Mit csináljak, hogyha a fiaim együtt folyamatosan rosszalkodnak, és kezelhetetlenek?
Nálunk ami bevált:
Igaz, nagy a korkülönbség, 9 év, de simán össze tudtak kapni, amikor a kicsi 3-4 éves volt. Olyankor mozzanat állj! Mindkettőt odahívtam. Szépen sorban egymás után elmesélték, mi történt. Addig a másik nem szólhatott bele. Mindkettőt meghallgattam. Aztán kibogoztam, hogy ki mit csinált, ki mit hibázott. Amíg meséltek, illetve a másikat hallgatták csendben, addig le is nyugodtak. Egyik alkalommal az egyik kezdte a történetet, legközelebbi balhénál a másik. Ezt megszokták, aztán elmaradoztak. A kicsi már 8 éves, de nem emlékszem, hogy hány éve vesztek össze utoljára. Nálunk nem játszott a “te vagy a nagy, neked legyen eszed”, mert ezt a kistesók ki szokták használni. Mindig egyenlőként kezeltem őket, illetve, aki hibázott, az vállalja a felelősséget a korának megfelelően, akár 3, akár több éves.
Ezzel a módszerrel hamar leszoktak a veszekedésről, csak ehhez nagy türelem kell, hogy mindig végigcsináld.
Mint a fiam meg a lányom. Katalizátorai egymásnak. Más gyerekkel, a nővérükkel vagy egyedül angyalok, együtt robbannak. Nagyon sokáig alap háziszabály volt, hogy ők ketten nem maradhatnak egyedül 5 percre sem. MOst már 8 elmúlt a kicsi is, együtt jönnek haza idéntől a suliból, és már nem vesznek össze az úton. Huhh. :)
Amúgy nem csináltunk semmi extrát. Ha összevesztek, szétzavartuk őket, a nagyot leszidtam, hogy minek cukkolja direkt a kicsit, a kicsit leszidtam, hogy minek hisztériázik, aztán lenyugodtak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!