Kell az apja engedélye, hogy elköltözzünk?
Nem voltunk házasok, a közös gyermekünk 3 éves korában szakítottunk. Eljöttem albérletbe a picivel. Nem voltunk bíróságon, megegyeztünk a gyerektartás összegébe és a láthatásba is.
Közben lett egy új párkapcsolatom.
Jövőre szeretnénk odaköltözni a kisfiammal a páromhoz. Ez majdnem 50 km-re lenne a vérszerinti apjától. (Most 20 km-re lakunk az apától)
A kérdésem az, hogy van-e hivatalosan beleszólása ebbe az apjának?
Itt mindenki komolyan 50 km-en rugózik? Én 100 km-re lakok apámtól, minden hétvégén ide buszozott. Nem azon múlik a láthatás, hogy hány km-re lakik a gyerek az apjától. 50 km átszállással együtt max 1 óra. Ne röhögtessetek már!
Az osztálytársam 60 km-t utaznak az iskolába nap mint nap, oda is meg vissza is. Mi van veletek?
És amúgy meg hiába lakik valaki egy városban a gyerekével, hogyha köszönni se köszön neki, én meg 100 km-re lakok tőle, minden hétvégén vagy ők jönnek, vagy én megyek. Ennyi.
Idejöttek most azok, akik szerint az a jó anya meg jó apa, aki bele van bújva a gyereke p1cs4jába, és úgy meg nem tud kapcsolatot kialakítani, hogyha nem egy városba laknak. 50 km az semmi.
"Nem voltunk házasok, a közös gyermekünk 3 éves korában szakítottunk. Eljöttem albérletbe a picivel. Nem voltunk bíróságon, megegyeztünk a gyerektartás összegébe és a láthatásba is"
A gyerek hivatalosan nincs elhelyezve
Mivel bíróság nem mondta ki, hogy melyikotoknel van a gyerek, hivatalosan ugyanannyi joga van az apjának is mindenhez, mint neked. Ezt most már nem ártana rendezni.
A lakcímét pedig csak közösen (vagy a másik fél hozzájárulásával) lehet megváltoztatni, ez még akkor is áll, ha hivatalosan veled él a gyerek, de közös a felügyelet. Akkor nem kell hozzá az apja, ha kizárólagos felügyeleti jogod van.
Igaza van azoknak, akik azt írják, hogy mivel nincs elhelyezve hivatalosan a gyerek, ezért apuka beleszólhat a költözésbe. Ha lenne végzés arról, hogy nálad van elhelyezve a gyerek, akkor csak a külföldre költözésbe szólhatna bele.
Off, de a hőzöngőket én sem értem. Apuka tőlünk először 113 km-re lakott, aztán ő pl. önszántából döntött úgy, hogy 230 km-re költözik tőlünk, holott velünk egy városban is vállalhatott volna pont akkor munkát vagy maradhatott volna ugyanott. A válaszok alapján tehát egy férfi részéről ez ok, mert nem rángatja a gyereket, de ha én csinálnék ilyet anyaként mindenfélének lennék elkönyvelve.🤦🏻♀️
36!
A láthatás jog, nem pedig kötelesség. A külön elő szülő dönthet úgy, hogy nem látogatja a gyereket, de a gondozó szülő nem dönthet úgy, hogy nem adja át a gyereket. Ugyanezen -okból költözhet el a külön élő szülő egyszerubben.
Javaslom olvasgasd, #37 [link]
#36 voltam…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!