Keresztelő!Mi van, ha nincs alkalmas keresztszülő, aki felkérhetnénk?
Sziasztok!
Szeretném megkereszteltetni a kislányom, azonban nem tudom kit kérhetnénk fel. A legjobb barátnőm oké, de mellette a másik ki lehetne jó kérdés.
Unokatestvéremék jelezték az anyján keresztül, hogy lenne a párjával, de terhességem alatt sem és mióta megvan a babám se kerestek egyetlen egyszer sem. Sose kérdezte meg, hogy vagyok, vagyunk. Ő mikor terhes volt érdeklődtem sokat.. Szóval úgy, hogy több, mint egy év alatt rám se írt (messze laknak), így én biztosan nem akarom őket. Van egy bátyám, de ő se alkalmas. 40 évesen anyu tartja el, elég életképtelen. Férjem fiú tesói megbízhatatlanok. Szóval tényleg nem tudjuk. Ti, hogy oldottátok meg?
Ez mostmár a legtöbb helyen csak formális kérdező és nem olyan céllal választ keresztszülőt az ember, hogy a bajban számíthasson rá. Bárkit is választasz, simán előfordulhat, hogy a legjobb barátnő sem lesz képben évek múlva, nem az a funkciója a keresztszülőségnek, hogy melletted álljanak a bajban, vagy pénzeljék a gyerket.
Eredetileg a vallási nevelés, erkölcsi iránymutataás és egyebek miatt voltak a keresztszülők, mostanra ez már nemigen létező dolog, (nálunk pont zeért nincsenek is megkeresztelve, mert nem vallásos lévén az eredeti funkcióját nem töltené be, akkor meg minek, ha szeretnének, majd megkeresztelkednek, ha dönthetnek már róla).
Ha nálatok fontos a vallás, kérj fel hozzád közel állóakat, azzal sincsen semmi baj, ha csak a barátnődet.
Én már nem vagyok megkeresztelve, de nővérem keresztszülője szintén anyukám ezer éves, még gimiben keletkezett legjobb barátsága, ettől függetlenül szeintem nem látta a tesómat, csak kicsinek, meg a gimis ballagásán, pedig nővérem lassan 50 éves.
A családod fog mindig melletted állni a bajban, ahogy a gyerked mellett is az övé, a kersztszülei nem törvényszerűen lesznek aktív részesei az életének, a legnagyobb igyekezeted ellenére sem. Ne ez alapján válassz, ha már egyszer ragaszkodsz a kettőhöz, de mint írták is, lehet neki egy.
Nem kell két keresztszülő. Kettő lehet maximum, de nem kötelező, hogy kettő is legyen, elég egy.
De ha egy sincs, akkor sincs semmi, akkor nem lesz keresztszülője, semmivel nem "érvényesebb", ha van. Nekem sincs. Sőt sok ilyen eset van, mert a keresztszülőségnek megvannak a kritériumai, és ha a választott személy ezek valamelyikének nem felel meg, akkor hivatalosan nincs keresztszülő.
"Utolsó akár 4 is lehet. Nincs maximum."
Csak kettő lehet maximum a kánonjog szerint. Több nem.
"873. Nemétől függetlenül a keresztelendőnek lehet vagy egy keresztapja, vagy egy keresztanyja vagy egy keresztapja és egy keresztanyja."
Az más kérdés, hogy a keresztanya férjét is keresztapának fogják hívni a családban, és ez természetes és így persze összejöhet 4 keresztszülő is. De hivatalosan, bejegyezve csak maximum két keresztszülőt anyakönyveznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!