örülni.

2021. nov. 19. 12:34
 14/35 anonim ***** válasza:
9%

"Leszarnám, megmondanám mikor csodálkozik,mindenki előtt hogy én megmondtam,hogy ruha nem kell. Amugy meg másnap fognám és kihajintanám őket. "

Jó hozzáállás. Ha ezt velem csinálnád, az lenne az utolso eset, hogy a gyerek kapott valamit és latni se látnátok többet. Onnantól nulla kapcsolat.

Vannak emberek, akiknek a ruha ajándékozás a szokása. És? Ezzel ugyan mi fajdalmat okoz? Bumm,akkor nem használja a gyerek. Bumm, akkro majd a szüleitől kap olyasmit, amit akar. Nem kell belehalni.

2021. nov. 19. 12:36
 15/35 anonim ***** válasza:
100%

12-es!

Látod milyen érdekes, hogy mennyire nem vagyunk egyformák: én meg inkább azt szoktam mondani, hogy egy édességgel, piával nem lehet mellélőni, azt általában szereti mindenki (kiváltképp, ha tudja is az ember, hogy mit szeret az illető), ha nem is, akkor meg könnyű tovább passzolni.

Végülis így tényleg nehéz bárkinek bármit is venni, ha ennyire különböző igények, elvárások vannak, na pont ezért érdemes leültetni a rokonságot és előre tisztázni :D

16/35 anonim ***** válasza:
93%

12, nálunk dettó. Szülinap, névnap, anyósom ajándéka nekem: óriási viràgcsokor, hatalmas drága bonbon, beletéve a századik ajándék tasakba. Most ott tartunk, hogy legalább a csokit kézben adja át, táskára nem költ, de a többiről nem tudom leszoktatni. Így illik szerinte. A vágott virágot nem szeretem, csokit nem nagyon eszek, de az legalább elfogy itthon.

Kb 15.000 Ft érték, feleslegesen.

Férjem pedig már súgott neki, hogy minek örülnék: pl könyv utalvány, arckrém, valami konyhai cucc, kávé, tea, de nem, jön minden évben kétszer menetrendszerűen a csoki-gerberacsokor.

17/35 anonim ***** válasza:
95%

14, de itt most arról van szó, hogy a gyerek nem örül neki.

Én is láttam már olyat a gyereken, hogy nagyon csalódott volt szegénykém a nagy várakozás után, hát ilyen helyzetben hadd ne a nagymama lelkével foglalkozzak már. Én letojom, hogy tavaly is egy ócska kinaiban vett kávés pohár készletet kaptam tőle, de a gyereknek a karácsony az egy nagy eseménye az évnek, készül rá. Nekem igenis az a legfontosabb, hogy ő örüljön.

2021. nov. 19. 12:40
 18/35 anonim ***** válasza:
6%
Na és akkor mi van, ha a gyerek 500 ajandeknak örül annak az egynek meg nem? Akkor már bunkónak kell lenni?
2021. nov. 19. 12:42
 19/35 anonim ***** válasza:
100%

Velem is ezt csinálta a nagymamám még tinédzser koromban is, igaz ő a kinaiban vett bugyit, zoknit, később, mikor idősebb lettem melltartót, harisnyát és zoknit. Minden egyes karácsonykor, szülinapkor és névnapkor. Kb 10 éves koromtól megtanultam elengedni a dolgot.

Ez van, szard le. Kap annyi játékot, kacatot a gyerek mástól, hogy nemhogy erre, de a legtöbbre (kitől mit) másnap már nem is emlékszik.

2021. nov. 19. 12:51
 20/35 anonim ***** válasza:
96%

Nekem a nagymamám csinálja ezt, szintén turiban vesz ruhákat a gyerekeknek sokszor rossz méretben és ronda ruhákat, a 3 évesemnek vett egy újszülötteknek való kifogó törölközőt múltkor mert azt hitte rá, hogy takaró. Ez van, jó szándékkal veszi ezeket, most mit csináljak vele, nem fogom megbántani csak mert annak az egynek a gyerek nem örül. Volt már rá példa egyébként, hogy amikor megkérdezte a gyereket, hogy “tetszik az ajándék babika?”, akkor a 3 évesem kegyetlen őszintességgel rávágta, hogy nem, de ez sem tántorítja el.

Az egyetlen amit nem szeretek az az, hogy egyébként egy elég nehéz természetű asszony és minden egyes vitánknál a fejemhez vágja, hogy nézzem meg mennyire szereti a gyerekeinket, hogy még az utolsó fillérjeit is arra költi, hogy nekik ajándékokkal meg csokival kedveskedjen. Hát erre szívesen megmondanám neki a magamét, de nem teszem, nem fog már úgysem megváltozni és ki tudja mennyi ideje van még a dédunokáival.

2021. nov. 19. 12:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!