Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Babaváró és csok jó dolog...

Babaváró és csok jó dolog vagy hülyeség?

Figyelt kérdés
Szerinted nagy segítség a fiataloknak,és szuper ötlet,mert akárki nem kaphatja meg,vagy értelmetlen az egész és haszontalan?
2021. aug. 28. 20:55
 21/91 anonim ***** válasza:
82%
Az ingatlan árakkal értelemszerűen arányosan nő az albérleti díj is. Evidens.
2021. aug. 29. 08:12
 22/91 anonim ***** válasza:
92%

Jó ötlet-e?

Pont a csok bevezetése táján nézegettük nézegettük először a házakat egy nagyváros melletti kis településen. Akkor egy nappali+3 szobás amerikai típusú ház 25 millió volt.

Ma ugyanez ugyanitt 45 millió. A csok meg legeslegjobb esetben, 3 gyerek esetén is max. 10 millió, plusz 10 millió elengedett babaváró (minden más ugye hitel). Ja, de ez csak újépítésű esetén, közben a használt házak árát is felhúzta a csok. A 2 gyerekeseknek meg ennyi sem jár.

A szomszéd közvetlenül a Csok bevezetése után építkezett, mondta, hogy neki akkor a 100 nm-es ház kb. 20-22 millióból kijött. Mi 2019-ben építkeztünk, akkor már 31 millió kellett kb. ugyanolyan házhoz. Ma meg 50 millió.

Na most őszintén, a házàrak megnőttek 20-25 millióval, a csok meg 2 gyerekre 2,5 millió, ez szerinted tényleg szuper lehetőség?

2021. aug. 29. 08:25
 23/91 anonim ***** válasza:
16%
21. Miért evidens?? 😂
2021. aug. 29. 08:26
 24/91 anonim ***** válasza:
76%

Nekünk jól jött, de előre sosem írnék alá egy gyereknek sem, nemhogy háromnak...

Volt házunk, három gyerekünk. A férjem 20km-rel távolabbi kisvárosban dolgozik egy cégnél, vezető pozícióban. Már régóta terveztünk venni egy házat ott is.

Ahogy bejött a falusi csok, és láttuk, hogy az a kisváros is a lehetséges választhatók között van, rögtön léptünk. Még épp az ingatlanár emelkedés előtt vásároltunk, és viszonylag gyors volt a felújítás is.

Persze, költöttünk rá, de hitelt nem vettünk fel.

Azóta ott is felmentek az ingatlanárak, a felújítási költségek az egekben. Most nem vágnék bele.

A különbség nem sok, most a gyerekek és én járunk minden nap 20 km-t a munkahely és az iskola miatt, van két házunk, minden eshetőségre felkészültünk.

2021. aug. 29. 08:37
 25/91 anonim ***** válasza:
81%
Nagynéném felvette a csokkot, babavárót, személyi kölcsönt, és így is csak egy "felújított" parasztházat tudott venni. Bevállalt 3 gyereket, eggyel is alig bír. Öröm lesz azoknak a gyerekeknek ilyen anyával és apával felnőni.
2021. aug. 29. 10:02
 26/91 anonim ***** válasza:
34%
#15 vagyok...miért lettem így lepontozva? 🤔🤔🤔
2021. aug. 29. 10:18
 27/91 anonim ***** válasza:
79%

Mi csak a babavárót vettük fel, de nagyon jól jött. Nagyon az elején vettük fel, előtte sima hitelt akartunk, abból házat, de így nem kellett szerencsére. Gyereket amúgy is akartunk, és volt annyi spórolt pénzünk, hogy így már tudtunk is egy házat venni. Pest megye, és jó árban fogtuk ki, pár hónapra rá elkezdtek emelkedni az ingatlan árak. Ma már nem tudnánk itt házat venni, max egy üres telket...

Hogy lenne-e jobb megoldás. Hát szerintem igen, pl normális fizetések, kedvezményes hitelek, nem ilyen elszállt kamatokkal. Adókedvezmények, amik segítik az embereket az élet elkezdésében, házvásárlásban. (Pl a leadózott pénzemen és hitelből vásárolt nem nagy összegű házra miért kell még vagyonosodási adót fizetni...) Stb.

Plusz emiatt sok család tönkre fog menni. Csak ezért vállalnak gyereket, csak ezért nem válnak el. Biztos van/lesz ilyen is.

2021. aug. 29. 10:19
 28/91 anonim ***** válasza:
78%

Mert hányingerkeltő az egész rendszer, rosszak a fizetések, és ez a csok meg babaváró alig van már éve, de már hasznavehetetlen.

Nekem mindig is a nagyon nagycsaládos modell tetszett, ahol van 4-5 gyerek. Tetszett ez az egész addig, míg meg nem született a legelső gyermekem. Alig bírtam az éjszakázást, nem bírtam otthon lenni, alig vártam, hogy visszamenjel dolgozni, hogy újra emberek között lehessek. Na most én hiába terveztem 4-5 gyereket, hiába vettem volna fel a csokot, babavárót, hogyha kiderült az első gyereknél, hogy nem bírok 3 évet otthon lenni, nemhogy 10-15 évet.

Magamat és a gyereket nyomorítottam volna meg azzal, hpgyha megszülöm őket úgy, hogy nem akartam igazán őket.

2021. aug. 29. 10:36
 29/91 anonim ***** válasza:
47%
Csok miatt nem kötelező 3 gyereket szülni. Mi is csak 2-re vettük fel, házat építettünk, a ház fele önerőből ment, a többi babaváró + csok. Ezek nélkül is ennyi gyereket szerettünk volna
2021. aug. 29. 10:41
 30/91 anonim ***** válasza:
83%

"házat építettünk, a ház fele önerőből ment, a többi babaváró + csok."

Ahham, a babaváró és csok 2 gyerek esetén 12,5 millió. Ha ez a ház fele, akkor az egész ház 25 millió, hát abból max. évekkel ezelőtt építettél 3 hálószobás házat, mert egy ilyen ára most spórolva és egyszerű megoldásokat alkalmazva is legalább(!) 40 millió.

2021. aug. 29. 11:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!