Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan és mikor mondjam el a...

Hogyan és mikor mondjam el a kicsinek?

Figyelt kérdés

Sajnos az elmúlt héten másodszor is anya lettem. Azért írom, hogy sajnos mert vér szerint nem az én gyermekemről van szó. A nővérem a múlt héten szülte meg a kislányát, de sajnos a kórházból már nem jöhetett haza, komplikáció lépett fel a szüléskor, túl sok vért veszített és meghalt. A férjemmel úgy döntöttünk, hogy örökbefogadjuk a kislányt, hogy mégis csak normális családban nőjön fel. Mivel még nagyon kicsi a baba, így nyilván nem sejti, hogy nem mi vagyunk az igazi szülei. Nem igazán tudom, hogy kellene elmondani mindezt neki és mikor. Sajnos elég hamar rá fog jönni, hogy nem vér szerinti gyermek, hiszen 8 hónapos terhes vagyok, így a két baba között kb. 1 hónap lesz. Nyilvánvaló lesz a gyerekek számára is előbb-utóbb, hogy valamelyikük nem saját gyermek. De szeretném ha tudná majd, hogy ugyanúgy szeretjük, ahogy a saját gyermekeinket.

Aki már volt esetleg hasonló helyzetben - fogadott örökbe gyermeket -, az hogyan mondta el és mikor? Segítsetek!

2010. aug. 22. 21:07
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
100%

Egyszeru.Mikor a gyerek erdeklodik majd hogy szuletet stb,el lehet neki mondani hogy nem a Te szulted.

A gyerekek nagyon ugyesen fel tudjak dolgozni az ilyen dolgokat.Semmikepen ne titkolozzatok elotte,mert ugy is megerzi majd.

Es ne dontsetek el hany eves koraban mondjatok el neki,hanem fokozatosan ahogy no az ertelme ravezetni a dologra,de nem eroltetni,o majd kerdezni fog.

Reszvetem a novered miatt es gratulalok a dontesetekhez.

2010. aug. 22. 21:15
 2/26 anonim ***** válasza:
100%
Borzasztó, amit írtál. De apukájával mi a helyzet? Neki nem kell?
2010. aug. 22. 21:16
 3/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Nagyon hiányzik a nővérem, nem tudom, hogy fogom feldolgozni mindezt. A kicsi tüneményes, nagyon jó baba, csak azt sajnálom, hogy az apja hallani sem akar róla. :-(
2010. aug. 22. 21:18
 4/26 A kérdező kommentje:
Az apa jóformán csak addig akarta a gyereket, amíg meg nem fogant. Mikor a 4. hónapban volt a tesóm, akkor lépett le, mert meggondolta magát. A múlt hétvégén megkerestem, de azt mondja, hogy neki nincsen gyereke, csináljak vele amit akarok. :-(
2010. aug. 22. 21:20
 5/26 anonim ***** válasza:
100%

Minek születnek ilyen férfiak a világra?!

A kérdésre válaszolva... Azért még el fog telni jó néhány év, míg megtudja egy gyerek, hogy 9 hónapig tart a terhesség, és addig nem lesz gyanús neki.

De ha érdeklődne "idő előtt" (miért tenné néhány évesen? eszébe sem jut, h nem te szülted...), akkor már meg lehet mondani szerintem is.

Egy iskolás korú gyerek meg már bőven fel is fogja és megérti a helyzetet, úgyhogy akkor már nem gáz, pláne, ha érzi, hogy mennyire szeretitek őt is...

Nagyon sajnálom az egészet, de szerencse, hogy ti vagytok neki. Példás döntés volt a részetekről, jó emberek vagytok.

2010. aug. 22. 21:29
 6/26 anonim ***** válasza:
100%

Részvétem a nővéred miatt.

Szerintem ne várd meg, amíg a gyerekek kezdik el firtatni a dolgot, egyszerűbb, ha eleve tudják, hogy mi a helyzet. Persze ne állítsd be a kislányt valami szegény kis árvának, mert nem az a cél, hogy örökké azt érezze, hogy őt sajnálni kell, pláne egy olyan dolog miatt, amire nem is fog emlékezni.

Az én kisfiammal már 2-2.5 évesen is nézegettünk családi fotókat, pl. amik akkor készültek, amikor ő megszületett. Meséltem neki, hogy benne volt a pocakomban, aztán amikor eljött az idő, elmentem a kórházba, ahol segítettek neki "kibújni" (ő kezdte ezt a kifejezést használni).

Javaslom, hogy te is tedd majd ezt, és már itt elmesélheted, hogy az egyikük a te pocakodban volt, a másikuk meg a nővéred pocakjában, mert egy pocakba egy baba fér (ami persze nem igaz így, de így talán jobban megértik), de mindkettőjüket ugyan úgy szereted.

Amikor már picit nagyobbak, arról is lehet mesélni, hogy miért történt úgy, ahogy történt.

2010. aug. 22. 21:33
 7/26 anonim válasza:
100%

Engem örökbe fogadtak mikor újszülött voltam, 6-7 éves koromban tudtam meg, de konkrétan nem ültettek le és mondták el. A tesómmal, akit szintén örökbe fogadtak 5 hónap van köztünk, és amikor mindenki kérdezte hogy hogy lehet ez, akkor magyarázták el a szüleim, hogy engem egy másik néni szült, csak ő nem lehetett az anyukám, ezért keresett nekem egy családot, ahol fel fogok nőni, és ahol szeretnek,és hogy mostmár ők a szüleim, mert örökbe fogadtak. Igaziból így hogy még kisbaba szerintem egyszerűbb, mert veled nő fel. Nálam is ezért volt könnyebb, mert a többi tesóm 3-4 éves korukban kerültek hozzánk, és ők már ha nem is teljesen de felfogták hogy mi történik.

Részvétem a nővéred miatt.

2010. aug. 22. 21:34
 8/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget nektek! Jobban belegondolva, tényleg felesleges ezen ennyire előre izgulni, csak most még elég vegyes érzéseim vannak ezzel az egésszel kapcsolatban. Bár lehet, hogy a terhesség teszi, a hormonok, de kicsit össze vagyok zavarodva és félek ettől az egésztől. Mindenesetre mindenképpen felneveljük, mert nem szeretném ha idegenek között vagy netán árvaházban nőne fel a baba, minden gyerek megérdemel egy normális családot! A kisfiam hála Istennek még kicsi (2 éves), ő így olyan sokat nem fog fel ebből az egészből. Mindenesetre már most puszilgatja a kicsit, úgyhogy ezzel nem lesz gond. Nagyon reménykedem benne, hogy lesz annyi tejem, hogy mindkét babának jusson.

De tulajdonképpen a kicsi jól van, egészséges és az összes többi dolog részletkérdés.

2010. aug. 22. 21:50
 9/26 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon sok erőt kívánok nektek a gyerekek felneveléséhez!
2010. aug. 22. 22:02
 10/26 anonim ***** válasza:
100%

Igazából mindenki elmondta, amit én is akartam. Szóval... ez majd idővel jön. Én szerintem nem lesz neki nagy csalódás, ha ugyanúgy szeretitek, mint a sajátotokat. Maximum az apját akarja majd kissé felnőttebb fejjel megkeresni, és szerintem ebben ne is akadályozzátok.

Részvétem a nővéred miatt, és sok sikert a szüléshez is!

2010. aug. 22. 22:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!