Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Taxiban tényleg nem kell...

Taxiban tényleg nem kell babahordozó egy újszülöttnek?

Figyelt kérdés

Szülés után taxival megyünk haza. Sajnos nincs autónk, a bkv-ra meg nem szívesen tenném fel a kisbabát.

Két babakocsit néztem ki. Az egyikhez van babahordozó, a másikhoz nincs. Amelyikhez van, az 20 ezerrel drágább. Emiatt az egy út miatt nem venném a hordozósat, hiszen utána már úgysem fogjuk használni. De hallottam valakitől, hogy a taxiban az ölemben is utazhat a baba. Ez igaz?

2021. okt. 10. 04:28
1 2 3 4 5 6
 21/57 anonim ***** válasza:
85%

Nem ülhetsz be semmilyen járműbe úgy, hogy baba van a kezedben. Kizártnak tartom, hogy a taxis el fog úgy indulni veletek.

(Szerintem vedd meg a hordozót, majd add el a neten.)

2021. okt. 10. 08:21
 22/57 anonim ***** válasza:
26%
Nem kötelező.
2021. okt. 10. 08:21
 23/57 A kérdező kommentje:
Nekünk az első gyereknél sem kellett többet. Akkor adták a kocsihoz (használtan vettük a kocsit). Kb fél évig állt anyósom pincéjében, aztán kilomtalanította. Mindenhová bkv-val mentünk. Amikor meg taxiztunk, akkor már nagyobb volt (3-4 éves). Annyi idősen nem kellett gyerekülés a taxiban. De ilyen alapon egyébként vetettünk volna nagyobb gyerekülést is tízezrekért, hátha kell valamikor. Hiszen alapesetben egy 5 évesnek os kellene gyerekülés.
2021. okt. 10. 08:22
 24/57 A kérdező kommentje:
Nem vagyok tisztában, ezért kérdem. Nem szoktunk taxizni, babával főleg. De most szükség lesz rá. Erre olvastam, hogy TÖRVÉNY szerint nem kell a taxiban. Gondoltam hátha van, aki tudja biztosra. De ezek szerint mégis kell.
2021. okt. 10. 08:23
 25/57 anonim ***** válasza:
100%

A törvény szerint nem kell

" (8) * A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);

b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető;

c) ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;

d) ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;

e) a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;

f) a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;"

Tehát a rendőr nem büntet meg érte.

Mondjuk épeszű ember nem azért teszi gyerekulesbe az újszülöttet, mert kötelező, hanem azért, hogy védje egy esetleges baleset eseten. Mert tudod kvara nem mindegy ám, hogy egy oldalról a taxiba rohanó kocsi miatt a gyerek lerepül az ülésről és pont kitöri a nyakat és meghal, vagy a hordozó miatt épp csak megsérül. Elso esetben baxhatod, hogy nem volt kötelező a hordozó. Végül is a 20 ezer forint, amit spórolsz, jól jön majd a temetésre.

2021. okt. 10. 08:30
 26/57 anonim ***** válasza:
100%

Csak ötletelek:

Én a helyedben vennék egy hordozót, kizárt hogy magában ilyen drága lenne - mint ahogy írta itt lejjebb is egy válaszoló, párezer Ft., utána ezt akár egyből el is tudod adni. Vagy a lakóhely szerinti kisgyerekes csoportban (ha van ilyen) nem tudsz kölcsönkérni egyet esetleg? Nálunk szoktak ilyen kérések lenni, és mindig megoldódik.

2021. okt. 10. 08:36
 27/57 anonim ***** válasza:
25%
Nem kell. De hogy hazaérkezés után másnap nem vinném a gyereket sehová, az biztos. Védőnő, orvos kötelessége házhoz menni.
2021. okt. 10. 08:48
 28/57 Derjaderja ***** válasza:
92%

Az én párom mentőtiszt. Pár hónappal ezelőttt volt 1 éves gyerek baleseténél, akik vasárnap este 10 perces távra mentek, szabályosan vezetve 50-e sebességgel, de a gyereket ölben tartva.

Beléjük ment egy autó és a kisgyerek meghalt ahogy előrecsúszott. A felnőttek alig sérültek.

Nálunk ezért is alapszabály, hogy a sarokig nem megyünk csak hordozóba/ülésbe kötött gyerekkel és nem is viszünk el gyerekbarátot se egy métert se.

Bármikor kellhet azt a babát orvoshoz vinni. Az autós hordozó praktikus is. Mi sokat használtuk, pedig amúgy alig babakocsizott a fiam.

2021. okt. 10. 08:51
 29/57 anonim ***** válasza:
21%
Törvény szerint nem kell! Taxit nagy eséllyel nem találsz, aki hoz hordozót, én már sok kört futottam ezzel. Amíg nem volt kötelező a hordozó, addig is hazahozták kocsival az újszülötteket. Amúgy én örülnék ha a taxis hozna, de sosem hoztak.
2021. okt. 10. 08:55
 30/57 anonim ***** válasza:
68%

29!

Kerni kell. Magától miért vinne? A hordozó meg már vagy 30 éve kötelező

2021. okt. 10. 08:57
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!